2022 Dünya Kupası'nın rüşvet karşılığı Katar'a verildiği iddiasını araştıran Etik Komisyonu, o zamanki icra kurulunda görev yapan bütün üyelere yazılı sorular yöneltti. Dünya Kupası'nı rüşvet karşılığı Katar'a aldırdığı gerekçesiyle ömürboyu ceza verilen Mohamed Bin Hammam yanında, Franz Beckenbauer de şüpheliler arasında gösteriliyor.

Beckenbauer'in ayrılmasından sonra yerine FIFA İcra Kurulu'na seçilen Alman Futbol Federasyonu eski Başkanı Theo Zwanziger, Beckenbauer hakkında soruşturma açılabileceğini söyledi. Zwanziger, "Etik Komisyonunun kuralları dikkatlice okunursa, soruşturmaya neden olabilecek bir çok nokta bulunabilir" dedi.

Rüşvet iddiasını araştırmak için 2012 yılında kurulan Etik Komisyonu'nun Amerikalı başkanı savcı Michael Garcia'nın iki kez Beckenbauer'e yazılı sorular yönelttiği belirlendi. Beckenbauer'in "Bazı soruları anlamadığı için bunları yanıtlamadığı, Almanca görüşme talep ettiği belirtiliyor. İddiaya göre Beckenbauer, finallerin Katar'a verilmesinden önce ve sonra, ömürboyu ceza alan zamanın FIFA Başkan Yandımcısı Mohamed bin Hammam'ın davetlisi olarak Katar'a gitti. Beckenbauer 2011 yılındaki seyahatini Hamburg'da yerleşik Erck Rickmers Denizcilik Şirketi'nin dört üst düzey yöneticisi ile yaptı. Beckenbauer'in, bin Hamann aracılığıyla Alman şirketinin Katar yönetimi ile anlaşma yapmasına sağlamaya çalıştığı, bunun karşılığında da şirketin Beckenbauer Vakfı'na 250 bin Dolar bağış yaptığı belirtildi.

Beckenbauer'in, FIFA'nın en büyük sponsorlarından Adidas adına da bazı anlaşmalar için para dağıttığı ileri sürülüyor.

BÜYÜK KAZANÇ

Aralarında Şenes Erzik'in de bulunduğu FIFA icra komitesi üyeleri yılda 100 bin Dolar ücret alıyor. Üyelere, katıldıkları toplantılar, seyahatler için de 800 Dolar günlük harcırah ödeniyor. 2010 yılındaki toplantıda aslında 2018 Dünya Kupası'nın nerede yapılacağı tesbit edilecekti. Ancak ilk kez yapılan bir uygulama ile 2022 Dünya Kupası'nın ev sahibi de belirlendi. O dönemdeki icra kurulu üyelerinin bir bölümünün bu görevleri sayesinde aniden zengin oldukları biliniyor.

KİMLER VAR

Basında yer alan bilgilere göre, 2022 Dünya Kupası'nı Katar'a veren FIFA İcra Kurulu'nda bulunan isimler ve onlar hakkındaki bilgiler şöyle;

Joseph Sepp Blatter (İsviçre, Başkan)

1975'ten beri müdür, genel sekreter ve başkan olarak FIFA'da görev yapıyor. Dönen işlerin hepsini biliyor. Onun bilgisi olmadan FIFA'da ne bir şey alınır, ne de verilir.

Julio Humberto Grondona (Arjantin, Başkan vekili)

FİFA Mali İşler Komitesi başkanı. Her yolsuzluk iddiasının altından kalkmasını becerdi. Yaşam parolası, altın yüzüğünde yazılı: Her şey geçicidir.

Issa Hayatou (Kamerun, Asbaşkan)

Hayatou 2002'de Blatter'e karşı aday oldu ama farklı kaybetti. Hayatou'nun yanında Blatter sütten çıkmış kaşık gibi kalır.

Chung Mong-Joon (Güney Kore- Asbaşkan)

FIFA sponsorlarından Hyundai imparatorluğunun temsilcisi.

Jack Austin Warner (Trinidad ve Tobago, Asbaşkan)

Kendisini şöyle tarif ediyor: From Zero to Hero (Sıfırdan kahramanlığa). Orta direk tarih öğretmeniyken, özellikle bilet ve TV hakları dağılımında kazandığı paralar ile hem kendisi hem de oğulları süper zengin oldu. Afrikalı 35 üyenin oylarına sahip olduğu için Blatter ses çıkaramadı.

Angel Maria Villar Llona (İspanya- Asbaşkan)

Hukukçu, FIFA'da daha iyi yerlere gelmesine yabancı dil eksikliği engel oldu.

Michel Platini (Fransa- Asbaşkan)

2012 Avrupa Şampiyonasını 11 milyon Euro karşılığı Ukrayna ile Polonya'ya vermekle suçlandı. 2022'nin Katar'a verilmesi için Hammam ile birlikte Elize Sarayı'nda Sarkozy ile bir araya geldiği biliniyor.

Geoff Thompson (İngiltere, Asbaşkan)

Blatter'in kuklası. Ne denirse onu yapıyor.

Reynald Temarii (Tahiti, Asbaşkan)

Parayı veren oyunu aldı. Yolsuzluktan görevden alındı.

Michel D'Hooghe (Belçika)

Hekim. Sessiz ve adil. Kimsenin oyuncağı olmadı.

Ricardo Terra Teixeira (Brazilya

FİFA'nın eski patronu Havelange'ın damadı. Adı bir çok yolsuzluğa karışmasına rağmen kimse dokunamadı. 2014 Dünya Kupası ile milyonlarına yenilerini katması bekleniyor.

Mohamed Bin Hammam (Katar, AFC)

Blatter'e 1998 ve 2002 seçimlerinde büyük parasal destek veren Katar Emiri'nin adamı. Blatter'i devirmek istedi beceremedi. Az gelişmiş ülkelere yardımı hedefleyen "Goal" programını yönetti ve milyonlarla oynadı. Katar için rüşvet dağıtmaktan ömürboyu ceza aldı.

Chuck Blazer (ABD)

En büyük özelliği FIFA'ya aday kendi vatandaşlarını engellemesi. Karibik adalarında naylon firmaları var.

Şenes Erzik

2012 Avrupa Şampiyonası seçiminde başrol oynayanlardan biri. 2002 Dünya Kupasında hakem komitesi başkanıydı. Türkiye'yi kollamaları için hakemleri etkilediği iddia edildi.

Worawi Makudi (Tayland)

Makudi'ye parayı veren düdüğü çalar.

Nicolás Leoz (Paraguay)

Kuzey Amerikalı delegelerin reisi. Büyük çıkarlar sağladığı biliniyor. Ancak FIFA'da dönen dolapları bildiği için dokunulmaz.

Jacques Anouma (Fildişi Sahili)

Rüşvet dağıtımını organize eden grubun elemanlarından.

Franz Beckenbauer (Almanya)

Adidas'ın patronu Horst Dassler'in iş ortaklarındandı. Dassler'in sahip olduğu ISL/ISMM marketing şirketi FIFA delegelerine en az 138 milyon İsviçre Frangı dağıttı. Beckenbauer ISL ile iş yapan bir firmanın ortağıydı.

Rafael Salguero (Guatemala)

Trinidad'lı Warner'in kuklası. Kimsenin ciddiye almadığı bir kişi. Ama oy hakkı olduğundan rüşvet dağıtanlar için cazip biri.

Witali Mutko (Rusya)

Tamamen Rusya'daki siyasi yönetime bağlı.

Amos Adamu (Nijerya)

Rüşvet aldığı iddiasıyla icra kurulu üyeliğine son verildi.

Junji Ogura (Japonya)

Adı hiç bir olaya karışmadı.

Marios Lefkaritis (Kıbrıs)

Çok zengin, başkasının parasına ihtiyacı yok. FIFA'da küçük ülkelerin üyeleri üzerinde etkili.

Hany Abo Rida (Mısır)

Hammam'ın destekçilerinden.

İSTANBUL /

gh(gh)