Ankara-(fotoğraflı)

Türkiye'nin Dünya sahnesinde gururu olan, bir Avrupa Şampiyonluğu, 3 Dünya Şampiyonluğu, bir Kainat Şampiyonluğu bulunan ve ağırlık kaldırmada 2013 Guinness Dünya Rekortmeni, Engelli Vücut Geliştirme Sporcumuz Tolga Murat Balıkçı, İzmir'den Aankara'ya bisikletle gitti. Yaklaşık 600 kilometre yol giden Tolga Murat Balıkçı, zorlu yolculuğu 61 saatte tamamlayarak Ankara'ya vardı. İlk olarak Anıtkabir'i ziyaret eden Tolga Murat Balıkçı, "Engelliler haftası nedeniyle bu zorlu yolculuğa çıktık. Kırılma ihtimaline karşı aracımda yedek protez bulundurdum" diye konuştu.

İzmir Foça'da yaşayan Tolga Murat Balıkçı'nın sol bacağı 28 Ocak 1998'de, henüz 17 yaşındayken geçirdiği trafik kazasında koptu. Tolga Murat Balıkçı hayata küsmek yerine daha sıkı sarıldı. Vücut geliştirme sporunda engeli olmayan arkadaşlarının kaldıramadığı ağırlıklarla çalıştı. Ard arda şampiyonluklar aldı. Tolga Murat Balıkçı, sporun yanı sıra eğitimini de sürdürdü. Adnan Menderes Üniversitesi İktisat Bölümü'nü bitirdi. Foça'da Tomuba isimli bir spor salonu açtı ve gençleri spora yönlendirmeye çalıştı. Tolga Murat Balıkçı, 10 yıllık çalışmasının karşılığını ilk olarak 21 Kasım 2009'da aldı. Estonya'nın başkenti Tallin'de düzenlenen Dünya Vücut Geliştirme Şampiyonası'nda, Engelli Sporcu kategorisinde şampiyon oldu. 8 Mayıs 2010'da Litvanya'nın Kaunas şehrinde Avrupa Vücut Geliştirme Şampiyonu, Slovakya'da yapılan Mr. Universe Kainat Şampiyonası'nda şampiyonluk aldı. Aynı yıl Antalya Kemer'de düzenlenen, Dünya Tekerlekli Sandalye Vücut Geliştirme Şampiyonası'nda da Tolga Murat Balıkçı, şampiyonluğu kimseye bırakmadı. Neredeyse tüm şampiyonalarda zirvede yer alan Balıkçı, son olarak Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, 14-17 Aralık 2012 tarihleri arasında düzenlenen IFBB Dünya Masterler ve Gençler Vücut Geliştirme Şampiyonası'nda engelliler kategorisinde birincilik kürsüsüne çıkarak üçüncü kez Dünya Şampiyonu oldu.

RAMPALAR ENGEL OLAMADI

Azmi ile Türkiye'nin yanı sıra Dünyanın da beğenisini kazanan Tolga Murat Balıkçı, kendisine özgü bir proje ile dikkatleri üzerine çekti. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası'nın önemini vurgulamak ve kamuoyunun dikkatini engellilerin üzerine çekmek isteyen Tolga Murat Balıkçı, protez bacağıyla İzmir'den Ankara'ya pedal çevirdi. 10 Mayıs Cumartesi saat 23.00'de İzmir'den bisikleti ile yola çıkan Tolga Murat Balıkçı, 61 saat sonra Ankara'ya ulaştı. Zorlu yolculuğu anlatan Balıkçı, "İzmir'den Ankara'ya 61 saat süren yolculuğumuzu Anıtkabir'de noktaladık. Yolculuğum sırasında arkamda araçla bana milli takım arkadaşım Dünya Vücut Geliştirme 2'ncisi Ferhat Magan refakat etti. Aracımda bisiklette oluşacak arızalar için takım arizalar için malzemeler vardı. Kendim için de kırılma yada arıza durumları için yedek protez bulundurdum. Genelde molalarımızı kısa tutarak erken zamanda Ankara'ya varmayı planladık. Ankara giderken rakım yükseldiği için rampalar beni çok zorladı ama engel olamadı. Genelde kısa 2 ve ya 3 saatlik uykular ve yemek molalarıyla gezimizi geçirdik. Bundan sonraki hedefimiz hükumetimizi ziyaret ederek teşekkür etmek ve gelecek için önerilerde bulunmak olacak" diye konuştu.

MA(MA)