SCHALKE Kulübü Başkanı Clemens Tönnies, haziran ayında düzenlenen kongrede verdiği sözü tuttu ve 70 yıl önce Rusya cephesinde savaşırken ölen kulübün efsanelerinden Adolf Urban'ın kemiklerini Gelsenkirchen'e getirtti.
1914 yılında Gelsenkirchen'de doğan ve gençliğinden itibaren Schalke formasını giyen Urban mavi beyazlı takımla beş kez şampiyon oldu. Kısaca "Ale" diye çağırılan Urban 21 kez milli takımda yer aldı ve 8 gol attı.
Futbol oynadığı dönemlerde (1935) orduya katılan Urban, ikinci Dünya Savaşı başlayıncaya kadar aksatmadan maçlara çıktı. Savaş sırasında birliğine katılan Urban, astsubay olarak Rus cephesinde görevlendirildi. 1943 yılının mayıs ayında da Rusya'nın Korpowo kentinde savaşırken öldü. 29 yaşında hayata veda eden Urban, Korpowo'da savaş kurbanları mezarlığına gömüldü.
Schalke Başkanı Tönnies, genel kurulda verdiği sözü tutarak, Dışişleri Bakanlığı ve "Savaş Kurbanları Mezarları Bakım Kuruluşu"nun girişimleri ile Urban'ın kemiklerini özel bir uçakla Gelsenkirchen'e getirtti. Tönnies cenazeyi almak için Rusya'ya bizzat kendisi gitti.
Zamanının en iyi solaçığı olarak gösterilen Urban, 20 Kasım'da büyük bir törenle Schalke 04 mezarlığına gömülen ilk kişi olacak. Törene geçmiş dönemin şampiyon futbolcuları ile bugünkü kadroda yer alan futbolcular katılacak. Urban, bir futbol sahası şeklinde düzenlenen Schalke 04 mezarlığında orta dairenin içine gömülecek.

(UD/FG)