SPOR Toto Süper Lig ekibi Çaykur Rizespor’un Başkanı Metin Kalkavan, 14 haftadır kazanamayan bir takımın teknik direktörünün görevde kalmasının Türkiye liglerinde bir rekor olduğunu belirtti, "Biz istikrarı yakalamaya çalışıyor, 3-5 yıl çalışmalarını istiyoruz" dedi.
Başkan Kalkavan, teknik direktör Rıza Çalımbay’ın çok kariyerli ve başarılı bir çalıştırıcı olduğunu, kendisinin de ilk defa 14 haftadır kazanamama durumuna düştüğünü söyledi. Bazen böyle sorunlar yaşanabileceğini ifade eden Başkan Kalkavan, şöyle konuştu:
"Türkiye liglerinde her halde biz bir rekor kırıyoruz. Zamanı geldiğinde faydalı olmuyorsa, zaten gereği yapılır. Biz yöneticilikte 5’inci yılımıza girdik. Ortalama ligi 2 teknik direktörle tamamlıyoruz. Bir istikrar yakalamaya çalışıyoruz. Bizim de hocalarımız 3-5 yıl çalışsın istiyoruz. Hocaların devamlı olması maliyetlerin aşağıya çekilmesi bakımından çok büyük avantaj. Her değiştirdiğinizde antrenör, (Bu benim takımım değil) diyerek oyuncuları gönderip yenisini alıyor. Takımlar en büyük maliyeti, futbolcu gönderirken yaşıyor. Sen oyuncuyu gönderdiğin zaman değeri sıfır, almaya kalktığında 10 kat fazla. Futbolcu alırken çok dikkat etmek lazım. Hocaların sürekliliği de bu açıdan önemli. Mali disiplini kurmadığınız zaman çıkarsınız, inersiniz ama takımı batırırsınız."
TEKNİK HEYETE ELEŞTİRİ
Rıza Çalımbay’ın sezon başında ve devre arasında transferlerin geç yapıldığı yönündeki eleştirilerine cevap veren Başkan Kalkavan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Transferlerin geç yapıldığını söylemek doğru bir yaklaşım değil. Hocamız bunu söyleyebilir, kendi görüşü. Haziran ayının ortasında gelen bir hoca, 15 gün sonra kampa gitti. Kamptan sonra bize 3 oyuncu geldi. Oyuncular geç de gelebilir, zamanında da gelebilir. Bu bir sebep olamaz. Ligler başlamış, sen 5 maçın 4’ünü kazanmışsın. Aradan 1 ay geçmiş. Bize en geç gelen oyuncu kaleci Serkan’dır. Ona bir şey demiyorsan,. diğerlerini de hazırlamak senin görevindir. Bir takım 15 transfer yapmış. Futbolcu domates değil ki hemen alasın. Bir futbolcu için 1,5 ay uğraştığımız oldu. Futbolcu bir günde alınıp satılmıyor. Ben Fenerbahçe değilim, (Her el attığım futbolcuyu alırım), yok öyle bir şey. Öyle bir gücümüz yok. Sen mutlaka pazarlık edeceksin. Her takım bu sorunu yaşar. Konyaspor, Gaziantep bizden çok sonra takımını kurdu. Biz birçok takımdan daha önce kadromuzu kurduk. Hoca, (Ben kampa gittiğimde bütün takım hazır olsun) diye isteyebilir. 1’inci ligden yeni çıkan ve 15 transfer yapacak olan bir takımın fiziki olarak o şartı sağlaması mümkün değil." "KENDİSİNE GÜVENİ OLMAYAN İNSANLARIN POZİSYON ALMASINA BENZER"
Teknik direktör Çalımbay’ın ilk haftalarda takımın yetersiz olduğu yönündeki açıklamalarını da eleştiren Başkan Kalkavan, şöylesdevam ettüi:;
"Takım ilk haftalarda kazanırken teknik kadro, hemen pozisyon alıyor, (Bu kadro yetersiz) diyor. Sonunda da, (Bak ben haklı çıktım) diyor. Buna şöyle örnek verebiliriz; Fenerbahçe ligde önde. Bir anket yapılsın ve birileri, (Şampiyon olamaz) desin. Yarın şampiyon olamadığında, (Bakın ben bilmiştim) demesine benzer. Bu kendisine güveni olmayan, ileriye göre pozisyon alan insanların yaptığı gibi, (Bakın ben söylemiştim) demesi gibidir. Söyledin de ne oldu? Madalya mı verildi sana? Hoca ve futbolcu sirkülasyonu az olsun diye uğraşıyoruz."
"MUSTAFA DENİZLİ KALSAYDI BATARDIK"
Çaykur Rizespor’un Fenerbahçe, Beşiktaş ya da Galatasaray olmadığını ifade eden Kalkavan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu gerçeği kabul etmeliyiz. Bu takımların bütçesi 300 milyon. Biz 40 milyon liraya oynuyoruz. El insaf. Herkes haddini ve yerini bilecek. Bizim hedefimiz ilk 10 içerisinde kalıp UEFA’ya katılmayı zorlamaktır. Kümede kalmak gibi bir hedef koymadık. Hedefimiz yukarısı. Mustafa Denizli’yi gönderme sebebimiz mali disiplinden ödün vermemek istememizdir. Bizden 125 milyon liralık transfer bütçesi istedi. Bunu karşılayamadık. Mustafa Denizli kalsaydı batardık. Şampiyon olsan da batarsın. Şampiyonluğun da garantisi var mı? Herkes ayağını yorganına göre uzatacak. Biz lige kalıcı ve renk katan bir takım olmak istiyoruz."