FENERBAHÇE Kulübü'nün başkan adaylarından Mehmet Ali Aydınlar, hafta sonu yapılacak seçimli olağanüstü genel kurul toplantısı öncesi basın toplantısı düzenledi.
Four Seasons Hotel Bosphorus'ta gerçekleşen basın toplantısında gazetecilere ve kongre üyelerine açıklamalarda bulunan Aydınlar, Fenerbahçe'deki gidişe birilerinin dur demesi gerektiğine inandığını ifade ederek, "Daha önceki basın toplantısında, bu zihniyetin Fenerbahçe'yi yönetmeye devam etmesi durumunda aday olmama kararımı gözden geçireceğimi belirtmiştim. Ülkenin en büyük kuruluşlarından birinin komik ve sıradan stratejilerle seçime götürülmeye çalışıldığını gördüm. Bu gidişe birilerinin mutlaka son vermesi gerektiğine inandım ve başkanlığa aday oldum. Fenerbahçe sadece bir kulüp değil, sivil toplum örgütünden daha büyük bir güç. Ülke sporunun gerçek lokomotifi. Bu da kongre üyelerimizin üzerine çok büyük bir sorumluluk yüklüyor. Bu sorumluluğun doğru hedeflere yönlendirilmesi de bize düşüyor. Fenerbahçe sadece bir kulüp değil, bu ülke için bir kulüpten çok ama çok fazlasıdır. Fenerbahçe'nin sorunu da sadece kulübün değil, Türk sporunun, Türk insanının ve Türkiye'nin sorunudur. Bir Fenerbahçeli olarak kendimi sorumlu hissediyorum. Fenerbahçelilerin de bu sorumluluğu hissettiğine, maddi manevi tüm güçleriyle kulübümüzü düzlüğe çıkarmak için hazır olduklarını görüyorum. Burada tespitleri paylaşmak, gizlenen bazı gerçeklerin Fenerbahçeliler tarafından öğrenilmesini istiyorum. Birinci amacım, arka planda bırakılmak istenen bazı sorunları gündeme getirmek. Çözümlerini de hep birlikte oluşturmak olacak. Fenerbahçe, kavgayı ve kısır çekişmeleri hak etmiyor. Fenerbahçe, başkanının yazdığı ve söylediği gibi, düşmanlar oluşturarak, acı gerçeklerin gizlenmeye çalışıldığı bir bakış acısını hak etmiyor. Fenerbahçe, sadece umudu, değişimi ve gelişimi hak ediyor. Fenerbahçe, verilen başarı sözleri ve bu sözlerinin tutulamaması üzerine kısır bir döngüye girdi. Her başarısızlıkta gündem değiştirmesi adına sorumluluktan kaçmak için yeni bir kavga çıkarıldı" dedi.
Mehmet Ali Aydınlar, Fenerbahçe'nin sorunlarını ise, 'Denetimsizlik ve hesapsızlık', 'Organizasyonsuzluk', 'Sportif başarısızlık' ve 'İletişimsizlik' olmak üzere dört madde halinde sıraladı. Kulübün borcunun 1 milyar lirayı geçtiğini de iddia eden Aydınlar, şunları söyledi: "Kulübümüzün içinde bulunduğu yönetim anlayışı, mali konuları iki şekilde gizlemeye çalışılıyor; Birincisinde raporlarda gerçekler gizleniyor ve denetim hiçe sayılıyor. Hatta iç denetim için özel birim kuruluyor, sonra da görevden uzaklaştırılıyor. Bir türlü hayata geçmeyen hayali projelerde çözüm var algısı oluşturularak, sorunlar erteleniyor. Kulübün borç yükünün 1 milyarı aştığı konuşuluyor. Bugün sayın başkan banka kurmaktan ve otel yapmaktan bahsediyor. Fenerbahçe'nin bütün hisse senetleri teminat olarak verilmiş durumda ve ekonomi son derece bozuk."
Mehmet Ali Aydınlar, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın 1998 yılındaki olağanüstü mali genel kurulda yaptığı açıklamalardan birini hatırlatıp şu soruyu yöneltti: "Tarih 29 Ağustos 1998... Yer Faruk Ilgaz Tesisleri.. O güne kadar Fenerbahçe bankadan bir tek kredi kullanmamış. Sayın başkan kredi kullanmak için yetki istedi. Buna ilk ben karşı çıktım ve 'bu yolu açmayın' dedim. Ciddi tartışmalar yaşandı. Sonunda sayın başkan 'Fenerbahçe'yi aldığım Türk lirası borçla teslim edeceğim' dedi. O zamanki borç 5 milyon 700 bin liraydı. Şimdi soruyorum, pazar günü seçimi kaybettiğinde, pazartesi günü Fenerbahçe'yi 5 milyon 700 bin lira borçla teslim edecek misin, etmeyecek misin?" Fenerbahçe'yi üst sıralara taşıyacak çok sayıda önemli ismin olduğunu vurgulayan Aydınlar, "Bu değerli insanların hepsi kulüplerine hizmet etmek istiyor. Ancak büyük bir engelle karşılaşıyor. Bunun tek nedeni, tek adam hegemonyasıdır. Bunun altını sürekli çiziyor olmamız lazım. Bu kadar büyük bir katılım arzusu niçin engellenir, bunu anlamak gerçekten güç" dedi.
Aydınlar, kulübün transfer politikasının her yıl bir kişinin keyfine göre silbaştan yenilendiğini ifade ederek, "Hiçbir teknik adam kulübe uzun süre hizmet edemiyor. Şampiyonluk yaşatan teknik adamlar kulüpte en fazla bir yıl dayanabiliyorlar. Altyapılarla iki yılda bir yapboz gibi oynanıyor. Futbol dışındaki branşların altyapısından yetişen değerlere sahip çıkılmıyor. Sabırsızlık kulübün her yanını sarmış durumda. Hayali projelerle camia oyalanıyor. Bunlar dışında Fenerbahçe'de hiçbir başarı da cezasız kalmıyor. Bu tek adam kültürünün, başarılı yöneticileri, kulübe tarihi başarıları kazandıran teknik adamları, efsane mertebesine ulaşmış sporcularımızı teker teker kulüpten uzaklaştırmasını yıllardır izliyoruz. Tüm organizasyon maalesef sonsuz yetkiye sahip tek bir şahıs üzerinden yapılıyor. Bu şahsın her spordan anladığını, kulüple ilgili her konuyu bildiğini, bizzat kulübe getirdiği teknik adamlardan takımları daha iyi yönetebileceğini iddia etmesi organizasyonsuzluğun temel nedenidir. Açıkçası, bu kulübün başkanı da teknik adamı da televizyonun genel yayın yönetmeni de hep aynı kişidir" şeklinde konuştu.
Fenerbahçe camiasının hayatın her alanında büyük başarılara imza atmış değerli fertleri olduğunu vurgulayan Aydınlar, "Fakat bu insanların görüşlerinin, yeteneklerinin, kulübe sağlayabilecekleri katkılar maalesef tek adam kültürü yüzünden hiçe sayılmaktadır. Fenerbahçe'nin kendi yeteneklerine sahip çıkması, kulübün organizasyonunu yeniden ele alması gerekiyor. Hatta kulübümüzde çalışan değerli teknik adamlara takım kurma ve maçların devre arasında taktik verme yetkisinin tekrar geri verilmesi gerekiyor. Sporda başarısızlık da başarı kadar doğal. Ancak, temel sorun, her yıl aynı hataları aynen tekrarlayıp, farklı sonuçlar beklemektir. Örneğin her yıl Şampiyonlar Ligi ön elemesinde elenip buna rağmen transfer yapılmasını nasıl açıklayabiliriz. Fenerbahçeli aynı filmi tekrar tekrar izlemekten bıktı. Artık teknik direktörlerinin uzun yıllar takımın başında kalmasını istiyor. Efsanelerinin kulüpten uzaklaştırılmasını istemiyor. 'Sportif başarı, şampiyonluk' denilip duruluyor. Allah aşkına tarihinde bu kadar çok ezeli rakibimizin şampiyonluğunu yaşamış bir başka başkan daha var mı?" dedi.
Fenerbahçe'nin öncü, yenilikçi ve örnek olması gereken bir kurum olması gerekirken, kavgacı bir kişiliğe bürünmüş durumda olduğunu savunan Aydınlar, "Bu kavgacı kişilik tek adam hegemonyasının tezahürüdür. Kulübümüzün kurumsal duruşu, maalesef tek bir kişinin hayata karşı yaklaşımı, yaşama bakışı üzerine şekilleniyor. İletişimsizlik konusunda madde madde bir toparlama yapmaya ihtiyacımız var. Her konuda sorun yaşıyoruz. Kulübümüz hemen hemen herkesle her kurumla kavgalı, bence esas önemlisi kendi içimizde kavgalıyız. Fenerbahçe kesinlikle bunu hak etmiyor. Biz böyle bir kulüp değiliz" ifadesini kullandı.
Mehmet Ali Aydınlar, "Beş yıldızlı bir Fenerbahçe" oluşturmayı amaçladıklarını ifade ederek, "Ben kesinlikle en ufak umutsuzluk taşımıyorum. Tüm bu karamsar tablo kimseyi korkutmasın. Durum kötü ama umutsuz değil. Fenerbahçe'nin olduğu yerde her zaman umut vardır. Yeter ki bu kulübün bütün bileşenleri çözüm için bir araya gelsin, ortak akıl devreye girsin. Yeter ki kavga ve gerilim kültürü değil çözüm ve sinerji kültürü hakim olsun. Fenerbahçe'de bir vizyon değişikliğine ihtiyaç var. Kurumsal duruşla, çağdaş, çözüm odaklı anlayışı yeniden kazanarak sorunlar üzerine gittiğimiz takdirde, güzel günlerin çok ama çok yakın olduğunu düşünüyorum. Çözüm, yeni bir vizyonu ortaya koyup yepyeni bir başlangıçla adımlar atmaktan geçmektedir Her anlamda beş yıldızlı olmak en büyük amacımız. Fenerbahçe, sadece başarıya odaklı kalmamalı. Başarının yanında tüm spor kulüplerin örnek alacağı, imreneceği bir kurumsal yapı ortaya koymalı. Fenerbahçe'nin büyük taraftarı, büyük bir kaynağı her yıl takımına aktarıyor. Bu paranın değerini bilmek, onların gözünden tırnağından artırdığı kaynağı en iyi şekilde kullanmak bizim en önemli görevimiz olacak" dedi.
Mevcut yönetim anlayışının kimseyi karıştırmadan, kaynakları sanki kendisine aitmiş gibi yönettiğini savunan başkan adayı Aydınlar, şunları söyledi: "Herkesten gizlenmeye çalışılan bu tabloyu en kısa sürede çözmek zorundayız. Yapacağımız ilk iş, kulübümüzün içinde bulunduğu durumun net fotoğrafını çıkartmak ve bunu tüm camiayla paylaşmak olacak. Uluslararası denetim kurumlarıyla oluşturulacak düzenle kongremizi ve camiamızı gelişmelerden haberdar edeceğiz. Herkesin rahatlıkla takip edeceği, şeffaf yapı kuracağız. Bunu tüm camiamızla birlikte uygulayacağız. Proje ortaya koyan her üyeyi dinleyeceğiz. Taraftarlardan gelen görüşleri göz ardı etmeyeceğiz."
Fenerbahçe'nin organizasyonla ilgili sorunlarının büyük bölümünün mevcut yönetim anlayışından kaynaklandığını iddia eden Aydınlar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sürekli kontrol etme arzusu, tek başına yönetme isteği her alanda organizasyonun işleyişine engel oluyor. Takım çalışmasını, sorumlulukların eşit şekilde dağılmasını esas alacağız. Fenerbahçe'den yetişen her değere sahip çıkacağız. Her kongrede tekrarlanıp, sonradan unutulan projeler ortaya koymayacağız. Fenerbahçemizin geleceğini tesis ederken bizden sonraki yönetimlerin de bu işi bayrak yarışı görüp yüreklenmelerini, aynı şekilde devam etmeleri için sistem kuracağız. Fenerbahçe Kulübü'nde başkanlık maksimum 3 dönem yapılabilecek. Bu amaçla ilk işimiz tüzük değişikliğine gitmek olacak. Tüzüğümüzü modern ve demokratik bir hale getireceğiz. Fenerbahçe insanların şahsi malı sattıkları bir yapı olmayacaktır."
Aydınlar, beraber çalışacakları teknik ekiplerin ağır yüklerini paylaşacaklarını vurgulayarak, "En iyi ekiplerle çalışacağız. Onların kabusları, stres kaynakları asla olmayacağız. Altyapıları 10 yıllık vizyona göre oluşturacağız. Dünyayla rekabet edebilir hale getireceğiz. Özellikle ülkede öne çıkan, futbol, basketbol ve voleybolda her zaman Avrupa sahnesinde yer alacak takımları oluşturacağız. Şampiyonlar Ligi kategorilerinde her yıl en az çeyrek final ve yarı final noktasında olacağız" dedi.
Aydınlar, başkan olması halinde, geçmişte ihraç edilen kongre üyelerinin kulübe yeniden kazandırılacağını açıkladı. Mevcut yönetimin attığı tüm köprüleri yeniden kurmaya çalışacaklarını anlatan Mehmet Ali Aydınlar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendi içimizdeki sosyal barışı sağlayacağız. Fenerbahçe'nin bugün en çok buna ihtiyacı var. Tüzüğümüzde yapacağımız değişiklikle çağdaş ve demokratik ortamın oluşmasını sağlayacağız. Böylece ihraç olan tüm üyelerimizi yeniden kulübümüze kazandıracağız. Çok sesliliği artırıp, iç barışı yeniden kuracağız. İhraç mekanizmasını zorlaştırıp demokratik bir çizgiye getireceğiz. Avrupa'daki imajımızı düzeltmek için yapıcı çalışmalarda olacağız. Fenerbahçemizin tüm medya kurumlarının en modern yapılarına dönüşmesini sağlayacağız. Her sese açık, eleştiriye de yer veren gerçek medya kuruluşu olmalarını sağlayacağız. Merkezinde sevgi olan güçlü kurum oluşturacağız. Dijital medyada her konuda bir numara olacağız. Fenerbahçemizin gücünü, toplumumuzun ihtiyaç duyduğu tüm alanlara taşımak zorundayız. Çok daha iyi Fenerbahçe için sosyal kampanyalar düzenleyeceğiz. Çocuklarımızın da gurur duyacağı Fenerbahçe'yi yaratacağız."
Başkan adayı Aydınlar, tüm konularda uluslararası alanda yer almayı hedeflediklerini söyledi. Fenerbahçe'yi Avrupa'nın sayılı kulüplerinden biri haline getirmek istediklerini belirten Mehmet Ali Aydınlar, "Avrupa'nın ilk beş kulübünden biri olmak için çalışacağız. Bugün 2013. Artık Fenerbahçe'yi uluslararası arenada farklı konumlandırma zamanıdır. Hedeflerimizi bugünden koymadığımız takdirde başarı gelmez. Biz şimdiden hedefimiz koymuş durumdayız" diye konuştu.
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın öğle saatlerinde gerçekleştirdiği toplantıda kendisine yönelttiği soruları da cevaplayan Aydınlar, Yıldırım'ın 'Başkan olursa 2010-2011 sezonu şampiyonluk kupasını Trabzonspor'a verecek mi?' sorusuna, "Bu kupa, yağmurda, çamurda takımı yalnız bırakmayan taraftarın, sahada ter döken sporcuların, her türlü zorluğa göğüs geren teknik kadronun analarının ak sütü gibi kazandığı kupadır. Bu kupa, tüm Fenerbahçelilerin gönüllerinde sonsuza kadar sahip kalacak bir şampiyonluk öyküsüdür. Şayet bu kupa bugün tartışılıyorsa, bunun tek sorumlusu Aziz Yıldırım'dır" yanıtını verdi.
Aziz Yıldırım'ın 'Futbolcu İbrahim Akın'a, lisans verme şartı olarak yapmadığı şikeyi itiraf etmesini söyledin mi, söylemedin mi?' sorusuna ise görüntülü olarak cevap verdi. İbrahim Akın'ın yaptığı 'Mehmet Ali Aydınlar ile hiç görüşmedim. Kendisini sadece ekrandan tanıyorum. Böyle bir teklifi bana yapmadı' açıklamasını sinevizyon eşliğinde gösteren Aydınlar, "Utanmadan yalan söylüyorsun. Koskoca Fenerbahçe Kulübü Başkanı'nın sadece o koltukta oturması için yalan söylemesinden üzüntü duyuyorum. Bu örnek bile yeter. Bu ülkeye ve camiaya yaptığı yeter. Sana en güzel cevabı pazar günü Fenerbahçeliler verecek" ifadelerini kullandı.
Aydınlar, geçen sezon sarı-lacivertli takımdan ayrılan Brezilyalı futbolcu Alex de Souza'yı tekrar Fenerbahçe camiasına kazandıracaklarını dile getirdi. Alex'e, kendisini ömür boyu Türkiye'de tutacak bir görev vereceklerinin altını çizen Aydınlar, "Alex'e itibarını tekrar vereceğim. Kabul ederse, kendisine ömür boyu Türkiye'de yaşayacağı bir görev vadediyorum" dedi.
Aydınlar, yapılacak genel kurulda başkan adayı olan Hulusi Belgü'ye de teşekkür etti. Kendisinin başkan olması durumunda Aydınlar, Belgü'nün projelerini değerlendireceğini kaydetti. Bu arada Mehmet Ali Aydınlar, yönetim kurulu aday listesinden kendisiyle beraber 10 ismi açıkladı. Toplantıda kendisinin dışında 9 ismi açıklayan Aydınlar, diğer 11 ismi ise kongre taktiği olarak 3 Kasım Pazar günü açıklayacağını ifade etti. Kendisine destek veren Fenerbahçelilere teşekkür eden Aydınlar'ın, yönetim kurulu aday listesindeki 9 isim şöyle: 'Hamdi Akın, Nezih Barut, Şaban Erdikler, Necdet Ersoy, Recep Tanrıverdi, Nuri Tuna, Cem Topçuoğlu, Mehmet Torun ve Tankut Turnaoğlu.'
Mehmet Ali Aydınlar, basın toplantısını şu sözlerle tamamlardı: "Geçmişi ve geçmişte yaşananları değil, bu kulübün aydınlık geleceğini konuşmaya söz veriyorum. Herkesi kucaklamayı, Fenerbahçe'yi geleceğe taşımayı vadediyorum. Çocuklarımızın gurur duyacağı pırıltılı bir Fenerbahçe taahhüt ediyorum. Yepyeni bir başlangıç ve 5 yıldızlı bir Fenerbahçe vadediyorum. Kimse merak etmesin, Fenerbahçe emin ellerde olacak."
Öte yandan, Aydınlar'ın müsaadesiyle sahneye çıkan Kadıköy Grubu Başkanı Kazım Bayülken, Aziz Yıldırım'ın iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Bayülken, "Ben kendisiyle kongre pazarlığı yapmışım ve 500 bin Dolar istemişim. Yalan. Ne böyle bir şey ne de böyle bir para istemim var. Başkan kongreden korkuyor ki böyle yalanlara tenezzül ediyor. Aziz Yıldırım'ın gelişinde payımız vardır. Gidişinde de payımız olsun istiyoruz" diye konuştu.

UD (OS/RT)