BUCASPOR ve ardından Altınordu’da yaptığı çalışmalarla futbolda altyapı eğitimine yeni bir boyut kazandıran Seyit Mehmet Özkan, Türk futbolunun geleceğine yönelik önemli mesajlar verdi.
"7 yılda 35 yıla bedel bilgi biriktirdik ve gerçekleri acı çekerek öğrendik" diyen Seyit Mehmet Özkan, "Türk futbolu günlük telaşlardan sıyrılıp, öz kaynağına eğilirse üretken hale dönüşür" dedi. Hiddink ve Mancini gibi profesyonel yabancılardan üretime dönük bir şey beklememek gerektiğini savunan Özkan, "Bize bizden fayda var. Fatih Terim, Batı’nın Alman modelini uygulayıp, Doğu’nun insanından en yüksek performansı alabilecek tek hocadır" saptamasında bulundu.
"Yerli üretimin olmadığı, kalitenin yabancı futbolcuya bağlı olduğu bir sistem çökmeye mahkumdur" diyen Özkan, bu konuda Futbol Federasynu'na önemli görevler düştüğünü belirtirken şöyle devam etti:
"Akedemi liglerinde yetişen oyuncuların Süper Lig ve PTT 1'inci Lig’de forma giymesini sağlayacak yasal düzenleme yapılmalı. Süper Lig’de forma giyen futbolcuların çoğunluğu, yabancı ve gurbetçi. Yerli oyuncular eksik tamamlayıcı veya zorunlu dolgu malzemesi. Yarışmacı Lig, sadece Süper Lig’dir. PTT 1'inci Ligi dahil diğer tüm ligler yetiştirici kriterler ile düzenlenmelidir. PTT 1'inci Lig’de 3 yabancıya izin veriliyorsa 3 akademi patentli oyuncunun görev alması sağlanmalı."
Seyit Mehmet Özkan'ın 10 maddelik öneri paketi şöyle:
1. Profesyonel kulüp akademi liglerinde oynayan çocuklar direkt spor liselerine alınmalı ve öğleden sonralarını futbola ayırmalı.
2. Sonuç odaklı okul takımlarında eğitim odaklı akademi lisanslı futbolular oynamamalı.
3. Süper Lig’de en az 2 milyon TL, 1. Lig’de 1,5 milyon TL altyapı bütçesi TFF tarafından garanti edilmeli, denetlenmeli.
4. Her kulüp, 2 doğal, 1 suni çim sahaya ve tam gün çalışan teknik kadroya sahip olmalı. Beslenme, dil eğitimi, performans geliştirme, 1 öğün yemek ve servis kulüp tarafından karşılanmalı.
5. Akademi liglerinde 62 kulüp var. Her yaş grubunda üst düzey kaliteye ulaşabilmek için elit takımlar 2 yaş grubundan oluşturulmalı.
6. Avrupa’nın 4 yıl gerisindeyiz. TFF, bu yaşı 7-8’e indirip, U10, U11, U12 ve U13 yaş gruplarında 6-8 aylık ciddi bölgesel ligler kurmalı.
7. Futbol akademide 8 yıl futbol eğitimi alan sporcu en fazla 4 yıl 2'nci Lig’de oynamalı. 3. Lig’e yüzde 50 akademi kontenjanı konulmalı.
8. 4 yıl akademi eğitimi alıp forma giymeye başlamış her futbolcu için Süper Lig’de dakika başına 300 TL, PTT 1'inci Lig’de dakika başına 200 TL kulüp primi verilmeli.
9. Üç yabancıya karşılık üç akademi patentli oyuncu zorunluluğu getirilmeli, üçten fazla oynatan kulübe her maç ve sporcu için ayrı ayrı olmak üzere 5.000 TL prim verilmeli.
10. Akademi liglerinde en az 3 sezon forma giymiş futbolcu oynatan kulübe maç başına 2.500 TL prim ödenmeli.

(YC/AÖ)