40 YIL ÖNCE DÜNYA KUPASI'NA GİDEN ESKİ ÜNLÜ FIFA KOKARTLI HAKEM DOĞAN BABACAN 40 YIL SONRA DÜNYA KUPASI'NA GİDECEK CÜNEYT ÇAKIR'I ANLATTI "EN İYİSİNİ YAPAR. FİNALE BİLE ÇIKAR. BU DA TÜRKİYE'YE BİR ŞEREF MADALYASI TAKILIR ANLAMINA GELİR" 40 SENE GEÇMİŞ, İSPANYA'DA HALA EFSANE HAKEMİN RÜZGARI ESİYOR ADI ÇIKMIŞ DOKUZA İNMEZ SEKİZE...

3 KIRMIZI 11 SARI...

İŞTE DÜNYA DOĞAN BABACAN'I BÖYLE TANIDI. BABACAN NASİHAT: "CÜNEYT HEDEFİNE ULAŞTI, SİZLERİN DE HEDEFİ ŞU OLMALI: "DÜDÜK AĞZINIZDA, FİNAL KARŞINIZDA.

HAYDİ ÇIKIN SANTRAYA..." Faik GÜRSES, İstanbul- Hayatına giren öyle iki maç var ki, hala İspanya'da onun ismi unutulmazların listesinde. Nedeni 1974'te Celtıc-Atletıco Madrid arasında oynanan UEFA Kupası maçında 3 İspanyolu oyundan atması. Mart ayının ortalarında gittiğim Madrid'de konuştuğum İspanyol meslektaşlarım o maçı anımsadıklarında, "Bay Kırmızı Kart"diyorlar Doğan Babacan için.

Doğan Babacan da kendini öyle yorumluyor. Adın çıkmış dokuza, inmez sekize derler ya öyle olmuş işte Dünya futbolunun bizim meşhur hakemimiz Doğan Babacan'la tanışması. Atletico Madrid'li Diaz, Ayala ve Quique'yi bir anda oyun dışı edip 11 sarı kart göstermesi Babacan'ı "Müthiş Türk" adıyla Dünya Kupası'na taşımış. O maç yetmezmiş gibi birde aynı yılın 14 Haziran'ında Batı Almanya-Şili arasında oynanan Dünya Kupası maçının 67.dakikasında Berti Vogts'a faul yapan Şili'li Carlos Caszely'i oyundan atması, onun hakemlik kariyerinin ikinci dönüm noktası olmuş. UEFA bu işte. Güvenilir bir hakem imajı yaratan Babacan, 1975 yılında bu kez Süper kupa finalinin rövanş ayağına atanmş. Maçı Bayern Münih önünde Dinamo Kiev 2-0 kazanır. 3 yıl sonra yani 1978 yılında oynanan Fenerbahçe-Trabzonspor arasında final maçıyla, siyah gömlek, şort, konçlar, papuçlar ve düdük rafa kalkar. Dünya'nın üzerinde iz bırakan "Bay Kırmızı Kart" emekli olmuştur. Ama şan ve şöhret hala devam etmektedir. Bugüne kadar görev başına gelen Futbol Federasyonunun hemen hemen tüm kurullarında onun yeri vardır ve engin tecrübesinden yararlanılmaktadır.

O BİR BEŞİKTAŞ'LI

Biyografisinde yazmaktadır. Futbola Beşiktaş Kulubü'nde başlamıştır. Ve hasta derecede bir Karakartal taraftarıdır. 20'ye yakında Beşiktaş maçında görev yapmıştır. Bu yüzden Beşiktaş kendi içinden çıkan futbolcunun hakem olmasıyla birlikte Babacan'ın idare ettiği maçların sadece ikisini kazanır. Bu yüzden herkes Doğan Babacan olamıyor işte cümlesini ben buradan çıkartmışımdır. Nefis bir kariyer. Her hakeme örnek olacak davranış biçimi. Otorite, güvenirlilik, deneyim velhasıl çok iyi hakem olma hususlarında ne varsa, onlardan çok fazlası Doğan Babacan'a nufüs etmiş.

CÜNEYT EN İYİSİNİ YAPAR

Doğan Babacan şu günlerde yine popüler. Çünkü Cüneyt Çakır'ın 2014 Dünya Kupası'nda düdük çalacak olması onu tarifi imkansız bir sevinçle karşı karşıya bırakmış. Şöyle başlıyor söyleşiye: "Tanıdığım bildiğim Cüneyt, Dünya Kupası'nda en iyisini yapar. Çünkü o da biliyorki buraya hak ettiği bir biçimde ama kolay gelmedi. Biraz daha ileri gideyim, finali verirlerse şaşmam. Zira bir Dünya Kupası finali yönetecek tüm özelliklere sahip. Bunu hem UEFA, hem de FIFA çok biliyor. Türkiye'ye bir şeref madalyası da o taktırır. Bundan zerre kadar şüphem yok." Gelelim Babacan ile konuştuğumuzun diğar ana hatlarına. İşte 40 yıl önce Türk hakemliğini Dünya'ya tanıtan Doğan Babacan'ın gözlüğü ile Türk hakemi ve Türk hakemliği.. Faik GÜRSES: Hakem yarı profesyonel mi, yoksa tam profesyonel mi olmalı?

Doğan BABACAN: Baş neden, mutlaka bir hakemin işi olmalıdır. Bence yarı profesyonellik daha iyidir. FG: Sizin döneminizle, şimdi jenerasyonun arasında fark nedir?

DB: Tek fark var. Toplumun yani seyirci grubunun olgunluğu. Şimdiki seyirci eskiye oranla daha az futbol bilgisine sahip ve zayıf. FG:Ne öğütlersiniz şimdiki hakemlere?

DB:1-Yüreğini bozma..

2-Yanlışı fark ettiğinde, tek yanlışta kal.

3-Yanlışı düzeltme gayretiyle ikinci yanlışa neden olma. FG:Mimli futbolcu var mıdır?

DB:Hakemin futbolcuları tanıması şart.Bunun içinde futbolu bilmeli ve mümkünse futbolun içinden gelmiş olmalı. Bu ögeler işi hakemi getiren en iyi husustur. FG:Hakem havaya girermi? Maç seçermi?

DB:Elbette hakem havaya girmeli. Her maçı aynı ortamda oynatmalı. En önemli kriter budur. Maç seçen hakemden birşey olmaz. FG: Türkiye'deki seminer şartları iyi hakem yetişmesine yeterlimidir?

DB: Elbette. Yeterki hakem adayları bu seminerleri iyi dinlemeli ve kendini hazırlamalı. Baştan savmacılık bir hakem için en fena işlevdir. FG:Şimdiki neslin eksiği ve fazlası nedir?

DB: 1-Bana göre her iki nesli analiz ettiğimde pek büyük bir fark yok.

2-Dediğim gibi tribünlerin farkı, şimdiki nesilin ileri gitmesine büyük engel.. FG: Futbolcu hakemden çekinirmi?

DB:Otorite isen çekinmeli. Zaten çekinirde. Ama her hakem duruşuda bir farklılık başgöstermemeli. FG:Hakemin hayatı farklı mı olmalı?

DB: Normal bir vatandaşımız nasıl yaşıyorsa öyle olmalı. Hakem, oraya giremez, bunu yapamaz gibi kriterler kabul edilemez. Nihayetinde onlarda bir insandır. FG: Lig'deki en unutamadığınız bir anı?

DB:İnönü Stadı'nda oynanan bir Fenerbahçe maçı yönetiyorum. Fenerbahçeli Osman Arpacıoğlu, rakibine faul yaptı. Hareket o kadar serttiki, kendisi oyun alanının dışına düştü. Bende attım. Zaten oyun alanının dışında olduğu için bir daha içeri giremedi!. FG:Avrupa'da unutamadığınız en önemli maçlar?

DB: Dünyanın bildiği karşılaşmalar. Batı Almanya -Şili, Celtıc -Atletico Madrid, Dinamo Kiev-Bayern Münih. (Gülüyor bu maçların isimlerini sayarken) FG:Döneminizin kare ası desem sıralama nasıl olur?

Faruk Talu-Ertuğrul Dilek-Hilmi Ok-Muzaffer Sarvan. Doğan Babacan ile sıra kahveleri yudumlamaya gelmişti. Necmi Tanyolaç'ı sordu. "Huzur evinde tedavi olurken kaybettik" yanıtını alınca tarifi imkansız bir üzüntüye boğuldu. Çünkü ustad-ı muazzama'nın bir yazısını hala unutamıyor. Tanyolaç, Babacan'ı anlatırken, "O BİZİM ŞEREF MADALYAMIZ" demiş. Son sözünü şöyle bağlıyor..Bugün nice hakemlerimiz var. İşte 7 FIFA olan hakemimiz. Cüneyt Çakır, Bülent Yıldırım, Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek, Barış Şimşek, Halis Özkahya ve Mete Kalkavan. Onların da hedefi sanıyorum Doğan Babacan olmak. 40 yıl sonra Cüneyt Çakır Dünya Kupası'nda düdük çalacak..Diğerlerine de nasihatım şudur: Buyrun beyler Düdük AĞZINIZDA, final KARŞINIZDA.

Haydi çıkın SANTRAYA...

-- Doğan Babacan Kimdir?

--------------------------------

1930 yılında İstanbul'da doğdu.Beşiktaş futbol Takımında futbola başladı. kısa süre içinde A takımına yükseldi..Karşıyaka, Kasımpaşa, Emniyet, hacettepe ve Beyoğluspor'da futbol oynadı. 1954 yılında futbolu bıraktı. Hemen ertesi yıl hakemliğe başladı.1969 yılında FIFA kokartı taktı.Avrupa Kupaları, 1972 Münih Olimpiyat'ları, 1974 Dünya Kupası ve 1975 Süper Kupa maçlarını yönetti.1978'de Fenerbahçe-Trabzonspor arasında oynanan Cumhurbaşkanlığı Kupası maçından sonra faal hakemlik hayatına nokta koydu.MHK ve Futbol Federasyonu Eğitim kadrosunda çeşitli görevler aldı. Evli olup, halen TFF Merkez Hakem Komitesi Eğitim Dairesi'nde görev yapıyor.