Eski dünya ağır sıklet boks şapiyonu Muhammed Ali hayatını kaybetti. Solunum rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede yaşama veda eden efsane boksör 74 yaşındaydı. Muhammed Ali'nin yaşamındaki ilginç kesitleri derledik. Bu kesitlerden birinde kendisine sarılan Türk'e "İlk kez bir beyaz bana sarıldı" diyerek ağlaması da bulunuyor.
MUHAMMED ALİ'NİN BİLİNMEYENLERİ
1960'lı yıllarda İslam'ı seçen ve Vietnam'da savaşmayı reddeden bir dünya şampiyonu olarak Muhammed Ali, ABD'deki en popüler kişileri arasındaydı. Amerika'da ırkçılığın zirve yaptığı yıllarda siyah derisi ile ayrımcılığa ve ABD'nin derin devletine kafa tutuyor ve bütün dünyayı dik duruşuyla kendine hayran bırakıyordu.
IRKÇI AMERİKA'YI DÖVDÜ
Ringlerde sadece rakiplerini değil ırkçı Amerika'yı da dövüyordu. ABD'li yazar Harriet Beecher Stowe'un kişilik olarak romanında ortaya koyduğu siyahi o isme (Tom Amca) hep karşı çıktı. Beyazların her türlü haksızlığına karşı boğun eğen devşirme o kişiliği asla kabul etmedi. Köleliği reddetti. Ülkesi adına olimpiyatlarda aldığı altın madalya hiçbir şeyi değiştirmedi. Gittiği bir restorantta siyah olduğu için servis yapılmayınca altın madalyasını Ohio Nehri'ne attı. Müslümanlığı seçtiğinde adeta tüm Amerika'yı karşına aldı. Sadece ülkesinde değil birçok ülkede ayrımcılığa uğradı.
"İLK KEZ BİR BEYAZ BANA SARILDI"
Londra'ya gittiği ünvan maçında Kraliçe Elizabeth rakibini saraya çağırmasına rağmen onu kabul etmedi. Kraliçeye nazire "Maçı alıp boksörlerin kralı olacağım" dedi. İngiltere hayatının dönüm noktalarından biri oldu. Ringlerin 'altın eldiveni' Muhammed Ali Londra'da ilk kez bir Türk'le karşılaştı. Otel lobisinde karşısında gördüğü kişi ona doğru yönelerek sarıldı. Hayatında unutamadığı o anı "İlk kez bir beyaz bana sarıldı" diyerek dile döktü. Daha sonra İstanbul'a geldi ve Sultanahmet'te cuma namazını kıldı. Erbakan ile Sultanahmet'i dolduran on binlerce kişiye seslendi.
ALİ İLK DEFA BİR TÜRK'E SARILDIĞINDA AĞLADI
Nevzat Yalçıntaş Muhammed Ali'yle Londra'da karşılaşma hikayesini şöyle anlattı: "İslam Ensitüsü'nden Ali'ye eşlik etmem istendi. Aradım otelin adresini verdi. Pazartesi sabah 10:00 gibi buluşalım dedi. Ben kendimi tarif edeyim sonra resepsiyonda buluşuruz dedim. Muhammed Ali ben de 'kendimi tanıtayım' dedi. Yok dedim seni tanıyorum. Sözleştik gittim. Baktım resepsiyona ordalar. Kendisini derhal tanıdım. Yanında diğer boksörler de var, biri kardeşiydi. Ben görünce bana doğru yürüdü. Selam verdim. 'Aleyküm selam' yanıtını verdi. El sıkıştık ve birbirimize sarıldık. Sarıldık ama Ali beni bırakmıyor. Benden genç. Ben o sırada 31-32- yaşındayım o da 25 yaşlarında. Neyse birbirimizi bıraktık ama gözlerinden damla damla yaş akıyor. Dedim aziz kardeşim niye ağlıyorsun bir hata mı yaptım. 'Yok' dedi hiçbir hata yapmadın. Peki bu gözyaşları dedim. 'Bana bugüne kadar sarılan ilk beyaz sensin' dedi".
VİETNAM SAVAŞINA KATILMAYI REDDETTİ
1960'lı yılların yasaklı siyahi boksörüydü. Cassius Clay iken Muhammed adını aldı. Bu tercihi halkın ezici çoğunluğunun tepkisini çekti. Derin Amerika'nın gazabına uğradı. 1967'de askere gitmeyi Vietnam'da savaşmayı reddettiği için hem şampiyonluk hem de boks lisansı elinden alındı.
KRALİÇE'YE EN ANLAMLI CEVAP
ABD dışındaki ilk kez Londra'da Henry Cooper'in rakibi oldu. Maç öncesi İngiliz Kraliçesi Elizabeth Cooper ile görüşmüş Muhammed Ali'yle görüşme yapmamıştı. Maçtan önce Ali, Kraliçeye inat 'Boksörlerin kralı olacağım" diyerek nazire yapmıştı..
MADALYASINI NEHRE ATAN BOKSÖR
1960'da Olimpiyatlarda altın madalya takarak ABD'ye geri döndü. Altın madalyasını gözünün önünden ayırmıyordu. Hatta onunla birlikte uyuyordu. Clay yakın arkadaşı Ronnie King ile Louisville'de bir restoranta girdi. Garson kız Clay'e servis yapamayacağını söyledi. Clay nazikçe "Bayan ben olimpiyat şampiyonu Cassius Clay'im dedi. Bu durumu değiştirmedi. Clay göğsündeki madalyanın şeridini çekip kopardı. Ohio Neri'nin tam orta yerine doğru fırlattı.
BENİM OĞLUM ŞAMPİYON OLACAK
Babası sokak levhalarını boyayan bir boyacı annesi ile temizlik işçisiydi. Babası Cassius Marcellus Clay Sr., Muhammed Ali'ye "Sen öğretmen ya da avukat ol" derdi. Oğlunu ringde gördüğünde fikri tamamen değişti. "Benim oğlum dünya ağırsiklet şampiyonu olacak" demeye başladı. Oğlunun Louisville'de yaptığı tüm maçları izlemeye geldi. Fakat şehir dışındakilere maddi imkansızlıklar yüzünden katılamadı.
MALCOLM X'TEN DERİN ETKİLENDİ
Birgün sokakta yürürken kendisini takip eden siyahi Müslüman genç dikkatini çekti. Sadece bir dakikalığına içeriye girmesi konusunda Clay'i ikna etmişti. Clay içeriye girdiğinde tamamı siyahlardan oluşan bir toplulukla karşılaştı. Kürsüdeki adam onlara siyahların özgürlüklerinden söz ediyordu. Clay'in bir süre dinlediği ve çok etkilendiği bu kişi Müslüman olduktan sonra Malik el-Şahbaz Malcolm X'di.Muhammed Ali Malcolm X'in ölümü derinden etkiledi. Kardeşi Rudy Clay ise kendisinden önce Müslüman olmuş ve Rahman adını almıştı..
TÜRKİYE'DE SABAH SAAT 05:00'TE NEFESLER TUTULURDU
Muhammed Ali'nin zorlu mücadelesi sadece Amerika'daki değil dünyanın dörtbir yanındaki insanları en başta siyasileri etkiledi. Türkiye oe Müslüman genç Muhammed Ali'nin hikayesine ilgisiz kalmadı. Türkiye'de Muhammed Ali maçlarıyla özdeşleşmiş ünlü TRT spikeri Orhan Ayhan o dönemleri şu cümlelerle anlatıyordu: Ankara'da bir otelde kalırdım. Görevliler 01:30-02:00 gibi kaldırılar, kahvaltı yapardım. Sonra uzun yürüyüşe çıkardım. Sabah ışıklarına hayli vakit varken attığım her adımda birçok evde ışıkların yandığını insanların Muhammed Ali'nin maçlarını izlemek için kalktıklarına şahit olurdum.
Muhammed Ali'yi ağlatan Türk! Efsanenin bilinmeyenleri...