CANAN KAYA, BUENOS AİRES-(fotoğraflı)

Dünya kupasına bir aydan az zaman kala, evsahibi ülke Brezilya'da protestoların sonu gelmiyor. "15 M Ulusal Eylem günü FIFA go home" sözleri altında kupanın oynanacağı tüm kentlerde eylemler yapıldı. Sao Paulo ve Rio de Janeiro'da odaklanan eylemlerde Panini albümleri ve çıkartmaları yakılırken FIFA da protestolardan kurtulamadı.



Kupanın açılış maçının oynanacağı ve 450 milyon Dolar'a mal olan Arena Corinthians önünde toplanan "Çatısız İşçiler Hareketi"ne mensup göstericiler "FIFA standartlarında ev istiyoruz" diyerek lastik yakıp kupaya harcanan paraların eğitime, sağlığa ve barınma harcamalarına aktarılmasını istedi. Polisin stada yaklaştırmadığı gösteriler yolları kapattı.



Akşam saatlerinde ise tüm ülkede aynı anda protestolar başladı. Sao Paulo'da binlerce insanın katıldığı gösterilerde stat inşaatlarında ölen sekiz işçinin anısına çiçekler bırakıldı. Sao Paulo'da 23 Nisan'dan beri grevde olan öğretmenlerin de katıldığı eylem Paulista caddesinde başladı. Polisin biber gazı ile müdahale ettiği eylemde barikat kurarak karşılık veren bir grup gösterici sokakları ateşe verdi.



PANİNİ ÇIKARTMALARI KUPA KARŞITLARININ HEDEFİ



Rio de Janeiro'da gösterilere katılan binlerce kişi genel grev çağrısı yaptı. Brezilya bayrağı ve Panini albüm ve çıkartmaları yaktı. Pani çıkartmaları Brezilya'da kara borsaya düşmüş durumda. Çok yoğun talep olan çıkartmaların piyasada bulunması oldukça güç, bir kaç hafta önce bir kamyon soyularak 450 bin çıkartmaya el konulmuştu. Bu yüzden bir simge haline gelen çıkartmalar her kupa karşıtı eylemde yakılan ilk "malzeme" oluyor.



Her gittiği yerde kupa karşıtı göstericilerin hedefi olan Dilma Roussef, birkaç gün önce "şampiyona sırasında halkımızın protesto yapma hakkını kullanmasını sağlayacağız" açıklamasını yapmıştı. Ancak tüm ülkeye yayılan ve kupa maçları sırasında daha da artacağı beklenen gösteriler Dilma'nın epey başını ağrıtacağa benziyor.

CK(MA)