TRABZONSPOR ile 2 yıllık sözleşme imzalayan Boşnak teknik direktör Vahid Halilhodzic, bir çok teklifi reddederek geldiğini belirterek, "İbrahim başkana yalan söylemezdim çünkü kendisine söz vermiştim. Birçok teklif aldığım doğru. Eğer başka yere gitmiş olsaydım vicdanım rahat olmayacaktı, çünkü yalan söylemiş olacaktım" dedi.
Trabzonspor’da 2005-2006 sezonunda görev yapan Boşnak teknik direktör Vahid Halilhodzic, 8 yıllık aranın ardından bugün Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nde düzenlenen törenle 2 yıllık sözleşmeye imza attı. Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu’nun da hazır bulunduğu imza törenine basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Vahid Halilhodzic ile Dünya Kupası’ndan önce konuşarak anlaştıklarını belirterek şunları söyledi:
"Dünya Kupası’ndan sonra da kadroyu oluştururken istişare halindeydik. Tabi herkes Dünya Kupası’ndaki başarının ardından aldığı tekliflerden sonra Trabzon’a gelip gelmeyeceği yönünde fikir yürüttü. Hatta bir dönem gelmeyeceği yönünde kanaat oluşmuştu. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Çünkü dostlukların, dostluğa verilen değerlerin günümüzde önemini yitirdiği bir ortamda bizim ona inancımız her zaman sonsuzdur. Tekrar bizi onurlandırdı. Çünkü Türkiye’de de dünya da ilişkilerin maddiyat üzerine kurulduğu bir düzende bizim teklifimizin iki üç katı teklifleri reddederek buraya gelmesinin insanlık adına da örnek bir davranış olarak algılanması lazım. Bizim Türkçe tabirimizle adamlığın gereği olduğunu düşünüyorum.
"BİZDEN ÇOK DAHA İYİ MADDİ TEKLİFLERE RAĞMEN TRABZONSPOR’U TERCİH ETTİĞİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM"
Hacıosmanoğlu, Halilhodzic ile 2006 yılından itibaren gönül bağlarının olduğunu ifade ederek, "Temennim ömrünün sonu kadar da bu dostluğun devam etmesi. Görevden ayrıldığım andan itibaren gerek başkan adayı olduğum dönemde, gerekse sonraki dönemde hep onu örnek gösterdim. Burada 8 ay çalışan Boşnak Vahid'in çok önemli tespitleri olduğunu söyledim. Trabzon camiası güçlü ve büyük bir camia. Başarıları yakalayacak potansiyele sahip bir camia. Trabzonspor’u tercih edip buraya gelen hocamıza herkesin el birliği ile yardımcı olmasını istiyorum. Rahat çalışması için elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. Her türlü amacın para kazanmak olduğu bir ülkede ve dünyada bizden çok daha güçlü takımların çok daha iyi maddi tekliflerine rağmen Trabzonspor’u tercih etmesinden dolayı kendisine teşekkür ediyorum" dedi.
"KENDİM İÇİN EN MANTIKLI OLAN KARARI ALDIM"
Toplantıya antrenman uzadığı için 15 dakika geç kalan Halilhodzic, basın mensuplarından özür diledi. Ardından açıklamalarına başlayan Boşnak teknik direktör, şu ifadeleri kullandı:
"Ben insanların işine geç kalmasını sevmem. Dolayısıyla sizlerle yapılan toplantıya geç kalmamam gerekiyordu. 8 sene önce burada 10 ay kadar çalıştım. O gün İbrahim başkana bir söz vermiştim. Dünya Kupası’ndan sonra da bir takım kişisel düşüncelere sahip oldum. İbrahim başkana yalan söylemezdim çünkü söz vermiştim. Birçok teklif aldığım doğru. Eğer başka yere gitmiş olsaydım vicdanım rahat olmayacaktı, çünkü yalan söylemiş olacaktım. Kendim için en mantıklı olan kararı aldım. Bu da Trabzonspor’a gelmekti. İkinci bir defa sizlerle birlikte çalışmaya, iyi bir iş çıkarmaya geldim. Ve tabi ki Trabzonspor’un başarılar kazanması için geldim."
"HER TÜRLÜ ELEŞTİRİ VE GÖRÜŞLERİ KABUL EDECEĞİM"
Halilhodzic, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Türkiye ve Trabzon’da medyanın nasıl işlediğini biliyorum. Her iki tarafında birlikte ve ahenk içinde çalışabilmesi için birbirlerine saygı göstermesi lazım. Trabzonspor antrenörü olmam sebebiyle bir takım eleştiriler alacağım tabi ki. Her antrenör gibi arkamdan iyi konuşulmasını ve iyi şeyler söylenmesi isterim. Ama bunun mümkün olmadığını da biliyorum. Ancak bu benim için çok büyük bir sorun değil. En büyük kaygım ve endişem Trabzonspor’un iyi neticeler almasıdır. Sizlerle profesyonel ve düzgün bir ilişki içerisinde olmak istiyorum. Her türlü eleştiri ve görüşleri kabul edeceğim. Bu son derece normal. Demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Ama eğer eleştiriler belli bir sınırın dışına çıkarsa, hakarete ve yalana varırsa veya aileme her hangi bir saldıraya dönüşürse olay çok farklı bir boyuta gelir. Böyle bir durumda tabi ki her şey değişebilir. Bir kez daha söylemek istiyorum. Arkadaşım, dostum İbrahim başkanla bir araya gelmekten çok memnunum. Geldiğim gün taraftarlarla birlikte göstermiş olduğunuz teveccüh için teşekkür ediyorum. Üzerime düşen her şeyi yapmaya çalışacağım."
"TEKLİF EDİLEN RAKAMLARIN ÇILGINCA RAKAMLAR OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİM"
Halilhodzic, bir gazetecinin, "İngiltere’den ve özellikle Monaco’dan 5 Milyon Euro’luk teklif aldığınız söyleniyor, bunlar doğru mu?" şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:
"Bir çok teklif aldım. Bazı ülkelerinin milli takımlarından çalışma konusunda teklif geldi. Hatta Amerika’dan da geldi. Şimdi bunlar hakkında konuşmak istemiyorum, Trabzonspor hakkında konuşmak istiyorum. Ben gelmek istedim ve bu benim kararım. Birçok yerden teklif almak gurur verici ve insanın hoşuna gidiyor. Ancak şu andan itibaren tek kaygım, tek endişem Trabzonspor’un başarılı olması. Tüm ilgimi takımın başarılı olmasına vereceğim. Benimle ilgilenen takımların teklif ettikleri rakamların çılgınca rakamlar olduğunu söyleyebilirim. Ama benim İbrahim başkana verdiğim söz paranın çok ötesinde."
"BU ŞEKİLDE ÇALIŞAN BELİ TEK DELİ, ÇILGIN İNSAN BENİMDİR"
Halilhodzic, paraya önem vermediğini de ifade ederek, "İlk geldiğim zaman tesadüftü çünkü Fransa’yı olabildiğince çabuk terk etmek istiyordum. O dönemde benimle ilk temasa geçen kulüp de Trabzonspor’du. Trabzonspor ile ilik temesa geçtiğimde Beşiktaş bana iki katı teklif yapmıştı. Ama ben Trabzon yönetimine söz vermiştim. Bu şekilde çalışan belki tek deli, çılgın insan benim. Çalışma tarzım bu. Bu sefer tekrar geldim. Bu gelişimde de İbrahim başkan ve diğer yöneticilerle görüştüm. Görüşmelerimde başarılı sonuçlar almayı sağlayacak bir takım oluşturma konusunda mutabıkız. Geçen seneden daha başarılı sonuçlar almaya çalışan bir takım oluşturmaya çalışacağız. Şampiyonlar Ligi’nde oynamaya, başarılı sonuçlar almaya çalışacağız. Ancak benim başarı ve kazanma hırsım bunların çok üstünde. Ama tabi ki bu her zaman bana bağlı olan bir şey değil. İyi bir takım oluşturmaya çalışacağız. Bu takım İstanbul’daki üç takım ile rekabet edebilecek bir ekip olacak. Başarıp başaramayacağımızı da zaman gösterecek" dedi.
"SADECE PARAYI DÜŞÜNDÜĞÜM GÜN FUTBOLU BIRAKACAĞIM"
Boşnak teknik direktör futbola hayran ve aşık olduğunu da ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bugün başka yerde çok daha fazla para kazanabilirdim. Bugün çok zenginsem bunu futbola borçluyum. Antrenmana geldiğim her gün büyük bir mutluluk, hırs ve kazanma azmi ile geliyorum. Bu çalışacağım son güne kadar böyle olur. Futbol açısından hırsımı kaybettiğim, sadece parayı düşündüğüm gün futbolu bırakacağım. İyi bir şekilde yaşamak için yeterince param var. Benim için para her şey değil. Paranın getirdiği güç hepimizi sarmış durumda. Bunu kabullenmemiz gerekiyor. Ama tabi ki çalıştırdığımız oyunculara çalışma azmi, iş disiplini ve öz veriyi göstermemiz lazım. Bunların hepsi bizi daha sonra başarı ve parayı getirecektir. Şunu da biliyorum ki benim gibi düşünen çok az sayıda antrenör ve futbolcu var."
"DOSTUM İBRAHİM’E BU KONUDA İHANET EDEMEM"
Halilhodzic, Cezayir Milli takımı ile önemli bir başarı yakaladıklarını da vurgulayarak, "Kazanma azmimi ben yaratırım. Cezayir futbola çok bağlılığı olan bir ülke değil. Ama şunu söylemek gerekir ki Cezayir halkı da Trabzon halkı gibi futbolu seviyor. Son Dünya Kupası’nda şampiyon olan takımı neredeyse mağlup edebilirdik, elimizden kaçırdık.  Trabzon’da yeni bir kazanma azmimiz ve hırsımız var. Zirvede olmak için çok ama çok çalışmak lazım. Benim için kazanma hırsı hiçbir şekilde azalmış veya değişmiş değil. Dostum İbrahim’e bu konuda ihanet edemem" dedi.
“TÜRKİYE’NİN HER DÜNYA KUPASI’N AKATILMASI LAZIM"
Halilhodzic, "Türkiye’nin Dünya Kupası’nda olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya da şöyle cevap verdi:
"Açıkçası Türk futbolunu çok izleyemedim. Bir parça Trabzonspor’u izledim. Benim kişisel fikrime göre Türkiye’nin Dünya Kupası’nda olmaması normal değil. Gerek antrenörlerin gerekse futbol yöneticilerinin Türkiye’nin Dünya Kupası’nda olmamasın irdelemesi ve sorgulaması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin her Dünya Kupası’na katılması lazım. Bu yine benim kişisel fikrim. Bazı kulüp yöneticileri hemen sonuca ve başarıya gitmek istiyor. Bazı kulüp yöneticileri kariyerinin artık sonuna gelmiş futbolculara inanılmaz paralar veriyor. Bu doğru bir politika değil. Özellikle İstanbul’daki üç büyük için bunu söylemem gerekiyor. Bu üç büyük kulübün ekonomik durumu oldukça iyi. Ama ne yazık görüyoruz ki bu kadar büyük parasal yatırımlara rağmen Avrupa’da ciddi başarılar kaydedemiyorlar.
"YENİ VE İYİ 3-4  HATTA 5 OYUNCU ALMAMIZ LAZIM"
Transfer için oyuncu arayışlarının sürdüğünü de belirten Halilhodzic, "Trabzonspor’un maç kasetlerini izledim. Şu an yeni transfer yapabilmek için oyuncu arayışındayız. Yeni ve iyi üç, dört hatta beş oyuncu almamız lazım. Buraya gelebilecek ve performans gösterebilecek oyuncular olması lazım. Sıkı ve iyi bir çalışma ile iyi bir takım kurabileceğimizi düşünüyorum. Bu oluşturacağımız takımın İstanbul’daki üç büyük takım karşısında hangi sonuçları alacak bunu kestirmek zor. Ama İbrahim başkanın bizden beklentileri ve onun ulaşmak istediği hedefler çok yüksek. Tabi ki Şampiyonlar Ligi’nde oynamak istiyoruz. Peki, bunu başarabilecek miyiz bunu söylemek zor. Aynı kazanma hırsının başarı azminin oyuncularda da olması gerektiğini söyledim. Bu noktadan itibaren herkes elinden geleni yapması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"CEZAYİR MİLLİ TAKIMINDAN AYRILMAK KOLAY OLMADI"
Cezayir Milli Takımı ile yakaladıkları başarından dolayı büyük bir gurur duyduğunu da vurgulayan Halilhodzic, şöyle konuştu:
"Cezayir milli takımının başına geldiğimde Afrika takımları içerisinde 11'inci sıradaydı. Şu an Afrika’daki milli takımlar sıralamasında birinci sıraya ulaşmış durumda. Ben göreve başladığımda FIFA’da 52'nci sıradaydı, şimdi 11'inci sırada. Ama bu başarının yakalanmasının ardında inanılmaz bir çalışma vardı. Gerek Brezilya gerek bir çok ülkenin vatandaşları Cezayir milli takımının Dünya Kupası’ndaki performansını büyük bir dikkatle inceledi. Sadece aldığımız sonuçlarla değil oyuncuların performansını da beğendiler. Brezilya’dan Cezayir’e döndüğümüzde inanılmaz bir tezahürat ile karşılaştık. Bu benim yaşadığım en büyük tatmindi. Bu parayla satın alınacak bir şey değil. Paha biçilemez bir şeydi. Sonrasında Sayın Cezayir Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile görüşmelerim oldu. Cumhurbaşkanı ile 45 dakika görüştüm. Bu her antrenörün hoşuna gider. Cezayir mili takımından ayrılmak hiç kolay olmadı. Gitmemi istemediler. Ama ben kararımı almıştım ve bugün artık Trabzon’dayım. 8 yıl önce gelmiştim ama taraftarlar beni unutmamışlar. Sadece taraftarlar değil İbrahim başkan olsun, Burak Gürdal olsun aramızda tanışmış olduğumuz basın mensuplarına unutmuş değilim. En çok unutmadığım kişiler beni en çok eleştiren insanlardı."
"COLMAN VE MALOUDA HAKKINDAKİ KARARIMI KAMP SONU VERECEĞİM"
Halilhodzic, "Colman ve Malouda hakkındaki görüşleriniz nedir? Cezayir Milli takımından oyuncu alacak mısınız?" şeklindeki soruya da şu şekilde cevap verdi:
"Sözünü ettiğiniz arkadaşlar bizlerle çalışmalara başlayacak. Geçen sene iyi bir sezon geçirmediklerini biliyorum. Ama hazırlık döneminden sonra onlarla ilgili kararımı almak istiyorum. Öncelikle onlarla biraz konuşmak istiyorum. İyi oyuncular olduğunu biliyorum. Bazı oyuncuların çok iyi oynamadıklarını da biliyorum. Belki bazıları çok iyi tutum ve davranışlar da sergilememiş olabilirler. Bu sabahki toplantıda yabancı oyuncularla ilgili bazı hususların altını çizdim. Bugün ki antrenmanda futbolculara, para kazanmanın yanı sıra, sıkı bir şekilde çalışmanın, iyi ilişkiler kurmanın, örnek birer insan olmalarının gerektiğini söyledim. Bunları kabul etmeyen gidebilir.
"BEŞİKTAŞ, GALATASARAY VE FENERBAHÇE’NİN VERDİĞİ ÇILGIN RAKAMLARI VERMEYE İMKANIMIZ YOK"
Boşnak teknik adam basın toplantısını şu sözlerle tamamladı:
"Yeni oyuncularla ilgili olarak da konuşmak zor. Konuşulan rakamlar inanılmaz düzeylerde. Yani Trabzonspor’un, Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin verdiği o çılgın rakamları vermeye imkanı yok. Bu sebepten dolayı transfer sürecini olabildiğince sakin şekilde götürmek lazım. Ama bununla birlikte 3-4, belki de 5 iyi oyuncu almamız gerekiyor. Tabi ki makul rakamlarla.."
İKİ YEREL GAZETEYE YÖNETİM KURULUNDAN YASAK
Bu arada Boşnak teknik direktör Vahid Halilhodzic’in imza törenini takip etmek için Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’ne gelen yerel Günebakış ve Kuzey Ekspres Gazeteleri muhabirleri, tesislerden içeri alınmadı. Yönetim kurulunun ortaklaşa aldığı karara tepki gösteren TSYD Trabzon Şubesi Başkanı Murat Taşkın da Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu ile konuştu. Ancak sonuç alamayan Murat Taşkın toplantı salonunu terk etti. 

FOTOĞRAFLI