Fenerbahçe teknik direktörü Ersun Yanal, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ), 'Bilim ve Futbol' başlıklı bir panele katıldı. YTÜ 1907 ÜNİFEB tarafından düzenlenen panel, üniversitenin Beşiktaş'taki kampüsünde yer alan YTÜ Oditoryum'da gerçekleştirildi.

Ersun Yanal, okula gelişinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı karşıladı. Panele, Fenerbahçe Eğitim ve Kültür Vakfı Danışmanı Profesör Doktor Ali Rıza Büyükuslu da konuşmacı olarak katıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi ve sevgi gösterilerinde bulunduğu Ersun Yanal, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

Ersun Yanal, Fenerbahçe'nin şu anda önceliklerinin farklı olduğunu dile getirerek, Fenerbahçe ile Ersun Yanal arasında problem olacağını sanmıyorum. Niye problem olsun ki. Başarının önünde kim duracak. Başkanı da takımı da futbolcuları da başarılı. Ne yapacaklar yani başarıyı mı cezalandıracak insanlar. Böyle saçmalık olur mu. Şu anda Fenerbahçe'nin öncelikleri farklı. Lütfen biraz empati yapın, acımasız olmayalım dedi.

Yerli forvet düşünüyor musunuz sorusuna ise Yanal, En çok merak edilen transfer. Bizim önceliğimizde şu anda farklı şeyler var yanıtını verdi.

Galatasaraylı bir taraftarın, iki takım taraftarının eskisi gibi statlarda beraber ne zaman maç izleyebilecekleri ve milli takımdaki dönemiyle ilgili sorusu üzerine Ersun Yanal, dünyada da sporun seyrinin çok farklı boyutlarda gittiğini, işin içinde çok ciddi ekonomik boyut olduğunu, biletlerin çok önceden satıldığını, statlardaki fiziksel koşulları halletmeden bu işin zor olduğunu belirtti.

Milli takımdaki çalıştığı dönemli ilgili olarak Yanal, Milli takımda iki farklı görev yaptım. A Milli Takım Teknik Direktörlüğü yaptım ve futbolun altyapısıyla ilgilendim. Üzgünüm, hiçbir konuda, uğraşımın hiçbirinde hedefe ulaşamadım. Çabalayacağımız, sonuç alacağımız bir süreç yaşayamadık ifadelerini kullandı.

Bir öğrencinin Sosyal medyada Aykut Kocaman'ı şampiyonluk kutlamalarına davet ettiğinizi okuduk, doğru mu sorusu üzerine Ersun Yanal gülümseyerek, sadece Sosyal medya bizden hızlı gidiyor demekle yetindi.

Yanal, ilk geldiğinde kulüpteki durumun nasıl olduğuyla ilgili soru üzerine, şunları söyledi Biz biraz daha önde oynayan bir takım olduk. Tabi kattığımız şeyler oldu. Çok daha fazla yüksek enerjiyle oynay bir takım yaratma ısrarım var. Bunu devam ettiriyorum. Farklı bir mücadele şekliyle oynayan bir takım var sahada. Yapılan değişiklikler oldu ama temeller belli. Yabancı olmadığımız şey. Sonuçta bu arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Temeldeki felsefe olarak çalışma ortamında çok fark yok ama uygulamada yaptık.

Bir öğrencinin Bazı kişiler hala Ersun Yanal'ın takımı ne zaman düşüşe geçecek diye bekliyorlar. Ne diyorsunuz sorusu üzerine, Bu şehir efsanesi bayağı uzun sürdü diyen Yanal, çalıştırdığı takımlarda başarılı olduğunu, transferlerle de kulüplere para kazandırdığını örnekler vererek anlattı.

Sadece Ankaragücü'nü çalıştırırken ligde inişli çıkışlı bir grafik çizdiklerini ancak sezon sonunda 4. olduklarını kaydeden Yanal, Ben düşüş hatırlamıyorum. Şimdi 'bu sene böyle sonuçlar oldu seneye görürüz' diyorlar. Bunlar ciddi şeyler değil ifadelerini kullandı. Ersun Yanal, Türkiye'nin altyapı konusunda sıkıntıları olduğunu kaydederek, Okulda spor, sanat ve kültür eğitimleri bitmiş durumda. Bizim çok hızlı bir şekilde bu dönüşümü gerçekleştirmemiz lazım. Bu kulüplerin işi değil. Olimpiyat yapmaya çalışıyoruz ama olimpiyatın birçok branşını yapamıyoruz. Olimpiyat mı yapalım spor mu Ben spor yapalım diye düşünüyorum. Çünkü birçok olimpiyat branşını yapamıyoruz dedi.

Bir öğrencinin 'Koşmak her şey değildir fakat çok şeydir' sözü için ne diyorsunuz şeklindeki soruya Ersun Yanal, Birçok tartışmalar var. Messi'yi örnek gösteriyorlar. Messi 9 bin koşmuş, şu oyuncu 12 bin metre koşuyor. Bazen hak vermiyor değilim ama Messi'nin 10 toptan 9 tanesini kullandığını düşünecek olursak, koşmayan bir adamın da 10 toptan 2 tanesini kullanması hiç çekilmez değil mi. Bu arasındaki uyumu iyi anlamak lazım, yani iş yapabilmek ile koşabilmeyi. Her ikisini birlikte yapıyorsan fark yaratıyorsun. Bunu yapanlar var yanıtını verdi.

Yanal ayrıca, bu sene kadın taraftarlardan çok memnun olduklarını, son maçta 50 bin kadın ve çocuk taraftarın rekor kırdığını ve kadın taraftarların artık organize bir şeklide bağırdığını söyledi.

Ersun Yanal, paneldeki konuşmasında, Fenerbahçe'deki çalışmalarında bilimi nasıl kullandıklarını anlattı. Futbolun, kurallar çerçevesinde oynanan bir oyun olduğunu kaydeden Yanal, Ankara'da Ulu Önder Atatürk'ün bir sözünü okumuştum, 'Bilimsiz otorite kurulamaz' diye. Bu söz beni çok etkilemişti. Bugün bilgi her şeyin sahibi. Bilgi size birçok kapıyı açıyor. Futbolda biz bilimi iyi kullanıyoruz dedi.

Teknolojiyi kullanarak oyuncuların performanslarını tek tek incelediklerini dile getiren Yanal, bunları nasıl yaptıklarını anlattı. Kendisi gelmeden önce Aykut Kocaman ve ekibi tarafından birtakım organizasyonların Fenerbahçe'de olduğunu kaydeden Ersun Yanal, şöyle devam etti Başkanla yaptığımız ilk konuşmada 'bunun üstüne koymamız gerekiyor' diye bir anlayış vardı. Genişliyoruz, büyüyoruz, teknolojik tüm imkanları ortaya koyabilecek bir gelişim içindeyiz. Fenerbahçe'nin üniversite ile birlikte yapacağı yolculuğun hayali kuruluyor. Ben şanslıyım. Takım içinde oldukça bilinçli, planlı ve programlı oyuncularla çalışıyorum. 3 Temmuz süreciyle başlayan futbolun dışındaki iklimin dışında ciddi bir mücadele verip, bilimden şaşmadan zorlu bir uğraşla haftalar öncesinden şampiyon olan oyuncularımı kutluyorum.

Panelin sonunda Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Trabzonsporlu olarak Fenerbahçe'yi tebrik ettiğini belirterek, Yanal'a Trabzon'da spor kitabının birinci cildini ve bir şilt verdi. Yüksek, seneye kitabın ikinci cildini vereceğini söyledi.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, üniversitede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bando takımının çaldığı Fenerbahçe marşlarıyla karşılandı. Oditoryumun girişine kırmızı halı serildi. Üniversitedeki Fenerbahçeli öğrenciler de Yanal'ı tezahüratlarla karşıladı. Panelin sonunda öğrenciler, Ersun Yanal bizi bırakma diye tezahürat yaptı. Salonda öğrenciler, İstanbul'u yakalım hep beraber Yanal'ım ve Yanal'ın silüeti ve kupanın olduğu Fenerbahçe Şampiyon pankartı astılar.

Bu arada panele katılan YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Ersun Yanal'a plaket verdi.

MUSTAFA AKIN, İSTANBUL-

ma(gh)