The Sunday Times gazetesinin dün birinci sayfadan, "Dünya Kupası'nı satın almak için fesat" manşetli haberinde 2022 yılına Dünya Kupası'nın ülkesinde yapılmasını sağlamak için Katar'ın FIFA yetkililerine 5 milyon dolar verdiği iddiasının ardından bugün The Guardian gazetesi manşetten "FIFA Dünya Kupası iptal edilmesi talepleriyle karşı karşıya" haberini verdi.

Yeni rüşvet iddialarının çıkmasıyla üst düzey FIFA yetkililerinin 2022 Dünya Kupası oylamasını yeniden yapmayı ilk defa ciddi bir şekilde düşündüklerine dikkat çeken The Guardian, FIFA'nın 2018 ve 2022 oylamaları için yapılan yarı-bağımsız soruşturmaların sonuçlarını beklediğini yazdı. Eski FIFA yönetim kurulunda çalışan Katar'lı Mohamed bin Hammam'ın destek sağlamak için futbol yetkililerine nakit 5 milyon dolar ile hediyeler aldığı iddia edildi.

Daha önce yolsuzluk iddialarının FIFA'nın sorunu olduğunu söyleyen İngiltere ise şimdi ağız değiştirdi. Spor Bakanı Helen Grant, "Çok ciddi iddialar söz konusu. Büyük spor olayları şeffaf ve adil olmalı" diye konuştu.

İşçi Partili Gölge Spor Bakanı Clive Efford, Katar'ın rakipleri ABD, Avusturalya, Japonya ve Güney Kore'yi yendiği oylamanın yeniden yapılmasını önerirken, "Sepp Blatter'in yönettiği FIFA soruşturmasına kimsenin güveni olmaz. FIFA, saygınlığını kazanmak istiyorsa 2022 tekliflerini yeniden kabul edip oylamaya koymalı" diye konuştu.

FARUK ZABCI - LONDRA /

fz(gh)