Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın beklenmedik bir anda yaptığı ‘havuz’ çıkışı gündeme damgasını vurdu. Yıldırım, önceki gün Kapalıçarşı’da yaptığı açıklamada, “Ben en az 120 milyon Dolar’a yayın hakkımızı pazarlarım. Şu anda 35 milyon Dolar alıyoruz. Aradaki 85 milyon Dolar’ı TFF’nin ya da devletin bize vermesi yazım. Yoksa havuz bozulur” ifadelerini kullanmıştı. Bu sözler yeni bir polemik yarattı. Anadolu kulüpleri, gelirleri azalacağı için Aziz Yıldırım’ın bu sözlerinden son derece rahatsız. GalatasarayBeşiktaşve Trabzonspor’dan ise bu konuyla ilgili bir yorum gelmedi. Diğer büyük kulüplerin de Aziz Yıldırım’a destek vermesi halinde ‘havuz’ polemiğinin önümüzdeki günlerde çok daha büyük tartışmaları beraberinde getirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Aziz Yıldırım’ın ‘85 milyon Dolar daha almazsam havuzdan çıkarım’ tehdidini yazarlarımıza sorduk:

120 milyon dolar veren çıkar

İdeal olana bakıldığında havuzdan çıkmak kabul edilemez. Peki Fenerbahçe’ye 120 milyon Dolar veren çıkar mı? Çıkar. Galatasaray ve Fenerbahçe bu rakamlara anlaşma yapabilir. İdeal olan şu: Futbolun ürünü maçtır. Gaziantep olmasa Fenerbahçe ürünleşemez. Dolayısıyla adil paylaşım ve havuz tek yöntemdir. İdeal olana bakıldığında havuzdan çıkmak kabul edilemez bir durum. Ancak bir de yaşanan durum var... Büyükler dışında kalan ’diğerleri’ havuzdan kendilerine aktarılan akıl dışı kaynakları kullanamadılar. Statlarını dolduramıyorlar. Hemen hepsi batık. Kendilerine aktarılan müthiş kaynakları yağmaladılar.Yatırım yapmadılar. Bu durumda Aziz Yıldırım’a ‘neden havuzdan çıkarım diyorsun’ diyemeyiz. Peki Fenerbahçe’ye 120 milyon Dolar veren çıkar mı? Çıkar. Havuz dağılırsa Fenerbahçe ve Galatasaray 120 milyon Dolar alır. Muhtemelen Beşiktaş 80 civarı. Trabzonspor da 40 milyon Dolar civarında bir para alır. 120 milyon Dolar’ı da geri kalan 14 kulüp paylaşır. Yani 500 milyon Dolar’a iş bağlanır. Hemen itiraz etmeyin, reytinglere bakın.

Mehmet Demirkol 


Çıksın da görelim


Güce tapanlar bayılır böyle şeylere. Gücü yetiyorsa çıksın. Bakalım gösterdiği kadar güçlü mü? Formasına sponsor bulamamış biri, 120 milyon Dolar hayali kuruyor. Güçlü görünmeyi başaranın her şeye hakkı olduğunu düşündüğü günümüze yakışan bir çıkış Aziz Yıldırım’ınki... Güce tapanlar bayılır böyle şeylere! Benim önerim, gücünü sınaması açısından ‘havuzdan çıkması’ yönünde. Bakalım gösterdiği kadar güçlü mü? Bu tehdidini gerçekleştirirse takımı aleyhine verilen 4 faulden biri için de düdük çalınmamasını talep etsin! Güçlüler faul konusunda da avantajlı olmalı, değil mi? Kendi söylüyor, kombine satışları üçte birden fazla, tribüne giden taraftarı yarıya düşmüş. Formasına sponsor bulamamış biri, “Maç yayınını 125-150 milyon Dolar arası satarım” türü hayaller kuruyor! Diyelim ki onu da gerçekleştirdi... Şampiyonlar Ligi’ndeki ‘daha güçlü’ rakipleri, “Fenerbahçe’yle aynı parayı almayız. Bizi Japonya’dan, Madagaskar’a herkes izliyor. Onları ülkelerinde bile izlemiyorlar” derlerse, Aziz Yıldırım bu durumu nasıl karşılar?

Cem Dizdar

Baskı politikası

Başkan Yıldırım, yayıncı kuruluşun devletin elinde olmasını koz olarak kullanıyor. Büyüklerin reytinglerine bakılırsa, başarıya ulaşması mümkün. Aziz Yıldırım’ın bu çıkışı yeni değil. Ama dillendirdiği ücret farkları insanı düşündürüyor. Bu durum Avrupa’nın birçok ülkesinde de tartışılıyor. Örneğin Portekiz’de büyük kulüpler sahalarındaki maçları artık kendileri pazarlıyorlar. Sadece Fenerbahçe değil diğer büyükler de aynı düşünceyi paylaşırsa, havuzun suyu boşalır, Anadolu futbolu iflas eder. Yayıncı kuruluş şu anda devletin elinde. Başkan Yıldırım da bunu koz olarak kullanıyor ve havuz dağılımının yeniden düzenlenmesi için baskı politikası uyguluyor. Bence başarıya ulaşması mümkün. Çünkü önemli bir gerçek de; büyüklerin futbolumuzdaki tartışılmaz reytingleri...