Durmuş SEVİNDİK/KİLİMLİ (Zonguldak), () - OLİMPİYAT, Dünya ve Avrupa Halter Şampiyonu Halil Mutlu, Türk halterinde durumun iç açıcı olmadığını belirterek özellikle de büyüklerde kötü durumda olduklarını söyledi.
Halil Mutlu, Dünya ve Avrupa Güreş Şampiyonu Rıza Kayaalp ve Avrupa Güreş Şampiyonu Taha Akgül ile birlikte Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'ndeki Madenciler İlkokulu'nda düzenlenen, 'Çevre Günü Sergisi' açılışı kapsamında öğrencilerle bir araya geldi. 140 öğrencinin eğitim gördüğü okuldaki söyleşide Kaymakam Murat Kütük, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Yılmaz da yer aldı. Milli sporcular, öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.
'BÜYÜKLERDE ÇOK KÖTÜYÜZ'
Halil Mutlu, öğrencilerin sorusu üzerine son yıllarda Türk halterinde durumun iç açıcı olmadığını söyledi. Mutlu, aktif spor hayatında halterciler olarak güreşçileri kendilerine rakip olarak gördüklerini, ülke olarak tüm beklentilerin güreşte olduğu bir yerde onların yükünü hafifletmeye çalıştıklarını kaydetti.
"Şu anda Türk halteri için söyleyebileceğim bir şey yok" diyen Mutlu, şunları kaydetti:
"Zaten söyleyemediğim için güreşçi arkadaşlarıma katıyorum. Bizim durumumuz iç açıcı değil. Gençlerde, yıldızlarda, genç kardeşlerimizde başarılı olanlar muhakkak ki var. Var ama biz bunun devamını getiremiyoruz. Sizlerden faydalanmaya başladıktan sonra sizleri ileriki zamanlara pek hazırlayamıyoruz. Büyüklerde şuan çok kötüyüz. Avrupa'da madalyalar alıyoruz ama dünya ve Olimpiyat kısmına geldiğiniz zaman maalesef sizlere şunu yapacağız diyemiyorum."
'SPORU BIRAKIRKEN DİYETİSYENLE TANIŞTIM'
Kendi dönemlerinde doktor, diyetisyen, akıl hocalarının olmadığını ifade eden Mutlu, sadece masör ve antrenörlerle çalıştıklarını söyledi. Aşçı bile olmadığını, konakladıkları otellerin çalışanlarının aşçıları olduğunu vurgulayan Mutlu, 35 yaşında sporu bırakacağı zaman diyetisyenle tanıştığını kaydetti. Mutlu, şöyle dedi:
"Diyetisyenle çalışırken yemeğin ne yağı var, ne tuzu var, hiçbir tadı yok. Otelde yemeyi bıraktım dışarıdan yemek istemeye başladım. Çünkü bu bir beslenme alışkanlığıdır. Her federasyonun bir sağlık kurulu var. Ben sağlık kurulundaki doktoru bir defa sporcuların arasında görmedim. Son olimpiyatlara takımın yarısından fazlası sakat gitti. Biz Avrupa'nın en genç nüfusuna sahibiz. Önemli olan bunlardan faydalanabilmek. Eğitim ve sporu ayırdığınız yerde hiçbir gelecek bekleyemeyiz."
4 yıl önce 26 yıllık aktif spor hayatını sonlandırdığını belirten Mutlu, bir soru üzerine Halter Federasyonu Başkanı olmak istediğini de söyledi.
ÖNCE OLİMPİYAT MADALYASI, SONRA EVLİLİK
Milli güreşçiler Taha Akgün ve Rıza Kayaalp de öğrencilerin sorularına cevap verdi. Şuanda Avrupa ve dünyada 22 madalyası olduğunu hatırlatan Kayaalp, "Tek eksiğim olan olimpiyat altın madalyası. 2016'da inşallah bunu da kazanırız. Ailem de çok istiyor. Hatta, 'ilk önce olimpiyat altın madalyası, sonra evlilik' diyorlar. Olimpiyat madalyasını alalım da evlenelim" dedi.

DS(EE/BT) (FOTOĞRAFLI)