Fransa’nın Montpellier şehrinde düzenlenen Avrupa Büyükler Karate Şampiyonası’nın ilk gününe Türk karateciler damga vurdu. Bireysel kategori müsabakalarının yapıldığı ilk gün sporcular beş dalda finale yükselirken, üç karateci de üçüncülük maçı yapmaya hak kazandı.

Sabah seansında 84 kiloda Uğur Aktaş’ın finale çıkmasının ardından akşam seansında da erkekler kumite 60 kiloda Aykut Kaya, 75 kiloda Erman Eltemur, bayanlar kumite 50 kiloda Serap Özçelik ve 61 kiloda Merve Çoban Cumartesi günü altın madalya için mücadele etme şansı yakaladı.

Kariyerinde üç Avrupa şampiyonluğu bulunan Serap Özçelik, 50 kiloda ilk maçında Belaruslu Mariya Kolunkovitch’i 7-0, çeyrek finalde ise Rumen Alexandra Pop’u 2-0 yenerek yarı finale çıktı. Yarı finalde geçen yılın Avrupa şampiyonu Avusturyalı Bettina Plank’ı 1-0 mağlup eden Serap Özçelik Cumartesi günü dördüncü Avrupa şampiyonluğu için Fransız Alexandra Recchia ile mücadele çıkacak.

Bayanlar kumite 61 kiloda tatamiye çıkan Merve Çoban ilk maçında Sloven Tjasa Ristic’i, ikinci maçında da Alman Sivia Sperner’i aynı sonuçla 1-0 mağlup etti. Çeyrek finalde Slovak Ingrida Suchankova’yı bitime 43 saniye kala aldığı puanla geçen Çoban, yarı finalde geçen yılın Avrupa ikincisi Hırvat Ana Lenard’ı hakem kararıyla 3-2 yenerek finale çıktı. Çoban altın madalya için son şampiyon Fransız Lucie Ignace karşısına çıkacak.

AYKUT KAYA ÜÇ YIL SONRA
2013’te Budapeşte’de düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda zirveye çıkan Aykut Kaya, üç yıl aradan sonra erkekler kumite 60 kiloda finale çıktı. İlk maçında İrlandalı rakibi Aaron McLoughlin’i hakem kararıyla 4-1 mağlup eden Kaya, ikinci turda Fransız Sofiane Agaodjil’i 7-3 devirirken müthiş bir performans sergiledi. Çeyrek finalde son 17 saniyesine 3-2 geride girdiği maçı üç puanlık tekme ile çeviren Kaya rakibini 5-3 mağlup ederek yarı finalist oldu. Yarı finalde Letonyalı Kalvis Kalnins’i bitime 25 saniye kala aldığı iki puanla geçen Aykut Kaya, finalde İspanyol Matias Garcia Gomez ile mücadele edecek.
Erkekler kumite 75 kiloda Erman Eltemur ilk turda Bulgar Stefan Petkov’u 7-1 ile geçtikten sonra ikinci turda Sloven Ardit Rusiti’yi, çeyrek finalde de Makedon Enes Smailagic’i 2-0’lık skorlarla mağlup etti. Yarı finalde bu kilonun tecrübeli isimlerinden Hollandalı Rene Smaal karşısına çıkan genç karateci rakibini bitime 93 saniye kala aldığı puanla yenerek kariyerinin en büyük başarısına ulaştı. Eltemur şampiyonluk maçını Avrupa ve dünya şampiyonu Azeri Rafael Aghayev ile yapacak.

BÜŞRA FİNALİN KAPISINDAN DÖNDÜ
Büyükler kategorisinde ilk Avrupa Şampiyonası deneyimini yaşayan 55 kiloda Büşra Tosun yarı final maçında tecrübeli rakibi İtalyan Sara Cardin’e 2-0 yenilerek finalin kapısından döndü.
Geçen yıl İstanbul’da Avrupa ikincisi Burak Uygur ise 67 kilodaki ilk maçında Sırp Stefan Joksic’e normal süresi 5-5 biten maçta hakem kararıyla 3-2 yenilerek şampiyonaya veda etti.
Şampiyonanın sabah seansında +84 kiloda Enes Erkan ve bayanlar katada Dilara Bozan da üçüncülük maçına çıkma hakkı kazanmıştı.