Osman URAS/BODRUM (Muğla) , ()- TÜRKİYE Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu eski üyesi ve spor hukukçusu avukat Remzi Kazmaz, şike davcasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 6 kişinin yeniden yargılanmalarına karar vermesini doğru bulduğunu söyledi. Yıldırım'ın 6 yıl 3 aylık hapis cezasının infazının durdurulmasını ise mahkemenin yetkisi içinde mi yoksa dışında mı olduğu tartışmalarının devam edeceğini savunan Kazmaz, ancak Fenerbahçe'nin UEFA Şampiyon Ligi'ne katılma konusunda umutlanmaması gerektiğini de belirterek, "Fenerbahçe, bu karar doğrultusunda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne önümüzdeki yıl gideceğini zannediyorsa bence aldanıyor. Çifte karar alınmaz. UEFA bu konuyla ilgili kararını vermiştir" dedi.

Avukat Remzi Kazmaz Muğla'nın Bodrum ilçesindeki hukuk bürosunda şike davasındaki son gelişmeleri basına değerlendirdi. Şike davasında toplanan delilerin telefon tapelerine dayandığına dikkati çeken Kazmaz, bunlar çıkarıldığında ortada boş bir dava kalacağını savundu. Yeniden yargılama ve infazın ertelenmesi konusunda alınan karar için "Bence doğru bir karar" diyen Kazmaz şöyle devam etti:

"Tekrar yargılanma sonucunda ortaya çıkacak yeni delillerle beraber şike davası farklı bir boyut kazanacaktır. Ama Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Ergenekon, Balyoz'da ve diğer davalarda verilen ve kaos yaratan bu olayların Türkiye kamuoyu vicdanında yeri farklı. Türkiye farklı bir süreçten geçiyor. Bu nedenle adalete, hukuka her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Verilen bu kararlardan sonra özellikle Fenerbahçe ve Aziz Yıldırım'ın durumu değişirken Beşiktaş'ın ve bu konuyla ilgili bu sürece dahil olmayan birçok insanında müracaatla aynı statüye kavuşacağını biliyorum. Böyle olması gerekir."

"İNFAZIN DURDURULMASINDA AKSİ BİR KARAR VEREBİLİR"

Karara itiraz süreci olan 7 gün içerisinde değişecek fazla bir şey olacağını zannetmediğini vurgulayan Kazmaz, "Ancak, infazın durdurulması konusunda mahkemenin oy çokluğuyla vermiş olduğu karar düşündürücü. Çünkü infazı durdurmak mahkemenin yetkisi içinde veya dışında tartışması devam edecektir. Ağır Ceza Mahkemesi'nin telafisi imkansız zararlara uğrama dahilinde infazın durdurulmasıyla ilgili vermiş olduğu karar bana göre hakkaniyetli bir karardır. Bu karardan vazgeçebilir. İleride infazla ilgili verdiği kararı eksik gördüğünde, infazın tekrar yürürlük kazanması açısından aksi bir kararda verebilir. Önemli olan verilecek olan kararın adil yargılanma içerisinde, hem kamuoyunda hem de adaletli, hukuka ve yasalara uygun olması gerekir. Şimdi bu kararlardan sonra kamuoyu da kulüplerde hem ulusal hem de uluslararası alanda bazı değişiklikler bekliyor" dedi.

"FENERBAHÇE FAZLA UMUTLANMASIN"

İsviçre Federal Mahkemesi'nde duruşma tarihinin 25 Haziran'dan 3 Temmuz'a alınması konusunda ise Kazmaz, "Fenerbahçe bu konuyla ilgili umutlanmasın. Fenerbahçe, bu karar doğrultusunda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne önümüzdeki yıl gideceğini zannediyorsa bence aldanıyor. Çifte karar alınmaz. UEFA bu konuyla ilgili kararını vermiştir. Fenerbahçe iki yıl hak mahrumiyetine çarptırılmıştır. Bu Fenerbahçe için kötü haber olabilir ama iç hukukta özel yetkili mahkemelerin vermiş olduğu kararların tekrar gözden geçirilip spor kamuoyunda ve Türk halkının nezdinde adaletin tesis edilmesi doğrultusunda yeniden yargılanmanın bize göre çok önemi vardır. Fenerbahçenin UEFA'ya gitmesinden çok daha önemlidir" diye konuştu.

"KAMUOYUNUN FENERBAHÇE VE AZİZ YILDIRIM'A TEŞEKKÜR BORCU VAR"

Şike davasında yargılamanın yenilenmesi kararını değerlendirirken kamuoyunun Fenerbahçe'ye ve Aziz Yıldırım'a bir teşekkür borcu olduğunu söyleyen Kazmaz, bu süreçte hak arama mücadelesinin, insan hak ve özgürlükleri konusunda alınan mesafenin Türk hukuk sisteminde önemli bir mihenk taşı olduğuna inandığını belirtti. Kazmaz, "Adil yargılama sonucunda beraatla ilgili bir karar çıkarsa kesinlikle ama kesinlikle Fenerbahçe'nin, Aziz Yıldırım'ın yüklü miktarda tazminat hakkı doğar" dedi.

Yeniden yargılama sürecinde yeni delillerin dava dosyasına gireceğini söyleyen Kazmaz, "Şike davasındaki tüm pislikler ortaya çıkacak, tartışma olacak. Bu kararla top tam çizgideyken maç durdu. Maç yeniden başlayacaktır. Temennim odur ki adil bir maç olsun, adil bir yargılama olsun ve adil bir karar çıksın" diye görüş belirtti.

FOTOĞRAF