EDİRNE’de Trakya Üniversitesi’nin (TÜ) Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’na girebilmek için 8 branştan futbol özel yetenek sınavını seçen kız öğrenciler, 30 metrelik parkurda futbol topuyla konileri geçerek puan almaya çalıştı.
TÜ Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’na alınacak 265 öğrenci için 450’si yabancı 2 bin 319 öğrenci başvuruda bulundu. Aday öğrencilerden 1482 erkek ve 387 kız öğrencisi bu hafta yapılacak olan özel yetenek sınavları için Edirne’ye geldi. Öğrenciler özel yeteneklerini belirleyerek futbol, hentbol, voleybol, basketbol, ritmik cimnastik, yüzme, güreş ve atletizm parkurlarındaki elemelere girdi. Sınavlar üniversitenin Balkan Yerleşkesi’ndeki 75’inci Yıl Sahası'nda başladı.
Özel yetenek branşlarından futbolu seçen kız adaylar için oluşturulan 30 metrelik engelli top sürme sınavı ilginç görüntülere sahne oldu. Kız öğrenci adayları futbol topunu sürerek belirlenen süre içerisinde koniler arasından geçiş yaparak bitiş noktasına varmaya çalıştı. Birçoğu başarısınız olurken, 2 hakkında da bitiş noktasına ulaşabilenler öğretmen jürisi ve kameralarla kayıt altına alındı. Ayrıca özel yetenek sınavında foto finish teknolojisi de kullanıldı.
Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İlhan Toksöz, 25 yabancı öğrenci kontenjanı için 33 ülkeden 450 adayın internet sitesi üzerinden ön kayıt yaptırdığını söyledi. Türkiye’den 1869 öğrencinin de okula girebilmek için başvuru yaptığını ifade eden doç. Dr. Toksöz, "Bu başvuru için 8 ayrı branşta jüri ve hakemlerimiz var. Dijital kontrollü fotoselli sistemler kullanılıyor. Bu sistemler çift kamera ile kaydediliyor. Aday ve yakınları bu sınavlarla ilgili bir mağduriyet iddiaları olduğunda sınav jüri istasyonuna başvurusunu yapsınlar. Bu sayede onlar çocuklarının herhangi bir riski ortadan bir yapı tesis edildiği için rahatlıkla kamera kontrolü yapılarak hakları tekrar verilebilir. YGS ve ortaöğrenim puanı başarının yüzde 70’ini geriye kalan yüzde 30 ise bu özel yetenek sınavından aldığı beceri puanıdır. Bu üç puan türü de yine online olarak web sayfamız üzerinden yayımlanacak. Okulumuz 10 yıl içerisinde rekor başvurulara sahip ve her yıl kendisini bu anlamda yenileyen bir okul haline geldi. Bu nedenle adaylarımıza ve ailelerine bizi tercih ettikleri için teşekkür ederim" dedi.
Bu hafta boyunca sürecek özel yetenek sınavının ardından öğrencilerin Lisans Yerleştirme (LYS) puanını ile özel yetenek sınavından aldığı puanın ortalaması hesaplanacak ve kazanan öğrenciler üniversitenin internet sitesinden duyurulacak.

FOTOĞRAFLI