İSTANBUL - (fotoğraflı)

Nike tarafından tasarlanan ve Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın 2014 yılında iç saha ve deplasmanda giyeceği formalar yenilendi. Performansta yeniliğin ve ince ayrıntıların dikkat çektiği formalar, Türk kültürünün benzersiz tarzı ve milli gururunun zarif bir yansıması olarak tasarlandı.

Geleneksel şeritli tasarıma sahip formalar, Türk kültürünün bir parçası olan, koruyucu özelliği yanında kudreti simgeleyen çintemani deseninden ilham alınarak üretildi. Türk Milli Takımı'nın en önemli simgesi ay yıldızlı arma ise, kalbin tam üstünde büyütülerek yer aldı.

Tamamen kırmızı renkten oluşan iç saha forması ve beyaz renkteki deplasman formasının göğüs kısmından geçen çintemani desenli kırmızı şerit, formaya göz alıcı bir estetik kazandırırken Milli Takım ruhunu da göklere çıkartıyor.

Formanın ense kısmındaysa nazar boncuğunu taşıyan üçgen şeklinde dokunmuş bir parça yer alıyor. Formalar, oyuncuları sahada baskı altında kuru ve serin tutmaya yardımcı olmak için teri vücuttan arındıran Nike Dri-FIT teknolojisiyle üretildi.

İç saha formasının şortları kırmızı renkte tasarlanırken, deplasman şortlarında beyaz tercih edildi. Şortların dar kesimi, hareket kabiliyetini ve konforu arttırmak için özel tasarlandı.

SERİN TUTMA VE RAHATLIKTA SON NOKTA

Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın yeni forması, maç sırasında oyuncunun vücut ısısını düzenleyerek performansına yardımcı oluyor. Tasarımcılar, Nike'ın Dri-FIT teknolojilerinden "burnout" file kumaş ve lazer kesimli havalandırma deliklerini kullanarak oyuncuların en ihtiyaç duydukları alanlarda vücudun bölgesel olarak serin kalmasını sağlayabiliyor.

Nike'ın Dri-FIT teknolojisi, vücuttaki teri daha hızlı buharlaşabildiği giysiye aktarıyor. Isının yoğunlaştığı kilit noktalardaki lazer kesimli delikler ve özel file kumaş ise hem vücudun daha fazla nefes almasını hem de vücut genelinde daha fazla hava akımı olmasını sağlıyor.

Formalarda oyuncuları serin tutmanın yanı sıra, vücuttan nemi uzaklaştırmak için en üstün özelliklere sahip giysileri yaratmak amacıyla koton ve geri dönüştürülmüş polyesterden oluşan yeni çift örgülü kumaş kullanıldı. Ayrıca, formalar daha fazla yumuşaklık sunarken vücuda daha iyi oturuyor.

ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Nike'ın üstün sportif performans ve düşük çevresel etki sözü doğrultusunda, forma üstü, şort ve milli takım formalarından sonra ilk defa çoraplar da geri dönüştürülmüş polyesterli kumaştan üretildi. Şortlarda %100, forma üstlerinde %96 ve çoraplarda %78 geri dönüştürülmüş polyester kullanıldı. Her bir forma ortalama 18 geri dönüşümlü plastik şişeden üretildi. 2010'dan beri Nike, atık sahalarından topladığı 2 milyar adetten fazla şişeyi geri dönüştürdü. Bu, 2.800 tam boy futbol sahasına eşdeğer.

KUSURSUZ ŞEKİL

Tasarımcılar, günümüz futbolcularının vücut şekilleri hakkında bilgi toplamak ve formaların vücuda daha iyi oturmasını sağlamak için oyuncuların üç boyutlu vücut görüntülerini kullandı. Böylece, formalar daha fazla rahatlık sunarken vücutta daha doğal bir şekilde hareket edebiliyor.

Modern futbol formasını oluşturan unsurlara bakarken, Nike'ın tasarımcıları formayla kullanılacak çoraplara da özel bir önem verdi. Sporculardan gelen yorumlar ve araştırmaları, yeni kumaş ve üretim yöntemleriyle birleştirerek ortaya çıkarılan 2014 Nike Elite Match Fit çorapları futbolcular için daha iyi bir rahatlık sunuyor. Stratejik noktalara yerleştirilen tampon bölgeleri, ağırlıklı olarak darbe alan baş parmak ve bileklere ekstra rahatlık ve koruma sağlarken, ayak kemerine verdiği destek ayağı sabitleyerek kaymaları engelliyor. Dokunuşu iyileştirmek ve fazlalıklardan kurtulmak için daha az malzeme kullanıldı. Ayrıca, çorabın belirli bölgelerde toplanmasını engellemek için bilek ve ayağın üstüne gelen kısımlara esneyebilen oyuklar yerleştirildi.

(MA)