Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, Lig TV'nin konuğu oldu ve verdiği özel röportajda soruları yanıtladı. Alp, geride kalan sezonun bir değerlendirmesini yaparken, gelecek sezon ile ilgili planlarınıda anlattı.

MHK Başşkanı Zekeriya Alp "Tabi ki Spor Toto Süper Lig, PTT 1. Lig ve diğer ligler gerçekten Avrupa'daki diğer liglerle karşılaştırdığımız zaman, hakemler açısından zor bir lig. Bunun bilincindeyiz. Bunu açıkça söylemekte yarar var diye düşünüyorum. Hakemlerimizin bu sezon geçmiş yıllara göre yakalamış olduğu grafik kanaatimizce son derece olumlu bir çizgide olduğunu gösteriyor. Zira, bu sezon bildiğiniz gibi sezon başında, yeni bir sistem 5. ve 6. hakemi devreye sokarak bu sezona başladık. Genel bir değerlendirme yaptığımız zaman, 5. ve 6. hakemlerin devreye girmesiyle yaptığımız çalışmalar sonucunda %73'lük bir artıların olduğunu gördük. Bunun sonucunda da yardımcı hakemlerin, son derece başarılı bir sezon geçirdiğini söyleyebiliriz. Sıkıntılarımızdan bir tanesi, bu geçmişte de vardı. Bizim futbol oynadığımız dönemde de vardı. Bugün de bu problemleri yaşıyoruz. Nedir bu sıkıntı, benim arkadaşlarıma söylediğim tek bir şey var. Biz her kulübe eşit davranmak durumundayız, kararlarımızı bu doğrultuda vermek durumundayız. Zaman zaman maçın atmosferiyle ilgili olarak seyircinin, futbolcunun ve kenar yönetiminin baskısıyla hakemlerimiz maalesef etki altında kalıyorlar, bu gerçeği söylemeden edemeyeceğim. Devre arası böyle bir maçla ilgili bu durumla karşı karşıya kaldım. Bu maçla ilgili bir şey söylemeyeyim, ama istifa etmeyi düşündüm. Etraftan gelen yoğun isteklerle, başta TFF Başkanı, Yönetim Kurulu, Şenes Erzik ve spor basınından bu işi duayenleri beni istifa etmemem konusunda ikna ettiler".

Soru: Oğlunuzun hakem olmasını ister miydiniz?

Erkek evladım olsaydı, hakem olmasını tavsiye etmezdim.

Soru: Size hakem olur muydunuz?

Aman Allah korusun. Bu ifadelerim yanlış anlaşılmasın, Türkiye'de maçları yöneten hakemleri inanılmaz derecede takdir etmemiz gerekiyor. Bu zorluklar içerisinde, böylesine bir baskı altında maçları yönetmeleri gerçekten büyük bir başarıdır.

Zekeriya Alp yeni bir çalışma başlattıklarını ve hakemlerin bir psikolog ile çalışma imkanı bulabilceklerini de söyledi. Zekeriya Alp "Bu sezon yeni bir çalışma başlattık. Bir psikolog arkadaşımızla görüştük. 2 aydır da görüşüyoruz. Önümüzdeki sezondan itibaren, çok farklı bu konuda uzman olan Adnan Bey'le bir çalışmamız var. Yaz seminerinden itibaren bir çok deneylerle, bir çok karşılıklı konuşma ile yapacağı çalışmalar var. İcra Kurulu ile bunu önümüzdeki günlerde görüşeceğiz ve bu arkadaşımızı devreye sokacağız. Türk futbol tarihinde hakemler için bu ilk olacak.

Önümüzdeki yıl üst klasman hakemlerini, bölüyoruz. Yeni bir talimatla bunu futbol federasyonuna sunduk. Şuanda 41 hakemimiz var üst klasmanda, 80 de yardımcı hakemimiz var. Avrupa'da Elit , Elit Development adı altında 2 kategori vardı, Development'ı kaldırdılar birinci, ikinci, üçüncü kademe diye adlandırdılar. Biz Üst klasman hakemlerinin üstüne, Süper Lig hakemleri adı altında bu 40 ve 80 hakemi ikiye bölerek 20'sini yukarıya 20'sini aşağıya olmak üzere bir çalışma başlatıyoruz. Bunun devreye girmesi önümüzdeki 2015-2016 sezonuna gelecek, hakem arkadaşlara da bunu sezon başındaki ilk seminerde anlatacağız. En üst performansı gösteren ilk 20 arkadaş, 22'de olabilir. 22-22 ilk sıraları alacak bu 20 veya 22 kişiyi Süper Lig hakemi olarak bir üste alacağız. Aynı şekilde yardımcıları da bu kategoriye alacağız."

Dünya Kupası'nda görev alacak olan Çüneyt Çakır hakkında da yorum yapan Alp "Dünya Kupası'nda Cüneyt Çakır gerçek kişiliğini tüm dünyaya gösterecek maçlarda görev alacak. Bizi de son derece mutlu edecek. Kaç maça çıkar bununla ilgili yorum yapmam zor ama 3 veya 4 maç alabilir."

İSTANBUL-

(UD)