Uğur DEMİRKIRDI/İSTANBUL, () - FENERBAHÇE Kulübü Yönetim Kurulu üyeleri, son zamanlarda yaşanan gelişmeler üzerine bir basın toplantısı düzenledi.

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı 1907 Tribünü'nde düzenlenen basın toplantısına, hukuk işlerinden sorumlu asbaşkanlar Deniz Tolga Aytöre, Şekip Mosturoğlu ve Erhan Türkoğlu ile genel sekreter ve basın sözcüsü Mahmut Uslu katıldı. Yöneticilerden İsfendiyar Zülfikari, Turhan Şahin, Yalçın Haker, Mehmet Selim Kosif, kulüp üst yöneticisi (CEO) Hasan Hakkı Yılmaz ve bazı kongre üyeleri de toplantıyı takip etti.

AYTÖRE: "AVANTAJ DEĞİL ADALET PEŞİNDEYİZ"

İlk olarak konuşan Deniz Tolga Aytöre, şunları söyledi:

"Aslında görüntüler hepinizi malumu olan şeyler. Elimizde çok fazla argüman var. Bu pozisyonları tek tek paylaşmak gibi bir tarzımız da var. Önemli olan bunlar değil. Fenerbahçe olarak amansız bir adalet arayışının içinde bulduk kendimizi. Adil yargılanma hakkından, adil yarışma hakkından maruz kalmamak için mücadele ediyoruz. Fenerbahçe'ye verilen bu kararların, 3-5 kişiye baskı kurarak ligin kalan kısmında avantaj sağlamak bir iki sorumlu bulmak için peşinde değiliz. Biz daha önemli şeyin adaletin peşindeyiz. Avantajın değil adaletin peşindeyiz."

"BIÇAĞIN KEMİĞE DAYANDIĞI DEĞİL DELİP GEÇTİĞİ NOKTADAYIZ"

"Hepimiz yanlış yapıyoruz. Hakemler de insan, insan hatalar yapar. Bizi üzen bu hataları yapanların gittikçe cesaretlendirilmesi, ödüllendirilmesi gittikçe karar mekanizmalarında etkin hale getirilmesi. Bizim karşılaştığımız olayları tek tek spesifik olarak şu kurul bu kurul diye anlatmak niyetimiz yok. Bizim sorunumuz aynı 3 Temmuz'dan beri süre geldiği gibi sistemledir. Bize uygulanan gerçekle örtüşmeyen hakem raporlarını, rakiplerimize karşı yapılan sonra özür dilenen ama Fenerbahçe'ye yapılan, Fenerbahçe'nin haklı olan taleplerini red edip 2. 3. lig takımlarını toplantılarını kabul eden yetkilileri yaşıyoruz. Bu Fenerbahçe için züldür. Bizim sıkıntımız sistemledir.. Konuşma tarihimiz 17 Ocak'tır. Yargıtay sürecinde konuşmayacak kadar hukuka saygılıyız Ancak 17 Ocak'tan sonra susmama kararı almışızdır. Son dönemlerde yaşadığımız kurul ve hakem hatalarını ilk defa gündeme getirmiyoruz. Bugün bıçağın kemiğe dayandığı değil, delip geçtiği noktadır. Bu şikayetleri şifah olarak defalarca yaptık. Başkanımız tahkim kurunla savunma vermedi tarihe şerh düşmek adına açıklama yaptı."

"ARTIK İYİ NİYETİ SORGULUYORUZ"

"Farkında olduğumuz şey, artık bir iyi niyet sorgulamasına girmemizdir. Biz bunu defalarca çeşitli şekillerde dile getirdik ama iyi anlaşılmadı. Bizimi çini önemli olan insanların değil niyetlerin mükemmel olmasıdır. Bu kaygılarımız çok açıkça görülmektedir. Federasyonda bu kaygılarımız olumlu karşılandı, haklı bulundu, biz çok fazla polemik yaşamadık.. Haklı bulunduğumuz bu hataları belirtmedik Ancak geldikten sonra yeni bir karar açıklandı. Rakiplerimiz oyuncuları hakkında, sahamız hakkında verilen kararlar konusunda da konuşmuyoruz. Biz Melo'nun ceza alıp almaması konusunda da açıklama yapmadık. 4-3 gibi bir oylamayla kararlarını hayata geçiren kurulun daha önce Meireles'e görüntülerden nasıl ceza verdiğini anlayamadık ve tereddütlerimiz oluştu. Fenerbahçe'nin hak ettiğinden bir fazlasını kimseden istemeye hakkı yoktur ama kimsenin de Fenerbahçe'ye hak ettiğinden bir eksiğini vermemesini istiyoruz."

MOSTUROĞLU: "YARIŞ BAŞLADIKTAN SONRA UYGULAMALAR DEĞİŞEMEZ"

Toplantıda daha sonra söz alan Şekip Mosturoğlu ise, şu ifadeleri kullandı:

"Lig yarışmasında FIFA'nın belirlediği oyun kuralları vardır. Ama bunlarla sınırlı değildir. Organizasyonun talimatları uygulama şekli bu yarışmanın bir parçasıdır. Lig başladıktan sonra kuralarda ve uygulamada değişiklik olmaz. Bu nedenle şeffaf ve öngörülebilir bir eylemin sonucunun ne olacağı talimatlarla belirlenmiştir. Biz Sadece kulüp bazında verilen kararlar takip ediliyor ve uyumsuzluğu tartışıyoruz. Uyumsuzluklar, bütün yarışmayı etkiler niteliktedir. Biz Tahkim PFDK'nın tüm kararlarını takip ediyoruz bir değerlendirme yapıyor ve yarışmaya başlıyoruz. Biz şunu biliyoruz ki kırmızı kartın cezası minimum 1 maçtır. Eğer yarış başladıktan sonra organizasyon bu karır değiştirirse bir takım lehine avanta j yaratı ve bu da lige müdahale olur. Görüntülerle ilgili ceza verme kriterlerinden bir kulüp için vazgeçerseniz avantaj ve dezavantaj yaratırsınız. Geçtiğimiz yıl otomatik cezanın ertelenmesine dair bir karar oldu. Otomatik cezanın uygulanmasından sezon başında vazgeçtiler. Ama bundan lehine aleyhine etkilenen kulüpler oldu. Lig maçındaki kötü tezahürata sezondun başında öngörülen kurallar bir takım lehine, bir takım aleyhine değişmiş oldu. Dünkü kararlarda iki futbolcu ikisi de haksız hakem kararlarıyla ihraç ediyorlar. Disiplin kurulu bize 2 maç veriyor Tahkim Kurulu bir futbolcunun 2 maçlık cezasını 1 maça indiriyor. Cezası 2 maçtan 1 maçtan inan hakem yanlış karar vermiştik. İşin garibi bu 2 hakemde bu hafta lig maçlarında görevli."

"PFDK 2 FRAKSİYONA BÖLÜNMÜŞ DURUMDA"

"PFDK 2'ye bölünmüş durumda 2 tane fraksiyon var. 3-3 bölünmüşler başkan kimden yana tavır koyarsa öyle karar çıkıyor. Takımdan takıma değişen kararlar var. Siz bir kurulda bu kadar hizipleşirseniz adil karar veremezsiniz. Oy çokluğuyla çıkan kararlarda oy çokluğuyla hareket eden üyeler hep belli bir grup lehine hareket ediyor. Onlar yanlış kararlar verdikçe de bir sosyal olgu olarak biz de burada bunları tartışıyoruz."

"BÖYLE GİDERSE HİÇBİR TAKIM İÇ SAHA MAÇLARINI SEYİRCİYLE OYNAYAMAYACAK"

"Tahkim Kurulu hakkında ise, hukukçular kararlarıyla konuşurlar. Geçtiğimiz hafta Aziz Yıldırım Tahkim Kurulu'na bir savunma verdi. Ama aslında bu bir savunma değil bir manifesto niteliğindeydi. Orada ön uyarılar vardı. Biz bunu en üst yargı organına verdik. Tahkim Kurulu bir sene önce verdiği karardan vazgeçti. Kurulların verdiği kararlarda kötü tezahüratlar ilgili düzenleme sezon ortasında değişti. Lig yarışması sıranda bir talimat değişikliği yaparsanız sportif dereceye etkileyen etkileri olur. Kişi ve süresine bakılmaksızın yapılan tezahürat suç haline getirildi. Bugün 5-6 kulüp ceza sınırında. İlerleyen günlerde hiçbir takımımız iç saha maçlarını seyirciyle oynayamayacak. Böylece otomatik olarak lig yarışmasına müdahale edildi. Elazığ maçından önce uygulama kriteri belirlemesini istedik ama şekli uygulama devam ediyor."

MAHMUT USLU: "BUNLAR NİÇİN YAPILIYOR BİLİYORUZ"

Mahmut Uslu da şunları söyledi:

"Biz bunların neden niçin yapıldığını biliyoruz, herkes biliyor. Üniversitelere talebe gelmesin istiyorlar. Futbol maçlarına seyirci gelmesin istiyorlar, başımızı ağrımasın diyorlar. Biz federasyonda bunları izah ettik, yanlış yapıyorsunuz dedik. Mesele sadece hakem kararları değil çok ciddi boyutlarda. Biz kamu yararına bir derneğiz ve Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütüyüz. Biz bugüne kadar seçimler var diye sportif konularda hiç konuşmadık. Bizi buraya seçen Fenerbahçe kongre üyeleri, onlar kan ağlıyor. Bize yetki verilmiş, biz elimizden geldiği kadar bu kulübü yönetmeye çalışıyoruz. Biz onur mücadelesi veriyoruz. Maddi olarak bir beklentimiz. Hala bizi engellemeye çalışıyorlar. 2 sene ceza verdiler aslında 3 sene yedik."

"ŞAKA DEĞİL, HER TÜRLÜ KARARI ALIRIZ"

"Bütün bunlara rağmen böyle bir vergi vermiş bir kulübüz. Bizim verdiğimiz vergi 3 Anadolu kulübünün bütçesine eşit 30 milyonun üzerinde federasyonlara katkı payları ödüyor. Bu paralar seyircilerden sponsorlardan geliyor. Siz seyirciyi abuk subuk kararlarla yasaklarsanız bu kulüp nasıl ayakta kalır? Biz bu konularla ilgili çok netiz. Zaten tüzük için genel kurul hazırlığındayız. Gerekirse Genel kurula bir madde koyarız, ligden çekilme de dahil her türlü kararı alırız, bu şaka değil."

"GEREKİRSE YAYIN HAVUZUNDAN ÇAKARIZ"

"MHK Başkanıyla konuştum. Bana söylediği Sivas maçındaki çizgi hakemi göğsüne çarptığı diye görmüş. Böyle bir şey olur mu? Bizim anladığımız sağdan soldan eller giriyor. Kurullar tesadüfü değil. Genel kurulumuz yetki verilirse her şeyi yaparız. 30 Mart diye, seçim diye konuşmuyoruz ama her şeyi yaparız. Çok yakında fırınlara, Fenerbahçe'ye ekmek vermeyin diyecekler. Bizim oyuncularımız iyi oynamıyorsa bu bizim problemimiz. Onun dışındakileri siz halledin. Kulüpler Birliği bunu çözemez. Şu anda havuz 400 milyon dolara. Bunun için; Aziz Yıldırım olduğu için değil, Fenerbahçe Kulübü Başkanı olduğu için Fenerbahçe teşekkür bekliyor. Federasyon yayın havuzundan 30-40 milyon alıyor. Dünyanın hiçbir yerinde yüzde 2'den fazla federasyon payı yok, biz de yüzde 10 alıyorlar. Şu anda bizden aldıkları para 10 milyon dolar haksız yere. Biz bunların da mücadelesini vereceğiz. Ondan sonra gerekirse yayından da çıkarız. Biz bu kadar vergi veriyorsak emek veriyorsak her şeyi yaparız."

"BU SON UYARI"

"3 Temmuz'dan beri hep aynı şekilde. Bir kulübün taraftarıyla bu kadar uğraşılmaz. Kimse Aziz Yıldırım ile taraftarının arasına girmez. Ama artık yeten bunu da son uyarı olarak söylüyorum bundan sonra da konuşmayız"

DENİZ TOLGA AYTÖRE: "'MUSTAFA KEMAL'İN ASKERLERİYİZ'E CEZA VERİLEMEZ"

Yöneticiler toplantıda daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine Deniz Tolga Aytöre, "Sınırların kalkmasının hiçbir önemi yok. Oturur sezon başı talimatları belirler sonra sezan içinde uygularsınız. Siyası sloganlara gelince; Fenerbahçe stadında küfür hiç kimseye edilemez . TC Başbakanına da Cumhurbaşkanı'na da edilemez, Ahmet'e Mehmet'e de edilemez. Ama daha vahimi hiçbir temsilci raporuna 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz, şu kadar saniye' de yazamaz. Kim bunları yazıyorsa onların peşindeyiz. Bunlar suç mu? Kimse kimseyi toplumun önüne atamaz. Aynı şekilde hiç kimse bu ülkenin Başbakanına muhalefet liderlerine de, bize de küfür edemez. Bununla ilgili de her türlü mücadeleyi veririz" diye konuştu.

MOSTUROĞLU: "REKABET KURULU'NA BAŞVURACAĞIZ"

Federasyonun gelir dağıtım kriterlerine karşı itirazlarının olduğunu belirten ve hiçbir kulübün yayın havuzundan ayrılamayacağı şeklindeki kuralın anayasaya aykırılığının tartışılacağını söyleyen Şekip Mosturoğlu ise, "Dağıtım kriterlerine ilişkin rekabet kuruluna önümüzdeki günlerde başvuracağız. Adil olmadığı yönünde başvuracağız" dedi.

USLU: "FENERBAHÇE'Yİ ARTIK KARŞIYAKALISI, GÖZTEPELİSİ DE SEVİYOR"

Daha sonra söz alan Mahmut Uslu, şunları söyledi:

"Yeniden yargılanma, adil yargılanma konusunda Başbakan, Balyoz vesaire ile ilgili adil yargılanma isteğini kendisi söyledi. Biz Fenerbahçe'yiz, spor kulübümüz içinde her görüşten insan vardır ama tek tartışılmayan Mustafa Kemal'dir. Bugün Başbakan da Mustafa Kemal diyor. Mustafa Kemal yazıp ceza kuruluna gönderenleri affetmeyiz. Mustafa Kemal'i eskiden yüzde 90 seviyordu, şimdi yüzde 98 seviyor. Fenerbahçe'yi artık Karşıyakalı Göztepelisi de seviyor."

Federasyonun şike davasında Fenerbahçe hakkında verdiği kararın değişemeyeceğini belirten Uslu, "Burası TC hükümetidir. Federasyon kararı değiştiremez. O kulüp başkanına seyircisi en güzel cevabını verdi zaten. Onlara gerekli cevabı taraftarı vermiş" dedi.

Yeniden ve adil yargılama hakkında ise Uslu, "Sayın Başbakan bu savcılarla yapılan her şeyi at çöpe diyor. Biz adil yargılanma istiyoruz" ifadesini kullandı.

AYTÖRE: "ADALETİN PEŞİNDEYİZ"

Yeniden ve adil yargılama konusunun meclis komisyonundan geçtiği gibi yasalaşması durumunda Fenerbahçe ve başkanının da bundan yararlanması gerektiğini söyleyen Deniz Tolga Aytöre, "Bunun bütün Türkiye uygulanması lazım. 17 Aralık ne kadar önemliyse bizim için de 3 Temmuz önemlidir. Bu yargılanmalar gösterdi ki adil yargılanma en önemli unsurdur. Önemli olan yasalar değil insanlara adaleti sunmaktır. Biz adaletin peşindeyiz" dedi.

MOSTUROĞLU: "DÜN SÖYLEDİKLERİMİZ BUGÜN SOSYAL OLGU OLDU"

Eksik ve hatalı hukuki uygulamalarla Fenerbahçe ve başkanı hakkında verilen kararın yeni hukuki argümanlarla yok hükmünde sayılması durumunda UEFA'nın başının çok ağrıyabileceğini ve milyon Dolarlık tazminat taleplerinin gündeme geleceğini söyleyen Şekip Mosturoğlu, "CAS'ın gerekçeli kararını bekliyoruz, AYM'ye başvurduk. Bir kısmı onanmış, bir kısmı bozulmuş kararlar var. UEFA gibi bir kurumun bu kadar karmaşık yargılama sürecinde net kararlar vereceğini sanmıyorum. Adil yargıla usulsüz tapelerin delil olamayacağı, masumiyet karinesi bizim ilk günden beri söylediklerimizdi. O günlerde söylediklerimiz bugün sosyal olgu oldu" ifadesini kullandı.

AYTÖRE'DEN GALATASARAYLI VE TRABZONSPORLU HUKUKÇULARA HODRİ MEYDAN

Galatasaraylı ve Trabzonsporlu hukukçuları eteklerindeki taşı dökmeye davet eden Deniz Tolga Aytöre, "Artık tüm kamuoyu biliyor ki bundan sonra Fenerbahçe'nin hiçbir konuda eğilmesi mümkün değil. Trabzonspor hukukçulara GS'li hukukçular bu konuda sosyal medyada her gün tweet atacaklarına buyursunlar gelsinler. GS'li, TS'li, BJK'lı hukukçular gelsin, istedikleri her yerde tartışırız. İstediğiniz kanalda, istediğiniz medyanın önünde. Biz şu anda şikenin değil, bu kararları veren mercilerin meşruiyetlerini tartışıyoruz" dedi.

MAHMUT USLU: "DEMEK Kİ GERÇEKTEN TÜRKİYE VE FENERBAHÇE'Yİ SATMIŞLAR"

Toplantının sonunda, 2 yıl önce 'Fenerbahçe ve Türkiye'yi satanlar' diye isim belirtip açıklamada bulunduğunu hatırlatan Mahmut Uslu, "Bana hala bu konuda mahkeme açılmadı. Demek ki Fenerbahçe'yi ye ve Türkiye'yi satanlar var. Ama biz bugün dimdikiz ve başkanın arkasında duruyoruz. Bu vesileyle onlara, destek veren herkese teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ud (os)