Bahri BÜKE / İSTANBUL, () BOĞAZİÇİ Kıtalararası Yüzme Yarışı’nın bu yılki onur konuğu Hollanda’nın Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Inge de Bruijn. “Olimpiyatların Kraliçesi” olarak bilinen Inge de Bruijn, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) bu yıl 26’ıncısını düzenlediği yarış için İstanbul’a gelecek. Geleneksel hale gelen etkinlik bu yıl Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı adını altında 20 Temmuz’da gerçekleşecek. Hollandalı şampiyon yüzücü Bruijn, yarışın startını verece, yarıştan önce de İstanbul Boğazı’nda gösteri yüzüşü yapacak.
KADIN YÜZÜCÜLERİN İDOLÜ
Sekiz olimpiyat madalyası ve beş dünya şampiyonluğuyla adını spor tarihine yazdıran 1973 doğumlu Hollandalı kadın yüzücü, 2000 Olimpiyat Oyunları’nda 50 ve 100 metre serbest ile 100 metre kelebekte altın madalya aldı. Bu 3 branşta dünya rekorlarının sahibi olmuştu. 2001 Dünya Şampiyonası’nda 50 metre serbest, 100 ve 50 metre kelebek kategorilerinde altın madalyaları toplayan Bruijn, 2003 Dünya Şampiyonası’nda 50 metre serbest ve 50 metre kelebek dallarında altın, 2004 Olimpiyat Oyunları’nda ise 50 metre serbestte altın, 100 metre serbest ve 100 metre kelebekte de gümüş madalyaların sahibi oldu. Inge de Bruijn aktif spor hayatı sırasında başarılarının yanında güzelliğiyle de adından söz ettirdi 2007’de profesyonel spor hayatına veda eden Bruijn, pek çok kadın yüzücü için idol olmayı sürdürüyor.
Yarışın geçen yılki konuğu ‘Torpido’ lakaplı ünlü Avustralyalı Olimpiyat ve Dünya şampiyonu yüzücü IanThorpe’tu. Bir önceki yıl da Olimpiyat Şampiyonu Amerikalı yüzücü Mark Spitz, Boğaziçi Yüzme Yarışları davetlisi olarak organizasyonda yer aldı.
“GÖNLÜMDEKİ HEDEF 5000 KİŞİNİN ASYA'DAN AVRUPA'YA YÜZMESİ”
TMOK Boğaziçi Komisyonu Başkanı Nihat Usta, “Gönlümdeki hedef aynı gün 5000 kişinin Asya'dan Avrupa'ya güvenli şekilde yüzmesi” dedi. Yarışın dünyanın en önemli spor etkinliklerinden biri haline gelmesini arzuladıklarını anlatan Nihat Usta, şunları söyledi:
“İstanbul Boğazı alt ve üst akıntısı olan bir boğaz. Anadolu ve Asya tarafındaki burunlar nedeniyle, körfez gibi yerlerde farklı farklı ters akıntılar olur. Kuzey ve güney rüzgarlarına açık bir su yolumuz var. Uzun yıllara dayalı istatistik değerlendirmeler, İstanbul Boğazı’nın yüzmeye, suyun ısısı, rüzgar, akıntı, ters akıntı ve fırtına yönünden Temmuz ayının 3. hafta sonunun en uygun zaman olduğunu göstermektedir.
Yüzücülerin güvenliğini sağlamak için suyun altında, üstünde ve havada her türlü önlem alınmaktadır. Bu konuda Valiliğimiz başkanlığında birçok resmi, özel kurum-kuruluşundan ve sivil toplum örgütlerinden yardım alıyoruz. Onların destekleri ile organizasyonu yapabiliyoruz. Asya kıtasından tek bir başlangıç noktasından gerekli güvenlik önlemleri alınmak koşulu ile en çok 2000 kişinin yüzdürülmesi uygun düşmektedir. Benim gönlümdeki hedef aynı gün 5000 kişinin Asya'dan Avrupa'ya güvenli şekilde yüzmesi.
Katılımcılar bu yarışın ‘benzersiz’ bir deneyim olduğunda hemfikir. Yarışın daha da iyi olması için Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’ndeki arkadaşlarla hep beraber amatör bir heyecanla, gönüllü olarak çalışıyoruz.”
BOĞAZ 3 SAAT KAPATILACAK
14 yaş üstü tüm sporseverlere açık olan yarışlar uluslararası katılımla gerçekleştiriliyor. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, 20 Temmuz Pazar günü, saat 10.00’da Kanlıca İskelesi’nden start alacak ve Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı’nda son bulacak. Yarışlar Cemil Topuzlu Parkı’nda bulunan seyirci alanlarından izlenebilecek. Bu yıl yüzme yarışına 2700’e yakın ön başvuru oldu. Elemeler sonucu 54 ülkeden 1732 sporcu katılmaya hak kazandı. Boğaz’da 199’u Türk 229’u yabancı 428 kadın, 779’u Türk, 507’si yabancı 1286 erkek ve 18’i engelli olmak üzere 1732 yüzücü kulaç atacak. Yüzücü güvenliğinin sağlanması bu yarışların vazgeçilmez kuralı. Bu nedenle aylar önceden yapılan yazışmalarla İstanbul Boğazı her iki taraftan Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nın gerçekleştiği gün 3 saatliğine ulusal ve uluslararası deniz taşıt trafiğine tamamen kapatılacak.
(FOTOĞRAF)