TÜRKİYE Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) 2013-2014 sezonu kış semineri Antalya'da başladı. Belek'teki Calista Luxury Resort Hotel'de 3 gün sürecek seminere MHK Başkanı Zekeriya Alp, MHK Üyeleri, MHK Danışmanı Jaap Uilenberg, UEFA Eğitimcileri Jorn West Larsen, Giovanni Stevenato, UEFA Fitness Eğitimcisi Prof. Dr. Werner Helsen, ulusal eğitimciler, tüm üst klasman hakemleri ile üst klasman yardımcı hakemler, hakem gözlemcileri ve mentörleri katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan MHK Başkanı Zekeriya Alp, görevde 2 yılın dolmak üzere olduğunu belirterek, hakem gelişiminde en iyi noktanın eğitim olduğunu vurguladı. Eğitim aktivitelerinin UEFA'dan aldıkları desteklerle hız kesmeden devam ettiğine işaret eden Zekeriya Alp, "Eğitimde uluslararası standartları takip ediyoruz. Hedefimiz iyi eğitim alan, dünya futbolunda üst düzey maçlar yönetebilen hakemler yetiştirmek. Öyle bir dönemdeyiz ki, hakemlerimize uluslararası arenadaki özel maçlar için isme özel davetler geliyor. Önemli futbol ülkeleri oynadıkları maçlarda üst düzey hakemlerimizin görev almasını istiyor. Son 2 sezon da Avrupa'da toplam 98 maçta 382 hakemimiz görev aldı. Bu bir rekordur" diye konuştu.
HAKEMLERİMİZ İYİ YÖNETTİKLERİ MAÇLARDA BİLE ELEŞTİRİLDİ
Uluslararası alanda çok önemli maçlar aldıklarını vurgulayan Zekeriya Alp, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uluslararası alanda o kadar önemli maçlar oluyor ve o kadar iyi yönetiyorlar ki, baharı da görüyorlar, inşallah 2014'de Brezilya'daki Dünya Kupası'nda da görev alarak baharı görecekler. Türk hakemliği ivme kazanmaya devam edecektir. Hakemlerimiz, uluslararası arenada iyi yönettikleri maçlarda bile ülkemizde acımasızca eleştiriliyor. Bu eleştirilerin kimi yanıltıcı, kimi de skor üzerine ve hatta maç izlenmeden yapılan eleştiriler var."
HEDEFİMİZ HAKEM HATALARINI AZALTMAK
Dünya futbolunda ilkleri yaşadıklarını da hatırlatan Alp, sözlerine şöyle devam etti:
"Geçen yıl 6 hakem uygulamasına hazır olduğumuzu söylemiştik. Bu sezon başarılı olduğumuzu görüyoruz. Hedefimiz hataları azaltmak. Hakemlikte sıfır hatadan söz edilemez. Hakemin işini kolaylaştıracak teknolojilere kapalı değiliz. Birçok yeniliği irdeliyoruz. İkinci yarıdan itibaren sizlerin saha içi performansını artırmanız için eğitim ve sunumlar hazırlayacağız. İlk denemeyi perşembe günü sürpriz bir sunumla başlatacağız."
MAÇLARI ADİL YÖNETMENİZİ İSTİYORUZ
MHK olarak Türkiye'de hakemliği idare etmediklerini, yönettiklerini vurgulayan Zekeriya Alp, "Hakemlerine sahip çıkan, onların gelişimine odaklanan, onların gelişmesini takip eden bir hakem kurulumuz var. Siz hakemlerin maçları adil ve cesur bir şekilde yönetmenizi istiyoruz" dedi.
SİZİ DESTEKLEYEN YÜREKLİ BİR FEDERASYON VAR
Daha sonra söz alan Türkiye Futbol Federasyonu 1. Başkanvekili Mehmet Ufuk Özerten, Türk hakemliğinin Türk futbolunun ayrılmaz bir parçası olduğuna işaret etti. Özerten, Türk hakemliğinin eğitimine büyük önem verdiklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Kimi zeminlerde eğitimin yapılamadığı, kimi zeminlerde eğitimin yapıldığı bir sürü konular işleniyor. Biz bu tenkitlerin hepsine saygılıyız ve neticede futbol 17 kuralı olan bir oyun. Siz hakemlerin en az 15 yıllık geçmişi var. Sizin arkanızda, sizleri destekleyen yürekli bir federasyonunuz olduğunu hiçbir zaman unutmayız. Sizleri destekleyen yürekli bir MHK'niz olduğunu unutmayın. Sizden beklentimiz de yürekli olmanız. Bazen gıptayla izliyorum sizleri. Eşim bile şaşırıyor. Televizyon başında güzel kararlar veren yardımcıları alkışlıyorum. İnşallah 6'ncı hakem uygulaması yapılacak işbirliğiyle yerine oturacak. En büyük sıkıntımız şu. Siz hakemler hep yardım almaya alıştınız. Ama çizgiye geçtiğiniz zaman yardım etmeye alıştınız. Bu nedenle zorlandığınızı biliyorum. Ama eminim bu kadro bunun da üstesinden gelecektir. Sahaya kafanız boş olarak çıkın. Sahaya 'Bu maçı ben kul hakkı yemeden yöneteceğim. Kimsenin vebali altında kalmayacağım. Benim son maçım olsa da olsun' yürekliliğini gösterin. Yüreği olmayan hakem olamaz. Bakmayın sizi eleştirenlere. Varsın eleştirsinler, o orta saha çizgisinden karşıdan karşıya düz şekilde geçemeyecek yüreğe sahip insanlar sizleri eleştiriyor. Varsın eleştirsinler. Her eleştiriciden de bir şeyler çıkarın."
GÖRDÜĞÜNÜZ HERŞEYİ RAPORUNUZA YAZIN
Hakem raporlarının hazırlanması hakkında da hakemlere öğütlerde bulunan Mehmet Ufuk Özerten, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yönettiğiniz maçlarda raporlarda gördüğünüz duyduğunuz şekilde yazın. Gözlemci, temsilci yazsın olayı olmasın. Biz olayları temsilciden öğrenmeyeceğiz. Bunu hakemlerden öğreneceğiz. Olayları en ince ayrıntısına kadar yazın ki, bizin disiplin ve tahkim kurulumuz ikilemde kalmasın. Sizlere güvenmek zorundayız ama bazı olaylar televizyon karşısında olduğunda daha farklı şekilde karşımıza çıkabiliyor. Lütfen bu konuda azami derecede önem gösterin. 2005 yılında FİFA listesi Metin Aydoğan ve Kuddusi Müftüoğlu vardı. İkisi de karşımda. İkisi de değerli emekçilerimiz. Metin gözlemci olarak devam ediyor. Kuddusi de kendisine siyasi yol seçti. O günden bu güne maçları yönetmiyor. Toplantıdan yarım saat önce bana bu işi bırakacağını söyledi. Kuddusi Müftüoğlu'nu veda konuşması yapmak üzere kürsüye çağırıyorum."
MÜFTÜOĞLU AĞLAYARAK VEDA ETTİ
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çağrılan Kuddusi Müftüoğlu'nu hakemler uzun süre ayakta alkışladı. Oldukça duygusal sözlerle geçen konuşmasına hakemlik yaşantını anlatarak başlayan Kuddusi Müftüoğlu, 1992 yılında başladığı hakemlik yolculuğunun veda gününü yaşadığını söyledi. Müftüoğlu, “Benim için bugün duygusal bir gün. Artık bayrağı devretme zamanının geldiğini gururla idrak ediyorum. Bugün sizlerle son kez birlikte olmaktan ötürü farklı duygular içerisindeyim. Gururluyum, mutluyum, hüzünlüyüm. Ancak bugün burada dönüp ardıma baktığımda, sizlerle beraber olduğum günlerden hep güzel şeyler hatırlıyorum. Zor günlerde el ele vermenin hazzını, kalbimin derinliklerinde hissediyorum. Bu ailenin parçası olduğum için kendimi şanslı hissediyorum" diye konuştu.
'ÇOĞU ZAMAN ATEŞTEN GÖMLEK GİYİYORUZ'
Hakemlik hayatı boyunca yanlışlıklara boyun eğmemeye gayret ettiğini ifade eden Müftüoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çoğu zaman ateşten gömlek giyiyoruz. Doğru bildiğimizi yapmanın bedelini ödüyoruz. Her kararımızla bir taraf için kötü adam olma riskinin altına imzamızı atıyoruz. Bugün ben aranızdan başı dik biçimde ayrılıyorum. Bu veda konuşması, yeni bir hayatın kapısını aralıyor. Ümit ediyoruz ki, saha içinde ve saha dışında adil olmaya çalışırken her daim ihmal ettiğimiz, vakitlerinden çaldığımız ailemiz de, yeşil sahalarda birlikte ter döktüğümüz futbolcu kardeşlerimiz, değerli yöneticiler ve her bir futbolsever de hakkını bile helal etsin."
MÜFTÜOĞLU'NU HAKEMLER AYAKTA UĞURLADI
Kuddusi Müftüoğlu konuşması sırasında kendisi için özel olarak hazırlanan 5 dakikalık slayt gösterisini izledi. Slayt bitiminde konuşmakta zorlanan başarılı hakem, gözyaşları içerisinde kürsüden indi. Hakemler de Müftüoğlu'nu ayakta alkışlayarak yerine uğurladı.
ERZİK: HEPİMİZ BİRİMİZ, BİRİMİZ HEPİMİZ İÇİN
Kuddusi Müftüoğlu'dan sonra kürsüye çıkan UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ise konuşmasına, "Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz içiniz" diyerek başladı. Futbol dünyasının hakemlerini ülkemizin iyi niyetlerle hatırladığını, bunlardan birinin de Kuddusi Müftüoğlu olduğuna dikkati çeken Şener Erzik, yoğun UEFA ve FIFA programlarından dolayı 2 yıldır TFF toplantılarına katılamadığını belirtti. Erzik, daha sonra Türk hakemliğinin dünü ve bugününü anlattı.
OTURUMU FATİH TERİM DE İZLEDİ
Açılış öncesinde, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ile Tahkim Kurulu'nun bir üyesi arasında geçmişe dayalı kısa süreli tartışma çıktı. Arıcı, konunun önemli olmadığını ve uzatılacak bir durum olmadığını belirtti. Seminer, 'Önemli Konular ve 2. Yarı Öncesi Talimatlar' konulu oturumla devam etti. Oturumu Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Direktörü Fatih Terim de izledi.
Akşam ise 2014 yılında FIFA kokartı takacak hakemler onuruna yemek verilecek ve yemek sonrası kokart töreni yapılacak. FIFA'nın da onayladığı listede 30 hakem yer alıyor.
FIFA kokartı takacak hakemlerin listesi şöyle:
"FIFA Hakemleri: Fırat Aydınus, Cüneyt Çakır, Hüseyin Göçek, Mete Kalkavan, Halis Özkahya, Barış Şimşek, Bülent Yıldırım. FIFA Yardımcı Hakemleri: Orkun Aktaş, Bahattin Duran, Mustafa Emre Eyisoy, Ekrem Kan, Volkan Narinç, Serkan Ok, Tarık Ongun, Mehmet Cem Satman, Aleks Taşçıoğlu, Kemal Yılmaz. FIFA Futsal Hakemleri: Kamil Çetin, Ozan Soykan. FIFA Plaj Futbolu Hakemleri: Serdar Akçer, Arda Ergene, Yeliz Topaloğlu. FIFA Kadın Hakemleri: Dilan Deniz Gökçek, Dilek Koçbay, Melis Özçiğdem, Hilal Tuba Tosun Ayer. FIFA Kadın Yardımcı Hakemleri: Seçim Demirel, Deybet Gök, Belgin Kumru, Sibel Yamaç."