TÜRKİYE Futbol Direktörü Fatih Terim, profesyonel liglerde görev yapan teknik direktörlerle Antalya'da buluştu. Terim, daha fazla bir arada olma konusunda hemfikir kaldıklarını belirterek, "Bize değişiklik yetmez, devrim lazım. Artık sorunları hepimiz biliyoruz. Artık teşhisten çok öteye gittik. Tedavi, hem de radikal bir şekilde tedavi gerekiyor. Hepimiz bunda birleştik. Söylemden ziyade eylem zamanıdır" dedi.
Fatih Terim'in, teknik direktörlerle Belek'teki Titanic Deluxe Hotel'de saat 10.30'da başlayan toplantısı 13.45'de sona erdi. Toplantıya Galatasaray teknik direktörü Roberto Mancini 45 dakika geç katıldı. Toplantı sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Fatih Terim, toplantıya katılan teknik direktörlerin fikirlerinin çok önemli olduğunu belirterek, geldikleri için teşekkür etti.
'25 MAYIS- 5 HAZİRAN ARASINDA TURNUVA YAPABİLİRİZ'
Toplantıda birçok konuya değindiklerini, yapılabilecekleri, olması gerekenleri ele aldıklarını anlatan Terim, "Sezon planlaması ve teknik direktörlerin fikrini almak için toplantı yapmıştık. Niyetimiz o idi. Bu da şu demekti. Milli Takım'ın 2016 Avrupa Şampiyonası'ndaki iki seneki bölümde ne zaman kampı, ne zaman maçı, ne zaman kulüplerden futbolcu alacağız, ne zaman göndereceğiz gibi bilmeleri gereken tüm bilgileri kendilerine aktardık. Bu arada da özellikle Ağustos ayında herhangi bir maç yapamıyoruz. Hazırlık maçı gözükmüyor. Direk Eylül'de şampiyonaya başlıyoruz. O yüzden onu kendilerine bildirdik. Bunun için de eğer uygun olabilirse Futbol Federasyonumuz ile konuştuk ve 25 Mayıs ile 5 Haziran tarihleri arasında bir turnuva veya birkaç maç Avrupa'da yapabilme imkanını araştırıyoruz. Çünkü, başka bir zamanımız yok" diye konuştu.
18 Mayıs'ta Süper Lig'in bittiğini ve 24 Mayıs'a kadar hiçbir maça izin vermeyen bir FIFA olduğunu anımsatan Fatih Terim, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Arada Şampiyonlar Ligi finali var. Dolayısıyla 24 Mayıs'tan sonra bir aktivite yapabiliyoruz. Bunun bilgisini verdik. Onlar da sağ olsun bizlere her türlü yardımı yapacaklarını, ne zaman istersek futbolcu kardeşlerimizi alabileceğimizi ifade ettiler."
Terim, daha sonra güncel konuların ve sıkıntıların ele alındığını, futbolun her türlü konusuna girildiğini ve bunları not aldıklarını kaydetti.
YABANCI OYUNCU SINIRLAMASINDA FARKLI GÖRÜŞLER
Bir gazetecinin yabancı oyuncu sınırlamasıyla ilgili konunun görüşülüp görüşülmediği yönündeki sorusuna Fatih Terim, yabancı konusunda bir karar alınacaksa veya alınıyorsa, teknik direktörlere muhakkak sorulması gerektiğini, teknik direktörlerin bu konudaki fikirlerinin çok önemli olduğunu belirterek, "Bize bu konudaki dileklerini ilettiler ve biz de dinledik. Çok da güzel şeyler söylediler" dedi.
Teknik direktörlerin ayrıca statlarla, seyirci, fiziki altyapı ile ilgili her türlü konuda fikirlerini söylediğini belirten Terim, futbolun en önemli aktörlerinden biri olan futbol teknik direktörlerinin teknik kararlarda da etkileri olması gerektiğini dile getirdi.
Fatih Terim, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dolayısıyla arkadaşlarımızın buraya gelmesinde bir sebep var. Hepsinin kendine göre bir kariyeri, bir deneyimi, bilgisi, birikimi var. Şu anda Türk futbolunun içerisinde çalıştıklarına göre, Türk futboluna müdahale etmeleri veya fikirlerini vermeleri kadar da doğal bir şey yok. Dediğim gibi bu kadar önemli aktörle, daha doğrusu şöyle de tarif edebiliriz; futbolun çok önemli sorunlarını yaşayan insanlar, çözümlerinde de fikirlerini iletmelidir, ortaya koymalıdır. Onlar da koydular, biz de koyduk hep beraber. Koymaya da devam edeceğiz. Çünkü, dediğim gibi sıkıntıları, zorlukları yaşayanlar da bizleriz."
'DAHA SIK BİR ARAYA GELECEĞİZ'
Yabancı oyuncu sınırlaması konusunda rakam verilip verilmediği yönündeki sorulara ise Fatih Terim, "Arkadaşlar ben burada ne söylersem söyleyeyim, sonuçta 'yabancı konusundaki sınırlama veya isteklerin nedir' düşüncesi, bu şeye benziyor; maçtan bir gün önce acaba ilk 11'i verir misiniz gibi. Ne söylesem söyleyeyim çok fazla o konu kadar önemsenmeyecek gibi. Hayır herkesin değişik fikirleri var. Zaten güzel olan da bu ama bir de çoğunluk olarak var. Futbol Federasyonumuzun da biliyorsunuz geçen sene yayınladığı bir sirkü var. O sirküyü göz önüne alarak bu toplantının neticesini Sayın Başkanımız ve değerli yönetici arkadaşlarımızla paylaşacağız. Sonucunu zaten ilan ederler" şeklinde yanıtladı.
'DEĞİŞİKLİK YETMEZ DEVRİM LAZIM'
Daha fazla bir arada olma konusunda hemfikir kaldıklarını dile getiren Terim, şunları kaydetti:
"Ben hep şunu söylüyorum. Rönesans dememin sebebi budur. Bize değişiklik yetmez, devrim lazım. Artık, sorunları hepimiz biliyoruz. Artık teşhisten çok öteye gittik. Tedavi, hem de radikal bir şekilde tedavi gerekiyor. Hepimiz bunda birleştik. Söylemden ziyade eylem zamanıdır. İnşallah bunda başarılı oluruz. Bu da tek başımıza olacak şey değil. Ülkece herkesin, futbolla ilgilenen ilgilenmeyen herkesin bu taşın altına elini sokması gerekir. Bu seferberliğe katılması gerekir. Başka türlü olmaz. Yoksa bugün 10 yaşındaki bir çocuğa da sorsak, aşağı yukarı bizim sorunlarımızın bir kısmını anlatır. O yüzden dediğim gibi muhakkak ki eski yeninin düşmanıdır, yeniliklere ve güzelliklere açık olmalıyız."
YABANCI KONUSUNDA DENGE
Yabancı oyuncu sınırlaması yönündeki fikrinin ne olduğu yönündeki şeklindeki soruya ise tecrübeli teknik adam şu cevabı verdi:
"Ben sözlerini ve söylemlerini çok sık değiştiren bir teknik direktör değilim. Yani masanın o tarafındaki iken başka, bu tarafında iken başka olan biri değilim. Benim söylemlerim sizde var zaten. Önemli olan şudur. Bu ülkede şöyle, bizim ülkede böyle, orada bu yabancı var, burada şu var. Tamam, kendi ülkemize göre nasıl bir denge ise o dengeyi sağlamamız lazım. Çünkü ben yabancı oyuncu veya yabancı antrenör olarak adlandırmıyorum. Futbolcu-antrenör olarak görüyorum. Bunların yabancısı, yerlisi olmaz. Dolayısıyla ben fikirlerimi zaten aktaracağım. Ama son karar tabi ki Futbol Federasyonu Başkanı ve yönetiminindir. Ancak, en doğrusunu hep beraber yapacağız. Kulüplerimiz muhakkak ki önemli. Hiç itirazımız yok, işin ekonomik ve idari boyutunda zaten yöneticilerimiz olmalıdır. İşin teknik boyutunda antrenörlerimizin fikirleri çok önemlidir. Siz yabancı konusundaki kararı hep beraber vermelisiniz, teknik direktörlerin dışında çok mantıklı gelmiyor bana."
AKADEMİK LİG ÇOK ÖNEMLİ
Kendisi için önemli konunun ne olduğu yönündeki bir soru üzerine de Fatih Terim, şöyle konuştu:
"Öncelikli olarak, daha sonra açıklanması gereken programlar benim için çok önemli. İnsanlara programlarının çok önceden verilmesi gerektiğini ifade ediyorum. Ben burada en son akademik teknik direktörleriyle bir araya geleceğim. Açıkçası çok merak ediyorum. Bunun kadar en az önemli. Esasında Türk futbolunun sorunu orada, büyük problemi orada. Yani oraya çok vermeliyiz. Eğiticilerin eğitilmesi, iyi eğitici, doğru eğitici konuları, genç oyuncu gelişimi, genç oyuncu yetişimi çok önemli. Herhalde en az Avrupa Şampiyonası kadar önemli olan bu noktalar için bastık düğmeye ama orada çok hızlı hareket etmek istiyoruz. Ümit ediyorum orada yol alırız. Almak zorundayız. Başka türlü ayağa kaldıramayız. Bunlar hepimizin çocukları böyle olursa hepsini kaybedeceğiz veya büyük bölümünü kaybedeceğiz. O yüzden oraya daha çok önem veriyorum. Arkadaşlarımdan çok değişik görevler isteyeceğim. Bu toplantımız sadece burada bitmiyor. Yardım için bazı arkadaşlardan görevler isteyeceğim. Çektiğimiz kuradan sonra bazı arkadaşlardan rakiplerimizi izlemelerini isteyebilirim. Çünkü bu Milli Takım hepimizin Milli Takımı."