Esma Çakır - Roma-

Cumartesi akşamı Napoli'nin şampiyonluğuyla sonuçlanan İtalya Kupası finali öncesinde olaylar çıkması ve 1'i ağır 10 kişinin yaralanması ülkede büyük tartışmalara yol açtı.



Harekete geçen hükümet, futbol terörüne bulaşanların ömür boyu stadyuma alınmamasını da öngören yeni normlar getirmeyi planlarken, milli takım antrenörü Prandelli, "İngiltere gibi uluslararası kupalardan men ediliriz" uyarısında bulundu.



Futbol heyecanının yüksek seviyede yaşandığı ülkelerin başında gelen İtalya, merakla beklenen kupa karşılaşması öncesinde çirkin görüntülere sahne oldu. Karşılaşma Napoli-Fiorentina arasında oynansa da, maç öncesi Romalı bir taraftar, tartıştığı 4 Napoli taraftarına tabancayla ateş etti. Onlardan 1'i ağır yaralandı ve şu an yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.



Olaylar bununla da bitmedi. Stadın hemen yakınında taşlı, sopalı, kağıt bombalı taraftar kavgası devam etti. Tüm bu yaşananların öfkesi, stadyumdaki taraftara da sıçradı. Aynı renklere gönül verdikleri arkadaşları yaralanan Napolililer, maçın oynanmaması için yetkililere baskı yaparak, sahayı meşalelerin dumanına boğdular.



TRİBÜNLERİ SUÇLULAR YÖNETEMEZ



Maç düdüğünün çalınabilmesi için yetkililer ile taraftar grupları arasında istişareler sürerken, bu konudaki son kararı ise 'Genny' lakaplı Napolili tribün liderinin verdiği, RAI kanalı sunucusunun şu anlatımından ortaya çıktı: "Evet, tribünler maçın oynanmasına karar verdi."



45 dakika geç başlayabilen karşılaşma, şiddetin gölgesinde gerçekleşirken, ülkedeki tartışmaların fitili de ateşlendi. Taraftar şiddetinin yanı sıra, suça bulaşmış, bir kısmı mafya üyesi olan tribün liderlerinin stadyumları yönetmesi de, tepkilerin bir diğer ayağını oluşturdu.



HÜKÜMET ÖFKELİ



Futbol kaynaklı şiddeti kınayan Fiorentina taraftarı Başbakan Matteo Renzi, "En sarsıcısı, futbolcuların gidip, tribün liderleriyle istişare yaptığını görmek oldu. Bunlar sona ermeli, taraftar örgütleri kırılacaksa da, onları kıracağız" dedi.



İçişleri Bakanı Angelino Alfano ise maçın zaten oynanacağını, kesinlikle tribünlerle yapılan istişareler sonucunda buna karar verilmediğini söyleyerek, "Devlet güçlüdür, tribünlerle masaya oturmasına gerek yoktur. 15 güne kalmadan; İtalya ligi bitmenden önce futbol şiddetine katı kurallar getiren bir yasa çıkarmayı planlıyoruz. Şiddete bulaşan taraftarların ömür boyu statlara girmesini engellemek istiyorum" açıklamasını yaptı.



İNGİLİZLERE BENZERİZ



İtalya Milli Takım Teknik Direktörü Cesare Prandelli de futbola zarar veren bu şiddetin, ileride İtalya'nın başına bela olabileceğine işaret etti.



Stadyumların bir tehdit yeri olamayacağını vurgulayan Prandelli, "Bu, ülkemizin problemidir. Dünyaya verdiğimiz bu imaj, bizi temsil edemez. Futbolda diyalog esas olmalı" dedi.



Şiddetin önüne geçilmesi için tüm İtalyanların katılımıyla mücadele etmeleri gerektiğinin altını çizen Prandelli, "Aksi halde FIFA ve UEFA, aynen İngilizlere yapılan gibi bizi durdurur" diye konuştu.



İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Giancarlo Abete ise, 24 Ağustos'ta Roma'da, Napoli ve Juventus arasında oynanacak olan Süper Kupa karşılaşmasına dikkat çekerek, "Her iki takımın taraftarları da Roma'da olacak. Bu tehlikeli kavşakları olduğu bir etkinlik ve üzerinde düşünmemiz gerek" dedi.



Prandelli'nin bahsettiği ve kayıtlara Heysel Faciası olarak geçen olayda, 1985 yılının Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası final maçında çıkan olaylarda, maçın başlamasından hemen önce Liverpool taraftarları Juventus taraftarlarına saldırmış ve bundan dolayı çıkan kargaşada bir duvarın çökmesinden sebep 38 İtalyan ve 1 Belçikalı vefat etmişti. UEFA, Liverpool'a 6, diğer İngiliz kulüplerine ise 5 sezon uluslararası maçlardan men cezası vermişti.

EÇ(MA)