RUSYA DEVLET BAŞKANI VLADIMIR PUTIN OYUNLAR SIRASINDA AYRIMCILIK OLMAYACAĞININ SÖZÜNÜ VERDİ AKTİVİSTLER İSE YASAKLANAN EŞCİNSEL PROPAGANDA YASASINI PROTESTO ETMEK İÇİN ŞİMDİDEN ORGANİZE OLMAYA BAŞLADILAR Sercan SAPANATAN, İstanbul - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün gercekleştirdiği konuşmasında gelecek aydaki Kış Olimpiyatları'nda hiç bir sporcunun ayrımcılıkla karşı karşı kalmayacağını ve Rusya'da yasaklanan eşcinsel propagandasının tüm dünya tarafından anlayışla karşılanmasını umduğunu söyledi.

Sochi Oyunları'nın başarısı veya başarısızlığının mirasını şekillendirdiğinin farkında olan Putin, 7 Şubat'ta başlayacak olan oyunlara 50 milyar dolar harcadı. Putin geçen sene kabul ettiği eşcinsel karşıtı propaganda yasası ile Batılı Devletlerin tepkisini çekmişti. Eleştirilere göre bu yeni yasa ayrımcılık içeriyordu. İşte bu nedenden dolayı Putin'e karşı olan muhalefet oyunlar esnasında bir boykotla karşı karşıya kalması muhtemel gözüküyor.

Görevine yeni başlayan yabancı büyükelçilere Kremlin Sarayı'nda itimatnamelerini verirken konuşan Putin, her sporcuya eşit şekilde muamele gösterileceği konusunda güvence verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı konuşmada "Olimpiyat Oyunları, Olimpik Tüzük'e tam itaatli bir şekilde düzenlenecek ve hiç bir ayrımcılık yaşanmayacaktır. Ben inanıyorum ki Olimpiyatlar tüm milletleri birleştiren ve aralarında güçlü bağlar kurmasını sağlayan önemli organizasyonlardır. Rusya, kendi atletlerinin başarılı olmasını istese de, tüm sporculara başarılar diliyoruz" şeklinde konuştu.

Karadeniz'deki Sochi kıyılarında gerçekleşecek olan Olimpiyat Oyunları, Rusya'nın dağılan Sovyetler Birliği'nden sonra modernleştiğini tüm Dünya'ya göstermek isteyen Putin için eşsiz bir fırsat fakat oyunlardan önce Rusya'nın insan hakları konusundaki imajını yükseltmek isteyen Putin,gözaltında bulunan Pussy Riot isimli protesto grubunun üyelerinin ve eski petrol kralı Mikhail Khodorkovsky'nin afla serbest kalmasını sağladı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi ise Rusya'nın eşcinsel kanunu hakkında yorum yapmaktan kaçınırken bazı insan hakları aktivistleri oyunlarda bu yeni kanunu protesto etmek için organize olmaya başladılar. Amerika Birleşik Devletleri ise Olimpiyat Heyetine resmi görevli olarak 3 tane eşcinsel üye gönderecek. TERÖR SALDIRISI İHTİMALI İÇİN ALARM VERİLDİ Sochi Kış Olimpiyatları'nda korkulan bir diğer durum ise terör saldırısı tehditi. Sochi'nin coğrafi konumu ve bazı terör örgütleri tarafından tehdit ediliyor olması Rus yetkilileri endişelendiriyor. Son 2 ayda Rusya'da gercekleştirilen ve en az 34 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarından sonra Rusya Devlet Başkanı Putin, Sochi'de ki Kış Olimpiyatları için yaklaşık 37.000 güvenlik personelini şehrin ve sporcuların güvenliği için görevlendirildi. ss (ud)