Su altı milli sporcusu Sertan Aydın, çocukluğunda geçirdiği kazadan sonra ilgi duymaya başladığı mavi suların derinliklerinde, dünya rekorlarına imza attı.

Geçen yıl 79,93 metrelik dereceyle, "Su altında tek nefeste en uzun mesafe yürüme" dünya rekorunun sahibi olan Aydın, bu yıl yeni bir rekora daha imza atarak, 16 Temmuz’da Tekirdağ’ın Şarköy ilçesindeki Mürefte Limanı’nda bu kez 200 metrelik dereceyle, "Su altında tek nefeste paletle en uzun mesafe yüzme" dünya rekorunu kırdı. Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır milli sporcu olarak çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Su altı sporlarına, çocukluğunda geçirdiği bir kazadan sonra ilgi duyduğunu belirten Aydın, "Babamın beni denizde küçük bir simitten düşürmesi ile ilk serbest dalış yaşantıma başladım. Normalde çoğu insanda bir korku salmasına rağmen böyle bir kaza bende su altına olan merakımı daha çok artırdı." diye konuştu.

Sporculuk hayatında birçok başarıya imza attığını ifade eden Aydın, "Spor hayatıma birçok Türkiye rekoru ve Türkiye şampiyonluğu ile devam ettim. En son geçen yıl Çanakkale’de su altında tek nefeste en uzun mesafe yürüme dünya rekorunu kırarak Guinnes Rekorlar Kitabı’na girdim. Bu yıl da Şarköy Belediyesi sponsorluğunda Şarköy Mürefte Limanı’nda dünyada paletle en uzun mesafe kat eden insan unvanını aldım." şeklinde konuştu.

"Günde toplam 3-4 saat nefesimi tutuyorum"

Günde yaklaşık 4-5 saat antrenman yaptığını belirten Aydın, "Havalar müsaade ettiği sürece denizde yapıyorum antrenmanlarımı. Geri kalan antrenmanlarımı havuzda gerçekleştiriyorum. Su altı sporları deniz sporu olarak gözükse de karada da ciddi çalışma gerektiriyor. Karadaki performansınızı gerçekleştirdikten sonra, bunu suya adapte etmeniz gerekiyor. Su adaptasyonu sağlayan bir sporcu, ancak bu şekilde başarılı olur." ifadelerini kullandı.

Aydın, su altı sporlarının hem kara hem de denizin birleşimi şeklinde yapılan bir spor olduğunu vurguladı. Su altında çok uzun süre nefesini tutabildiğini anlatan Aydın, "Bazen insanlar inanmakta güçlük çekiyor ama yaklaşık 9 dakika üzerinde hareketsiz nefesimi tutabiliyorum. Tabii ki bu hep bir antrenman sürecinden sonra oluyor. Siz günde ne kadar nefesinizi tutarsanız diye sorarsanız, günde 3-4 saat nefes tutarak geçiriyorum. Tabii ki bunlar antrenmanlarla yapılabilen şeyler." şeklinde konuştu.

Bu rekorları kırabilmek için güçlü bir desteğe ihtiyaç olduğunu belirten Aydın, şunları kaydetti:

"Bu destekler olduğu sürece ancak bu rekorlar gerçekleşebiliyor. Yurt dışında Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ediyoruz. Bütün dünya ülkelerindeki sporcular bizim ülkemizde kırdığımız rekorları alkışla takdirle karşılıyor. Yaptığımız bir rekor hem ülke tanıtımına hem sponsor firma tanıtımlarına katkı sağlıyor. Bizim amacımız ülkemizi yurt dışında en iyi şekilde temsil etmek ve ülkemizde bu sporların yapılabildiğini göstermek."