GENÇLİK ve Spor Bakanlı Akif Çağatay Kılıç, özellikle son dönemlerde yaşanan taraftar olaylarına ilişkin düzenlemeleri bir an önce hayata geçireceklerini, e-bilet uygulamasının 14 Nisana yetişeceğini açıklayarak, "Bu uygulama sayesinde stada maç seyretmeye gelen kardeşlerimiz biletlerini okutup nerede oturacaklarını bilecekler. Olumsuz davranışlar da kameralarla tespit edilip gereken yapılacak" dedi. Gençlik ve Spor Bakanlı Akif Çağatay Kılıç, 360 TV'de Cengiz Özdemir tarafından hazırlanan ve sunulan "Stüdyo 360" programına konuk oldu. Bakan Kılıç, Türk sporunun mevcut durumundan kredi yurtlar kurumunda kalan gençlere, sportif anlamda Türkiye'nin hedeflerinden Bakanlığın geleceğe yönelik projelerine kadar çok farklı konularda önemli açıklamalar yaptı. "DOPİNG YAPMAK TERBİYESİZLİKTİR"

Bakan Kılıç, spor gündemini değerlendirerek başladığı konuşmasında, Türkiye'de spora ve sporcuya yönelik tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, amaçlarının "temiz spor" olduğunun altını çizdi. Dopinge ilişkin güncel konulara ve iddialara da değinen Bakan Kılıç, "Ülkemizde sporun en önemli sıkıntılarının belki de başı bu doping olayı. Şunu çok net belirtmek isterim ki; doping terbiyesizliktir. Burada, dopingli sporculara ilişkin bir şeyleri konuşurken kendilerinin isimlerini de asla anmak istemediğimi de vurgulamak isterim. Bu olayları aşacağız. Dopinge karşı toleransımız sıfır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa bir çalışma yapacağız ve sporcuya daha çok küçük yaşlarda dopingin zararları net bir şekilde aktaracağız" ifadelerini kullandı. "HACETTEPE'DEKİ KONTROL MERKEZİ DÜNYA'DA SON OLACAK"

Bakan Kılıç, ayrıca Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) ile de görüşmelerin devam ettiğini belirterek, daha önce kapatılan Hacettepe Doping Kontrol Merkezi'ne ilişkin gelinen son durumu açıkladı. Hacettepe'deki merkezin yakın zamanda yeniden faaliyete başlayacağını ve numune test edebileceğinin altını çizen Bakan Kılıç, "Hacettepe Doping Merkezi, dünyada onay alan son doping merkezi olacak. Bundan sonraki süreçte WADA, herhangi bir yer doping merkezi açılmasına izin vermeyeceğini beyan etti." dedi. "E-BİLET UYGULAMASI 14 NİSAN'A YETİŞECEK"

Programda spor gündemini de değerlendiren Bakan Kılıç, özellikle son dönemlerde yaşanan taraftar olaylarına ilişkin de düzenlemeleri bir an önce hayata geçireceklerini belirtti. Bu kapsamda "e-bilet" uygulamasında son aşamaya geldiklerini açıklayan Bakan Kılıç, e-bilet uygulamasının 14 Nisana yetişeceğini anlattı. "Bu uygulama sayesinde stada maç seyretmeye gelen kardeşlerimiz biletlerini okutup nerede oturacaklarını bilecekler. Olumsuz davranışlar da kameralarla tespit edilip gereken yapılacak" diyen Bakan Kılıç, uygulamayla, yaşanılan şiddet olaylarını azaltmayı hedefledikleri söyledi. "KIŞ SPORLARINDA SAHİP OLDUKLARIMIZI DEĞERLENDİRECEĞİZ"

Bakan Kılıç Soçi'de olimpiyatlara 6 sporcu ile katılmanın yeterli olup olmadığı sorusuna ise “Soçi de güzel bir görsel şölen oldu. Bu uluslararası planda önemli bir prestij.Tabi ki Türkiye Cumhuriyeti gibi bir ülkenin 6 sporcu ile katılıyor olması içimizi burktu. Daha büyük bir ivme ile katılımı arttırmak istiyoruz" ifadesini kullandı. Türkiye'nin kış sporlarına yönelik önemli bir hazinesi olduğunun da altını çizen Bakan Kılıç, "Erzurum'da düzenlenen Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları (2011 Winter Universiade) vatandaşlarımızın kış sporlarına bakışını önemli ölçüde değiştirdi. Bizim bu noktada icranın önünü açmamız gerekiyor. Farkındalığı arttırmamız gerekiyor. Kış sporu çok yaygın değil, bunu arttırmamız lazım. Ülkemizde hem kar hem tesisler açısından ciddi bir potansiyel var. İnşallah önümüzdeki süreçte sahip olduğumuz değerleri çok daha etkin bir şekilde kullanacağız" şeklinde cevap verdi. "6 MİLYON GENÇ SPORTİF TARAMADAN GEÇECEK"

Kış sporlarına yönelik icra noktasında eksiklikler olduğunun altını çizen Bakan Kılıç, bu sorunu aşmaya yönelik atılan adımlar ve hayata geçirilen projelere ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin, kış sporlarında yarışan sporcu sayısının çok düşük kaldığını söyleyen Bakan Kılıç şöyle devam etti, "Uluslararası arenada başarılı antrenörlerle çalışmamız gerekiyor. Dünya da belli branşlarda otorite sahibi antrenörlerle çalışmamız şart. Ayrıca yurtlarda kalan sporcu kardeşlerimizin spora katılmaları için faaliyetlerimiz olacak. Örneğin 6 milyon genç taranacak. Hangi çocuğumuz hangi spor dalına daha yatkın bunlar belirlenecek. Farklı dallarda tarama yapılıp yetenekli gençler Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri'nde (TOHM) yetiştirilecek." "4 BİN SPORCUYA MADDİ DESTEK VERECEĞİZ"

Bakan Kılıç, sporculara destek konusunda neler yapılacağına dair sorulan soru üzerine ise "Olimpiyatlara hazırlık için yasayı geliştiriyoruz. 4 bin sporcuya maddi yardım eden yasa inşallah kuruldan geçecek. Sadece maddi değil, ebeveyn titizliği ile ilgilenecek olan insan kaynağı unsuru da çok önemli. İnşallah bunu da başaracağız" diye cevap verdi.

"SANAL DEĞİL, YÜZ YÜZE DİYALOG ORTAMI SAĞLIYORUZ"

Gençlik merkezlerinin Türkiye'de önemli bir soruna çare olabileceğini anlatan Bakan Kılıç, ülke genelinde 177 Gençlik Merkezi'nde onlarca gencin çok önemli aktivitelere imza attıklarını vurguladı. Bu merkezlerden çok güzel dönüşler aldıklarını kaydeden Bakan Kılıç, "Oradaki kardeşlerimiz müzik, resim, edebiyat noktasında kendileri geliştirme fırsatı buluyorlar. 6 yaşındaki kızımız keman çalmayı öğreniyor. Okulda yapılan çalışmalar buralarda destekleniyor. Okullarla diyalog halindeyiz. Sanal değil, yüz yüze diyalog. Bu çok önemli. Biz bütün gençlere ücretsiz internet sağlayan bir iktidarız. İnternet hayatın bir gerçeği, kullanılmayacak değil, kullanılacak ama bunun sosyolojik etkileri bilinmelidir. O sanal ortam gerçekmiş gibi algılanılmamalı.Kullanım alanları noktasında çok dikkatli olunmalı. Ailelere çok büyük görev düşüyor" şeklinde konuştu. Bakan Kılıç ayrıca, internetin kullanımına yönelik özellikle İngiltere'de çok önemli bir kamu spotlarına imza atıldığını anlatarak, "Evimizin kapısının sonuna kadar açık olduğunu düşünün. Böyle bir şey olabilir mi? İnternet için bunlar bir örnek. Dilimiz, kültürümüzün parçası yazımız da kısalmaya başlıyor. Sokakta beğenmediğimiz bir kıyafete taş atıyor muyuz? Neden bu ortamda insanlar istediğini yapmaya vakıf? Neden böyle bir düşüncemiz oluştu? Bu noktada çalışma yapmamız gerektiğine inanıyorum Bu dünyanın da bir sorunu" dedi. "YURTLARDA İSTEĞE BAĞLI ÜCRETSİZ SAĞLIK TARAMASI YAPACAĞIZ"

Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak farklı konularda ilgili bakanlıklarla ortak çalışmalara imza attıklarına da değinen Bakan Kılıç, "Bakanlığımıza bağlı Kredi Yurtlar Kurumu'nda kalan kardeşlerimizi gönüllülük esasıyla sağlık taramaları yapacağız. Göz, ağız sağlığı ve cilt dallarında yapacağımız taramalarla sağlık sorunları açısından sorun teşkil edebilecek bir şeyin önüne önceden geçmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. "SPOR ALANLARINDAKİ KÖTÜ SÖYLEMLERE 'DUR' DEMEMİZ LAZIM"

Bakan Kılıç, sportif alanlarda yaşanılan olaylar ve özellikle küfürlü tezahürat üzerine sorulan soruya ise kendi başına gelen bir olayı anlatarak şöyle devam etti: "Ben, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nda bir hadise yaşadım. Türkiye-Hollanda arasında oynanan futbol müsabakasını izlemek üzere annem, eşim ve kızımla maça gittik. Sıkıntılar yaşadık, kızlarımızın kulaklarını kapatmak zorunda kaldık. Millet olarak buna dur dememiz lazım, doğru bir şey değil. Biz, Türk milleti olarak saygılı ve edepli olmak durumundayız. Neden hakaret ediyoruz? Oysa kendi aramızda konuşmalarımızda hep aile terbiyesinden bahsederiz." "ALMANYA, TÜRKİYE İÇİN HER ZAMAN ÖNEMLİ BİR ÜLKE OLMUŞTUR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kısa süre önce gerçekleştirdiği Almanya ziyaretine ilişkin de açıklamalarda bulunan Bakan Kılıç, "Almanya, çok uzun yıllardan bu yana bizler için çok önemli bir ülke. Orada, 3 milyonu aşkın Türkiye kökenli vatandaşımız yaşıyor.Oradaki hissiyatı neler, hissettiklerini iyi biliyorum. Alman seyahati şahsi kanaatim başarılı oldu. Almanya Başbakanı Merkel'in Sayın Başbakanımızla diyalogu oldukça iyidir. Oradaki Türkiye kökenli vatandaşlarımızın Berlin'de yaptığı karşılama da bizler için çok anlamlıydı" dedi. "SAYIN BAŞBAKAN, ÇOCUKLARIN İSTEĞİNİ ASLA KIRMAZ"

Program sunucusu Cengiz Özdemir'in "Siz, Sayın Başbakan'ın ekibinde çok uzun yıllar görev aldınız. O yıllara ilişkin bir anınızı paylaşır mısınız?" sorusu üzerine Bakan Kılıç, Başbakan Erdoğan ile çocuklar arasındaki bağın çok farklı olduğunu belirtterek, "Tabi ki o yıllarda sadece görevimizi yapmakla kalmadık, Sayın Başbakanımızın ikili görüşmelerinde çevirmen olarak da yer aldık. O sürece ilişkin her şey devletin arşivinde saklıdır. Bizim bu noktada bir açıklama yapmamız mümkün olmaz" diyen Bakan Kılıç, Başbakan Erdoğan'ın çocuklara asla dayanamadığını söyledi.

Bakan Kılıç, daha sonra şöyle devam etti; " Sayın Başbakan, çocukların kendisinden isteğine asla dayanamaz. Hele ki o çocuğun ağlamaklı bir durumu varsa Sayın Başbakan'ın yüreği daha çok hassaslaşır. En çok gördüğüm şey Sayın Başbakan'ın samimiyeti. Kendisi çok samimidir, yüreğini kimseye asla kapatmaz" dedi. "BU SEÇİME SADECE YEREL SEÇİM OLARAK BAKILMAMALI"

Programın sonunda, yerel seçimler hakkında ki görüşlerini de dile getiren Bakan Kılıç "Samsun ekibimiz çok iyi. Tüm teşkilatımız büyük bir uyum içerisinde. İnanıyorum ki Samsun'da seçimlerden çok güzel sonuçlar alacağız.Bu seçimler sadece bir yerel seçim değil, bunu hepimiz biliyoruz. 11 yıldır milletimiz için yaptıklarımız yine meydanlardayız. Bugüne kadar ki tüm seçimlerden oylarını arttırarak çıkan Ak Parti, bu seçimden de oylarını arttırarak çıkacaktır. Gençlerimize büyük sorumluluk düşüyor. Sadece belediye başkanı değil, siyaset kurumunun ülkenin yönetiminin başında olduğunu ispatladığı bir seçim olacak" diye konuştu.   (HT)