Ercan ATA/ANKARA, () - TÜRK basketbolunun duayen ismi Ercüment Sunter, "Yeni jenerasyon basketbolcular 2018 Dünya Şampiyonası'na katılıp Türk milletini gururla temsil edecek" dedi.

Ercüment Sunter, Genç Erkek Milli Basketbol Takımı'nın üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu olma sürecini ve Türk basketbolunun geleceğine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Ümit ve Genç Milli Basketbol Takımları'nın çok önemli başarılar yakaladığına dikkat çeken Sunter, "Önemli olan çok güzel bir jenerasyonun gelmiş olması. Bizim bir dönem Hidayet Türkoğlu, Mehmet Okur gibi NBA'e gidebilecek nesil yakalandı. Emeği geçenleri tebrik ediyorum" dedi.

Sunter, Beko Basketbol Ligi'nin, "Avrupa'nın en iyi ikinci ligi" olarak gösterildiğini vurgulayarak, "Hep Avrupa şampiyonluğu ve Dünya Kupası'nda derece almayı hedefliyoruz. O zaman bizim de bu rekabetin içerisinde yer almamız gerekiyor" diye konuştu.

Basketbol Federasyonu'nun aldığı yabancı kararını değerlendiren Sunter, "Kararı doğru buluyorum. Türk oyuncuların maliyetlerinin aşırı seviyeye gelmesi noktasında kulüplere baskı oluyor. Ancak bazı kötü örnekler ortaya çıktı. Genç oyunculara verilen aşırı paralar, onların yeterince çalışmalarını engelledi" ifadesini kullandı.

"1 MİLYON 100 BİN EURO OYUNCU BÜTÇESİYLE AVRUPA'NIN İLK 24 TAKIMI ARASINA GİRDİK"

Sunter, Avrupa kulüplerindeki maddi krizleri değerlendirerek, İspanya ve İtalya'da yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle bütçelerin kısıldığını kaydetti. Türk basketbolunun maddi anlamda altın çağını yaşadığına işaret eden Sunter, "Bana göre Türk bizim bu paralarla daha büyük başarılar yakalamamız gerekiyor. Biz TED Ankara Kolejliler olarak geçen yıl normal bütçelerle yani 1 milyon 100 bin Euro oyuncu bütçesiyle Avrupa'nın ilk 24 takımı arasına girdik. Bu istisnai bir durumdu. Bunu Kazan'ın koçuna söylediğimde, 'İnanmıyorum, yalan söylüyorsun' dedi. Bizimkisi biraz abartılı bir durum oldu. Şu anda Türk basketbolunda harcanan paraların üçte biri bütçelerle Avrupa şampiyonluğuna gelinebilir" diye konuştu.

"GENÇ OYUNCULARIN AŞIRI PARALARLA ŞIMARTILMAMASI GEREKİYOR"

Yeni jenerasyon basketbolcuların 2018 Dünya Şampiyonası'na katılıp Türk milletini gururla temsil edeceğini dile getiren deneyimli antrenör, "Genç oyuncuların daha fazla basketbola konsantre olmalarının sağlanması, aşırı paralarla şımarmamalarının sağlanması ve eğitimi gibi önemli unsurlar var. Geçmişi aratmayacak bir jenerasyon geliyor. Daha iyi verim alacak sonuçlar üzerinde çalışmalar yapmalıyız" dedi.

Basketbola 1 yıldır ara veren Sunter, "Bu tür dönemler uzun süren basketbol hayatımda oldu. Basketboldan hiçbir şekilde kopmayı düşünmüyorum. 11 yaşında basketbola başlamış, A Milli Takım antrenörlüğüne kadar gelmiş bir insan olarak devamlı basketbolun içinde kalmayı düşünüyorum" diye konuştu.