SİVAS Emniyet Müdürlüğü ile Sivasspor Kulübü işbirliğinde başlatılan "Bilinçli Taraftar Eğitimi" projesi kapsamında gerçekleştirilen konferansa katılan Sivasspor teknik direktörü Roberto Carlos, futbolda yaşanan şiddet olaylarına tepki göstererek, "Emniyetin ve devletin bu konuda gerçekten sert kararlar alması gerekir. Spor sağlık ve keyif içindir, hiçbir zaman suç veya ölüm sebebi olmamalıdır." dedi.
Spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesi çalışmaları kapsamında, Sivas Emniyet Müdürlüğü ile Sivasspor Kulübü işbirliğinde "Bilinçli Taraftar Eğitimi" projesi başlatıldı. Proje kapsamında Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda "Bilinçli Taraftar Eğitimi" verildi. Konferansa Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay, Sivasspor Kulüp Başkanı Mecnun Otyakmaz, Sivasspor teknik direktörü Roberto Carlos ile birlikte yaklaşık 150 kişilik taraftar grubu katıldı. Konferansta, 'şiddetin nedenleri ve nasıl önlenebileceği, nasıl bilinçli taraftar olunabileceği' gibi konular hakkında bilgiler verildi.
OTYAKMAZ: TARAFTAR, BEŞİKTAŞ'I HEDEFİNDEN UZAKLAŞTIRDI
Konferansta yaptığı konuşmada, taraftarın takım üzerindeki olumlu etkilerine değinen Mecnun Otyakmaz yeterince bilinçlenmeyen taraftarın ise kulübüne ve Türk futboluna zarar verebileceğini belirterek, "Son dönemde Beşiktaş'ın yaşadığı, kötü tezahürat ve saha olaylarını hepimiz yakından takip ettik. Ve şampiyonluk parolasıyla yola çıkan bir takımın hedefinden, taraftarın yol açtığı olaylar sebebiyle ne kadar uzaklaştığına hepimiz şahit olduk. Önümüzdeki iyi ve kötü örnekleri çoğaltabiliriz. Başta Sivas Valimiz olmak üzere emniyet müdürümüze bu proje için teşekkür etmek istiyorum. Çünkü emniyet müdürlüğümüzün yaptığı bu uygulama testi kırılmadan önce yapılması gerekenleri yapmaktı." dedi. Sivasspor taraftarının bugüne kadar sergilediği davranışın diğer takımlara örnek olduğunu belirten İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay ise, "Sivasspor taraftarı, takımını mağlupken desteklemiş, galibiyete ulaştığında da aşırı derecede sevinç gösterip diğer taraftarları etkilemeden tezahüratlarını yapmıştır. 1.5 yıldır Sivas'ta maç seyrediyorum. Hakikaten şiddete kaçmayan bir taraftar grubu olarak Sivasspor taraftarını kutluyorum. Bizim niyetimiz başkanımızın da dediği gibi testi kırılmadan önce önlem almaktır." dedi.
CARLOS: ÇOK DAHA SERT KARARLAR ALINMALI
Sivasspor teknik direktör Robero Carlos ise, şiddet olaylarını hem Türk futbolunda hemde Brezilya futbolunda gördüklerini, polisin başlattığı projeyi anlamlı bulduğunu belirterek, "Türkiye'de en son Beşiktaş-Galatasaray maçında bir şiddet olayı görmüştük. Brezilya'da da Vasco ve Atletico Paranaense arasında oynanan maçta bu şekilde şiddet olayları yaşanmıştı. Maalesef çok çirkin görüntüler ortaya çıkmıştı. Taraftarların birbirlerine saldırmaları, birbirlerine taş atmaları, sopalarla kavga etmeleri gibi çok çirkin görüntüler ortaya çıkmıştı. Bence bu tip durumlarda, sahaya sadece kavga etmek için giden insanlar için çok daha sert kararlar alınmalıdır. Bu sadece futbol için değil, basketbol maçı da olabilir tenis maçı da olabilir. Her ne olursa olsun." dedi.
"SPOR, SUÇLA KARIŞTIRILMAMALIDIR"
Taraftarlara 'şuça karışmayın' uyarısında bulunan Carlos, "Emniyet ve devletin bu konuda gerçekten sert kararlar alması ve sert uygulamalar yapması gerekir. Spor spordur ve hiç bir zaman suçla veya agresiflikle karıştırılmaması gerekir. Spor sağlık ve keyif içindir. Hiç bir zaman suç veya ölüm sebebi olmamalıdır. O yüzden emniyetin uygulamakta olduğu bu projeyi de gerçekten destekliyorum. Çocuklarımız, ailelerimiz ve seyircilerimiz sahaya geldiklerinde keyif alsınlar hiç bir şekilde suça karışmasınlar." diye konuştu.
Carlos konuşmasının devamında ise tüm takımların Sivasspor taraftarından örnek almasını isteyerek, "Her zaman söylediğim gibi Sivasspor taraftarı zaten örnek bir taraftar. Her zaman sahaya Sivasspor'u desteklemek için gelmiştir. Umuyoruz Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Gençlerbirliği, Bursaspor ve bunun gibi diğer bütün takımların taraftarları da Sivasspor taraftarlarından bu anlamda örnek alırlar." dedi.
Konuşmaların sonrasında Carlos, taraftarlara imza dağıtıp fotoğraf çektirdi.