BURSASPOR Teknik Direktörü Şenol Güneş, Bursaspor TV’de katıldığı programda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Bursaspor TV’de Burak Uçar’ın sorularını yanıtlayanTeknik Direktör Şenol Güneş, transfer çalışmalarından, Bursaspor’daki hedeflerine, kamp tarihlerinden Brezilya’da düzenlenecek olan Dünya Kupası organizasyonuna kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı. Güneş, Bursaspor camiasının içerisinde bulunduğu için çok mutlu ve gururlu olduğunu ve taraftarların beklentilerine karşılık veren bir takım oluşturmak için çalışacaklarını açıkladı.
BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ
Bursaspor’un çok önemli ve büyük camia olduğunu ve beklentilerin farkında olduğunu belirten Teknik Direktör Şenol Güneş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vali Bey, Belediye Başkanlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, futbol camiasının ileri gelenleri ve taraftarların da içinde olduğu Bursaspor camiası görüyorum. Bizlerden beklentiler çok büyük. Geldiğim günden bu yana yakın, sıcak ortamın içerisindeyim. Onların daha önce aldıkları Fair-Play ödülünü tekrar almalarını istiyorum. Hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek olacak bir taraftar kitlesinin oluşmasından yanayım. Onların bu sevgisine bizlerde cevap vermek için çalışacağız. Futbol camiasında her zaman yönetimler, teknik heyet ve futbolcular değişiyorlar ancak taraftar kitlesi her zaman sabit kalıyor. Taraftarların bıraktığı izler camialarının görüntüsünü ve marka değerini büyütüyor.”
“Biz antrenör, oyuncular olarak hem çalışanız hem de taraftarız. Geçen gün Büyükşehir Belediye başkanımız ile beraber olduk. Daha önceden de kulübe gönülden destek olduğunu biliyorum. Umarım ki bu desteğinin bizimle birleşir ve var olan stadyumla beraber güçlü bir Bursaspor yaratırız. Geçmişte hizmetlerde bulunan başkanlarımız, teknik heyet ve futbolcularımız var. Dün TÜFAD Bursa Şubesi’nin düzenlemiş olduğu gecede Bursaspor’un eski futbolcularını gördüm. Büyük camianın ürettiklerini ortaya koyuyor. Onların hepsine layık olmak için çalışacağız. Önce onların sahip çıkması gerekiyor. Geçmişte hizmet yapanlara, kulübü buraya getirenlere çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra bu hizmeti devam ettirmek istiyoruz. Onların düşüncelerinden yararlanacağız. Eğer birlikte hareket edersek daha iyi bir Bursaspor’un ortaya çıkacağını düşünüyorum.”
TRANSFERLER
Transfer çalışmaları hakkında de bilgi veren Güneş, “Kadromuzda geçen sezon iyi niyetle alınan, marka değeri olan futbolcular var. Onların takıma yeteri kadar beklentileri verememesi sebebiyle bugün yeni gündemimiz var. Onlarında rızasını alarak bir ortak yol bulup, eğer ayrılması gerekiyorsa ayrılmaları, kalacaklarsa nasıl faydalanacağız onun kararını henüz vermedik. İlk düşüncemi yönetimle de paylaştım. Mevcut olan yabancılardan sayının tamamen düşürülüp, yeni yabancılar almayı düşünüyoruz. 4-5 tane transfer olabilir ama kolay değil. Yönetim yeni geldi. Gideceklerin sorunları, geleceklerin alınışları var. Bunlar bir kenarda konuşulan konular. Altyapıdan gelen yetenekli oyuncularımızı değerlendireceğiz” dedi.
SİNAN GELMEK İSTİYOR
Bursaspor için transferin önemli yer tuttuğuna dikkat çeken Güneş, “Transfer biraz süreç alabilir. Frey'in durumuna göre kaleci. Bu konuda görüşmelerimizde basına yansıdı. Sinan ile konuştuk. Kendisi gelmek istiyor. Tercihimiz Türk kaleci. Defansa Civelli’nin durumuna bağlı olarak stoper mevkii. Orta sahada zaten olmazsa olmazımız defansif oyuncu. İki yönlü oynayabilecek bir oyuncu çok daha cazip. Sol taraftaki durumumuz Taiwo’nun durumuna bağlı. Türk oyuncu ile sol kanadı kapatmak istiyoruz. Gelişmelere bağlı olarak öncelikle 3-4 oyuncuyu halletmemiz gerekiyor. İki tane yabancımız Belluschi ve Fernandao düşüncemizde, bunların yanına 3-4 tane yabancı alabilirsek diğer yönleri genç oyuncularımız ile kapatabiliriz. Ama bu bir yarıştır. Yarış içinde eksikler varsa değerlendirilir” diye konuştu.
Pinto ve Kazım'ın gündeminde bulunmadığını belirten Güneş,  “Sizin 3- 6 ay, 1 sezon boş bıraktığınız futbolcu takımdan kopmuşsa sıkıntıdır. Bu sorun Frey, Taiwo ve Civelli’de yok. Pinto ve Kazım’ın takımla bütünlükleri kopmuş. Tekrar geri kazanmayı şuanda mümkün görmüyorum. Ama tabii kulübün de haklı tarafı var. Futbolcuların anlaşmaları var. En az zararla bunu kapatabilirse seviniriz" dedi.
KAMP ÇALIŞMALARI
Teknik Direktör Şenol Güneş sezon öncesi kamp çalışmalarının UEFA’nın vereceği karara bağlı olduğunu ve çıkacak karara göre şekilleneceğini belirtti. Güneş konuyla ilgili olarak, “Acil yapacağımız işlerin başında UEFA konusu var. Eskişehirspor, Sivasspor’un almış olduğu ceza var. Bu konuda başkanımız gerekli açıklamaları yaptı. Eğer bize görev verilirse en iyisini yapmaya çalışacağız. Bu nedenle sezon açılışı konusunda ikilem içerisindeyiz. İki tane programımız var. Eğer Avrupa’ya gidersek 30 Haziran’da, gidemezsek 7 Temmuz’da takımı toplamayı düşünüyoruz. Tabii çıkacak karara göre kamp programımız belirleyeceğiz. UEFA Avrupa Ligi olmazsa 1 hafta Bursa’da kalıp 10 veya 11 günlük yurt içi kampın gidip daha sonra yurtdışında kamp yapmayı düşünüyoruz. UEFA Avrupa Ligi’ne katılım olursa belki maçları da içine alacak bir Avrupa kampı yapabiliriz. Tarihleri ve yerini de maalesef şuan için söyleyemiyoruz” dedi. 
“EMRE VE AYDIN’A OLUMLU BAKIYORUM”
Ankaragücü’nden Emre Taşdemir ve geçen sezon Sivasspor forması giyen Aydın Karabulut transferlerini değerlendiren Güneş, “Bu oyuncularımıza olumlu bakıyorum” dedi. Güneş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Emre’yi çok yakından izlemedim. Takip ettiğim oyuncu değil ama aldığım bilgiler olumlu. Ofansif yönü daha ağırlıklı. Kendisi ile görüştüm. Defansif olarak pozisyon alışında ve bire birlerde iyi olursa, hücuma dönük kullanabileceğimiz iyi bir defans oyuncusu olur. Hep beraber görmemiz lazım. İki alt ligden geldi. Bu durumda olan bazı oyuncular çok kolay uyum sağlayabiliyor ama kolay değil. Kendine güveni olan karakterli bir oyuncu. Yeteneği de var. Defansif olarak fiziksel açıdan ezilip ezilmeyeceğini, Süper Lig’in temposu içinde neler yapacağını çalışarak göreceğiz. Aydın ise yeteneği çok fazla olan bir arkadaşımız. Kendisinden beklenen performansı geç verdi. Ama bazen bu tip oyuncuların geç çıkış yapması kıymetini bildiği zaman daha da avantajlı oluyor. İşine dört elle sarılmasını sağlıyor. Beklentimiz geçen sezon oynadığı iyi futbolu, bu yıl daha yukarı çıkartması. Bu oyuncularımıza olumlu bakıyorum. Geçen sezon kariyeri çok yüksek aldığımız oyuncular beklentilerin altında sonuç verdiği için hem kendileri hem de bizim için zor bir durum ortaya çıktı.”
OZAN TUFAN BİZİM İÇİN AVANTAJ
Genç futbolcu Ozan Tufan hakkında da görüş belirten Şenol Güneş, Ozan Tufan’ın yetiştirilmesinde emeği geçen yöneticilere ve antrenörlere teşekkür etti. Güneş, “Altyapımızın oyuncu ürettiğini görüyoruz. Ozan Tufan’ın genç milli takımların ardından A Milli takıma çağırılması Fatih Terim ve ekibinin başarısıdır. Bu bir sadece çağırılmadır. Geçmişe baktığımızda defalarca çağırılıp geri dönen futbolcuları görürüz. Süreklilik önemlidir. Ozan’ın gidişatı olumlu ama yeterli değil. A takımda oynaması da avantaj. Şu anda hem karakteri hem de yeteneği ile A Milli takımda oynadığı futbolla sırıtmadı. Ozan’ın süreklilik arz etmesi için devam etmesi gerekiyor. A takıma çıktığı zaman genç oyuncu hedefi yakalamış oluyor ama bu yeni bir hedefin başlangıcıdır. A takıma çıktığında her şey bitmemelidir. Bittiği anda genç futbolcu gelişim kaydedemez. Eğer bu düşünceyi altyapı ve A takım arasında sağlayabilirsek çok daha kolay bir biçimde geçiş sağlarız. Ozan’ın birçok mevkii de oynaması kendisi için avantaj. Günümüz futbolunda bir futbolcunun farklı mevkilerde oynaması hem kendisi hem de teknik adamlar için büyük bir avantaj. Şu anda olumlu şeyler söyleyebilirim ama abartmayı doğru bulmuyorum. İnşallah Ozan yeri geldiği zaman oynadığı futbolla Türkiye’nin en iyi futbolcularından birisi olur. Biz de elimizden gelen yardımı kendisine yapacağız. Ozan’ın hedefi büyük olmalı. Her şey Ozan’ın elinde” dedi.
YETENEKLİ GENÇLER VAR
Güneş, iyi kadro oluşturmak için çalıştıklarını ifade ederek, “Zaten yetenekli oyuncular burada. Enes Ünal, Ozan Tufan, Batuhan ve Furkan gibi genç oyuncularımız var. Kadromuzda tuttuğumuz her oyuncumuz bizim oyuncumuzdur. Hepsine sahip çıkacağız. Birincisi yarışan bir takım oluşturmak istiyoruz. Bursaspor A takımı yarışan bir takımdır. A takıma gelen genç oyuncu da yarışa girdiği zaman en iyisini yapmak zorundadır. Hoşgörülü olabilirsiniz ama eğer eksik kalıyorsa ondan daha iyisini yapacak olan varsa o oynayacaktır. Yetenekli bir oyuncumuz 3 ay sonra oynayacaksa eğer biz bekleriz. Ama 3 ay sonrada oynayamazsa sırasını bekleyecektir. Eski bir oyuncumuz iyi performans sergilemiyorsa, genç oyuncumuz iyi oynuyorsa genç olan sahada oynayacaktır. Biz yarışta başarılı olmak istiyoruz. İyi bir 11 üretmek istiyoruz. Bu 11’e yenilerini katmak istiyoruz. Bu uzun maratonda her oyuncunun her maçta oynaması aynı performansı sergilemesi mümkün olmayabilir. Bu yüzden kadrolar geniş tutuluyor. Genç, yaşlı oyuncu ayrımımız yok. Birinci önceliğimiz, elimizdeki mevcut oyuncularımızla, ekonomik durumumuza göre en iyi 11’i çıkartabilmek. Takıma girebilecek olan altyapıdan gelen oyuncularımızın kesinlikle önünü açmak istiyoruz. İster bir sezon, ister on sezon kalayım bu felsefem değişmez. Ozan Tufan, Enes, yeni aldığımız başka bir genç oyuncu veya yaşlı olan futbolcularımızın günlük performanslarına göre değerlendirmeler yapacağız. Yetenek ve karakterleri güçlü olan futbolcular ligi kaldırabilirler. Bunun yaşla alakası yok. 30 yaşına gelirsiniz güçlü bir karakteriniz olmayabilir. Örneğin oynamadığınız zaman etkilenebilirsiniz. Seyircinin olumsuz tepkisine göğüs geremezsiniz. Medya eleştiri yapar, etkilenebilirsiniz. Bu tip karakter gücünüz yoksa oyununuz etkilenebilir. Biz oyuncularımıza kalite olarak güveniyoruz. Ama bu güvende sıkıntı olursa arayışlarımız olur” dedi.
“SEYİR ZEVKİ YÜKSEK FUTBOL OYNAMALIYIZ”
Sahada futbol oynayan sporcunun da, tribünde olan taraftarlarında zevk alacağı bir futbol oynatmayı hedeflediğini belirten Güneş, “Maça gittiğinizde bir heyecan istersiniz. Rutin, pozisyonu olmayan, uykunuzun geldiği bir futbolu kimse izlemek istemez. Bunu futbolcuda istemez. Bende istemem. Önce oyuncu keyif almalı. Ben her oyuncumdan bunu isteyeceğim. Ben de güzel bir futbol istiyorum. Ben bütün çalışmalarımı oyuncumun en iyi futbolu oynaması için yapıyorum. Yoksa boşuna zaman kaybediyoruz. Ben kaderine razı oyuncum burada yeterli olsun diye düşünmüyorum. Yetmiyorsa en iyisini alacaksınız. Şuanda bunu üretmeye aday oyuncularımız var. Önemli olan bunları devreye sokabilmek. Sahadaki oyun coşkusu tribüne, tribündeki seyirci coşkusu sahaya yansırsa başarı katlayarak gider. Bunu sağlamak için elbirliği içerisinde çalışacağız. Önümüzde bir masa var. Bunu birlikte ayağa kaldıracağız. Bizler oynayan oyuncularımızı en iyi şekilde hazırlayarak, yönetim ekonomik olarak ödemeleri yaparak, taraftar destekleyerek, medya olumlu eleştiriler yaparak yol göstererek birlikte yapacağız” dedi. 
“KRİZ OLMASI İÇİN SORUN OLMASI LAZIM”
Birkaç gündür İstanbul medyasında yönetim ile kriz yaşadığı yönünde çıkan haber hakkında da konuşan Güneş, “ Konu ile ilgili bir haberim yok. Uzun zamandır medyayı takip etmiyordum ama benim ile ilgili bu haberi medya departmanımız dün bana iletti. Dün internette çıkan bu haber bugün gazetelere yansıdı. Kriz olması için sorun olması lazım. Bizde henüz bir sorun olmadı. Bunlar yazılıp, çizilebilir. Bizim için önemli değil. Bizim işimizi yapmamız önemli. Bizim ne yönetim ne de başka birisi ile ilgili bir sorunumuz yok. Biz henüz daha bir iş yapmadık ki kavga edelim. Biz 30’undan sonra çalışacağız. Bursaspor’un başarısı önemli. Biz Bursaspor’un askeriyiz. Bunun için çalışıyoruz. Eğer bir sorun olursa gündeme getiririz” dedi.
“İLK 5’E GİRMEK BU SEZON İÇİN BAŞARIDIR”
Bursaspor için bu senenin biraz sorunlu geçebileceğini belirten Güneş, sezon sonunda ilk 5’e girmenin kendisi için başarı olacağını belirtti. Güneş konu ile ilgili olarak şöyle konuştu; “Özellikle taraftarımız bu sezonun sorunlu geçeceğini bilmeli. Yeni bir yönetim, yeni bir hoca geldi. Zaman zaman ekonomik sıkıntılardan bahsediyor. Düz bir araziye bina yapmıyoruz. Oradaki sıkıntıları çözümleyerek inşa ediyoruz. Hem takım kadrosu oluşturacağız hem de o beklenen futbolu oynayacağız. Bana göre bu sezon ilk 5’e girmek bizim için iyi bir başarıdır. Ama Bursaspor’u nerede görmek istersiniz diye sorarsanız eğer Avrupa’da yarışan, mümkünse Şampiyonlar Ligi’ne giden bir takım olmasını istiyorum derim. Borcu olmayan tesisleriyle, kurumsal yapısıyla, altyapısıyla geçmişinde başarılar elde etmiş ve bu başarıları sürekli hale getirmiş bir Bursaspor’u hayal ediyorum. Hayal denen şeyler zaten yapılıyor. Geçmişte soyunma odası olmayan, tesisleri olmayan takımlardan mükemmel stadyumlara sahip kulüpler oldu. Bursaspor’da bunlardan bir tanesidir. En kısa zamanda yeni stadyumumuz biran evvel bitirilirse, vizyon açısından daha kaliteli bir kulüp oluruz. Bu şehre ve stadyuma futbolcular gelmek isterler. Bursa’nın potansiyeli var”dedi.
“DÜNYA KUPASI’NI SÜRPRİZ BİR ÜLKENİN KAZANMASINI İSTERİM”
Bugün Brezilya’da başlayacak olan Dünya Kupası hakkında da konuşan Güneş, “Öncelikle Dünya Kupası’na katılan futbolcularından bir iki tanesini alabilirsek sevinirim. Brezilya hem gezmek hem de maç izlemek için en güzel yer ama maalesef ülkenin arka sokaklarında tehlike var. İnsanlar kuşkuyla bakıyor. Takımların hepsi renkli takımlar var. Favorisi çok. Ama genç takımlar Kolombiya ve Belçika’nın çıkış yapması beklenebilir. İspanya, Brezilya, Arjantin, Almanya zaten favoriler. Ben sürpriz bir takımın şampiyon olmasını istiyorum. Çünkü alttan bir takımın öne çıkması, aşağıdan gelen diğer takımları daha çok motive edecektir” dedi.

FOTOĞRAF