Euro 2016 elemelerinde Türkiye’nin de bulunduğu A Grubu’nu ikinci sırada tamamlayarak tarihinde ilk kez büyük bir turnuvaya katılma hakkı kazanan İzlanda,  bu başarısıyla dünya futbolunda büyük bir sürprize imza atmıştı.
F Grubu’nda Portekiz, Avusturya ve Macaristan’la birlikte yer alan İzlanda, Portekiz ve Macaristan’la 1-1 berabere kalmış, son maçında Avusturya’yı 2-1 yenerek beş puanla grubunda ikinci olmuştu.



Turnuva öncesi favorilerden gösterilen ancak turnuvada bekleneni veremeyen İngiltere’yi ikinci tur maçında 2-1 mağlup eden İzlanda, çeyrek final eşleşmesinde pazar akşamı Türkiye saatiyle 22.00’de evsahibi Fransa’yla Stade de France’da karşı karşıya gelecek.
İzlanda, oynadığı cesur futbolla birlikte gelenekleri, bilinmeyenleri ve takım kimyası nedeniyle turnuvanın en çok konuşulan takımı oldu.

İzlanda taraftarının her maç yaptığı, 90 dakika bittiğinde ardından oyuncuların da eşlik ettiği tezahürat turnuvanın en çok konuşulan mevzularından biri.
Macaristan maçı esnasında Macar taraftarların da kayıtsız kalamayarak eşlik ettiği tezahürat, toplumun büyük kısmının balıkçıkla geçimini sağladığı ada ülkesinde, av esnasında balinaları çağırmak için kullanılıyor.

Cumhurbaşkanı adayı antrenör

izlanda9

İki teknik direktöre sahip İzlanda’nın İsveçli patronu Lars Lagerbäck, geçtiğimiz günlerde İzlanda’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında seçmenler tarafından adaylardan biri olarak gösterildi.
Lägerbäck siyasi hedefleri olmadığını söylese de, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 30 oy aldı.
Antrenörlerden diğeri İzlandalı Heimir Hallgrimsson ise şu anda görevini gönüllülük esasıyla yürütüyor. Göreve gelmeden önce diş hekimliği yapan Hallgrimsson, Lagerbäck’ın turnuvanın ardından görevine veda etmesiyle tek sorumlu olacak.
İzlanda kalecisi Hannes Thór Halldórsson ise yaptığı 18 kurtarışla turnuvanın en iyi kalecilerden biri. Yalnızca iki yıldır eldiven giyen Halldórsson, 30 yaşında profesyonel futbol hayatına başladı.
Futbol hayatından önce sinemayla ilgilenen Halldórsson, ülkesi adına 2012 yılında Eurovision’a katılan şarkının yönetmenliğini üstlenmişti.