İşini severek yaptığını belirten 33 yaşındaki Vlaiç “En önemli sıkıntı ise tribünlerden küfür ve hakaret edilmesi. Bazı maçlarda, tribünlerden ‘Git evine, börek pişir. Bu iş sana göre değil’ diye bağırıyorlar” ifadelerini kullandı.
Bosna Hersek’in FIFA kokartlı tek kadın futbol hakemi Ivana Vlaiç, maç esnasında tribünlerden yöneltilen hakaret ve küfürlere tepki duyuyor. Bosna Hersek’teki kayıtlı 54 kadın futbol hakemden FIFA kokartına sahip tek kadın hakem olan Vlaiç, meslek hayatı boyunca ilginç ve güzel deneyimler yaşadığını belirtip “Ama buna karşın kötü şeyler de yaşanıyor. En önemli sıkıntı ise tribünlerden küfür ve hakaret edilmesi” ifadelerini kullandı.

Futbolun, dünyanın en güzel sporlarından biri olduğunu belirten Vlaiç, kadın olmanın, oyuncu ya da hakem olarak futbol camiasında yer almak için bir engel oluşturmadığını vurguladı.


KADIN HAKEM GÖRÜNCE ŞAŞIRIYORLAR

Balkanlarda bir kadın olarak futbolun içinde yer almanın oldukça zor olduğuna değinen 33 yaşındaki FIFA kokartlı hakem “Taraftarlar, bize oyunculardan daha fazla sorun çıkartıyor. Belki, bir erkek için bunca hakareti ve küfrü duymak sorun olmayabilir ancak bir kadın için bu kaldırılır gibi değil” dedi. Futbol camiasının bir kadının maç yönetmesine alışkın olmadığının altını çizen Vlaiç “Küçük yerlerde maçlar yönetirken, yaşadıklarımız hakkında konuşmak dahi istemiyorum. Futbolcular, hakemin kadın olduğunu gördüklerinde çok şaşırıyorlar. Bazı maçlarda, tribünlerden ‘Git evine, börek pişir. Bu iş sana göre değil’ diyorlar. Kadın hakemlere yönelik bu baskı yüzünden, birçok genç kız hakemlik mesleğinden soğuyor” dedi.

BÜTÜN olumsuzluklarına karşın mesleğini severek yaptığını belirten Ivana Vlaiç Avrupa’da yönettiği maçlarda, kadın hakemlere büyük bir saygı gösterildiğine ve ‘el üstünde tutulduğuna’ tanık olduğunu anlattı.

- Belki, bir erkek için bunca hakareti ve küfrü duymak sorun olmayabilir ancak bir kadın için bu kaldırılır gibi değil
- Küçük yerlerde maçlar yönetirken, yaşadıklarımız hakkında konuşmak dahi istemiyorum
- Kadınların maçlarında, pozisyonları değerlendirmek daha zor oluyor