TÜRKİYE Spor Yazarları Derneği (TSYD) Sporun Zirvesi Semineri'nin açılışında CHP'li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan arasında Antalya'ya spor yatırımı tartışması yaşandı.
TSYD Sporun Zirvesi Semineri'nin 51'incisi, Antalya'da başladı. Belek'teki Gloria Golf Resort Otel'de 300'ü aşkın Türk sporunun seçkin ismi ve gazetecilerin katıldığı seminerde, TSYD Genel Başkanı Naci Arkan'ın konuşmasının ardından, geçen yıl yaşamını yitiren TSYD eski genel başkanlarından Doğan Koloğlu ve Necmi Tanyolaç için saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
ANTALYA'DA TESİSLER HER YIL GELİŞİYOR
Genel Başkan Naci Arkan, spor haberciliği için her zaman en güzelini yapmak, çalışma koşullarının en iyi hale gelmesi için çaba göstermek ve sporun gelişmesi için katkıda bulunmak amacında olduklarını söyledi. Açılış konuşmalarında söz alan isimlerden biri ise Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı ve TFFHGD Genel Başkanı Abdurrahman Arıcı oldu. Arıcı, Antalya yöresinin hem yaz hem de kış turizmi için son derece ideal bir yer olduğunu, tesislerin her yıl gelişerek arttığını söyledi. Eski Spor Bakanı Fikret Ünlü de spor dünyasının seçkin insanları arasında olmaktan gurur duyduğunu söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya'nın yılda 12 milyon turist ağırladığını, kış mevsiminde 1400 takımın kamp yaptığını vurguladı. "Dünyanın en güzel şehrinin başkanıyım" diyen Akaydın, yapılan anketlerde Antalyalıların yüzde 80'inin mutlu olduğunu, okumayan insan sayısının ise sadece yüzde 1.7 olduğunu aktardı. Başkan Akaydın, spor tesisleri konusunda gelişim ve yatırım için ağır davranıldığı eleştirisinde de bulundu.
BAYKAN: SPOR TESİSLERİ İÇİN 213 MİLYON HARCANACAK
Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ise Başkan Akaydın'ın eleştirilerine karşı bir bürokrat olarak gelinen noktadaki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Baykan şunları söyledi:
“Antalya'da 1 ay önce 10 bin kişilik spor salonu temeli attık. Antalya Stadı hızla devam ediyor. Antalya'nın ilçelerinde de spor tesisleri yatırımı var. Bir yüzme havuzu için ihale süreci devam etmekte. Arazi araştırması yapılıyor. Cimnastik salonu, buz pateni salonları yapılıyor. Dünya ölçülerinde ve son derece modern yapılacak. Spor il müdürlüğümüz araştırma ve çalışmalarını hızlı bir şekilde yapıyor. Toplam 50 milyon harcandı, toplam yapılacak harcama ise 213 milyon liradır."
Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Sporun Zirvesi Semineri'nin 'Sporda Şiddet Son Bulacak mı?' konulu ilk oturumunu, gazeteci Lütfi Özel yönetti. Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, UEFA 1'inci Asbaşkanı Şenes Erzik, TFF 1'inci Başkan Vekili Ufuk Özerten, avukat Gaye Gurur Günal ile spor yazarları Güven Taner ve Serdar Ali Çeliker konuşmacı olarak katıldı. Lütfü Özel, "Şiddeti spor medyası önleyebilir veya en aza düşürebilir" derken şöyle konuştu:
"Bıçaklar, palalar ve çeşitli kesici aletlerle deplasmana gidenleri yazmazsak, gazete ve televizyonlarda, internet haberciliğinde bunlardan bahsetmezsek, veya deplasmana giden bu tarz taraftarlara orada karşılık veren 50-60 kişilik gruplardan kahraman gibi bahsetmezsek bu şiddete engel olabiliriz."
Şenes Erzik ise şiddetin yanı sıra ırkçılık, ayrımcılık, şike, doping gibi olaylardan arınma konusunda birçok sosyal sorumluluk projesi geliştirildiğini söyledi. Erzik, UEFA'nın ve dünya futbolunun çeşitli sosyal sorumluluk projeleriyle beraber bu sorunlara çözüm aradığının altını çizdi. "Ana tema eğitim" diyen Erzik, "İnsanlara eğitim vermezseniz, doğruyu göstermezseniz, ailesinden de yardım alamamışsa, topluma yararlı işler peşinde koşmaz" dedi.
"BAŞBAKANIMIZIN STATLARDA POLİS GÖREV YAPSIN TESPİTİ DOĞRU"
Ufuk Özerten ise Anadolu şehirlerinde yetişmiş adam olmadığını belirtti. Akşam kahvede pişpirik oynayan 4 kişiden ikisinin özel güvenlikçi olarak ertesi günkü maçta görev aldığına dikkat çeken Özerten, şöyle konuştu:
"Büyük takımlar Anadolu'ya gidip maç yaptığı zaman 1500 özel güvenlik lazım. Sayın Başbakanımız ne dedi, bundan sonra statlardaki güvenliği polis sağlasın. Haklı ve doğru tespit. Ancak böyle caydırıcı olabilirsiniz. Şiddet profesyonel kişilerle engellenebilir. Anadolu şehirlerinde yetişmiş
adam yok. Akşam kahvede pişpirik oynayan 4 kişiden ikisi özel güvenlikçi olarak ertesi günkü maçta görev alıyor. 30 bin kişi maça gidiyor, 1500 güvenlikçi lazım, nasıl olacak bu iş. Eğitimli insan lazım"