Ali DANAŞ, İstanbul- Sakatlıklar Beşiktaş'ın yakasını bu sezon da bırakmak bilmiyor.

Geçtiğimiz sezonlarda sakat futbolcularının çokluğu hep tartışma konusu olan Beşiktaş'ta bu sezon da durum hiç farklı değil. Süper Lig'in henüz 14. haftası oynanmış olmasına rağmen siyah-beyazlılarda bir çok futbolcu ciddi sakatlıklar yaşadı ve yaşamaya devam ediyor.

Sakatlık kabusunun son kurbanı dün akşam oynanan Sivasapor maçında sedye ile sahayı terkeden Gökhan Töre oldu.

Gökhan Töre ile birlikte bu sezon sakatlık yaşamayan futbolcu neredeyse kalmadı gibi.

Son yıllarda Süper Lig'in en çok sakat veren takımı ünvanını alan Beşiktaş'ta bu kabusun sebepleri sürekli sorgulanıyor ama bir çözüm bulunabilmiş değil. HER TÜRLÜ SEÇENEK SORGULANDI

Ümraniye Nevzat Demir Tesisleri'nin zemininden, futbolcuların özel hayatına dikkat etmemelerine ve hatta doktorların yetersizliğine kadar her türlü seçeneğin tartışıldığı Beşiktaş'ta ne yönetim ne de teknik heyet ve doktorlar sakatlık sorununa bir türlü çözüm bulamıyor.

Ümraniye'deki çimlerin ve bakım tekniklerinin değiştirilmesi bile bu soruna çözüm olamadı. İNÖNÜ STADI BİLE SUÇLANDI

Geçtiğimiz sezonlarda yaşanan sakatlıklar İnönü Stadı'na dahi bağlanmış ve stad zemininin deniz seviyesinin altında olmasının, zemini bozduğu ve futbolcuları sakatladığı bile söylenmişti. Ancak İnönü Stadı'nın yıkılması ve bu sezon maçların iki farklı statta oynanmasına rağmen sakatlıkların sayısında bir değişme olmaması, hatta artması bu tezi de çürütmüş oldu.

HEP AYNI SORUN : ''YIRTIK''

Yaşanan sakatlıkların çok büyük bir bölümünün adale ve kas zorlanmalarına bağlı yırtılmalar olması zaman zaman, teknik direktörlerin antreman metodlarının sorgulanmasına da sebep oldu.Günde çift idman yapılmasından, kondisyonerlerin hafta içi fazla yükleme yapmalarının bu sakatlıklara yol açtığına kadar her şey sorgulandı ve tartışıldı

DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY SAKATLILKARIN ÇOKLUĞU

Fakat teknik direktörler ve metodlar, doktorlar, masörler ve sağlık ekipleri değişse de değişmeyen tek şey yaşanan adale ve kas yırtılmaları oldu.

SORUN MAÇ BAŞI ÜCRETLER Mİ ?

Araştırılan bir başka sebepte, futbolcuların tamamına yakınının, parasının bir bölümünü maç başı olarak alması. Futbolcuların maç başı alacakları ortlama 10 ile 20 bin Euro civarında. Çoğu futbolcunun maç başı ücretinden olmamak için vücuduna gereğinden fazla yüklenmeleri de bir sebep olarak gösteriliyor. Hatta tedavi süresinin sonunu beklemeden ''iyileştim''diyerek sahalara dönmelerinin de aynı sakatlıkları tekrar yaşamalarına yol açtığı görüşleri de var.

Sorunlar ve sebepler ne kadar araştırılsa da Beşiktaş'ta daha 14 haftalık süreçte bu kadar çok futbolcunun sakatlanması olağan karşılanmıyor ve çözüm aranmaya devam ediliyor.

10 FUTBOLCUDA YIRTIK

Beşiktaşlı futbolcuların bu sezon yaşadıkları sakatlıklar şöyle:

Oğuzhan Özyakup : Bursaspor maçında sakatlandı. Sağ arka adalesinde 3. derece yırtık tespit edilen Oğuzhan 1.5 ay sahalardan uzak kaldı.

Muhammed Demirci : Çaykur Rizespor maçı öncesi idmanda sakatlandı. Ayak yan bağlarında yırtık olan Muhammed 5 hafta oynamadı.

Necip Uysal : Akhisar Belediyespor maçı öncesi idmanda sakatlandı. Sağ arka adalesinde 2.derece yırtık olan Necip 2 hafta takımdaki yerini alamadı.

Mustafa Pektemek : Karabükspor maçı öncesi yapılan son antrenmanda Sivok ile çarpışan Pektemek'in yapılan kontrollerinde karın kasında yırtık tespit edildi. Mustafa 3 hafta oynamadı

Manuel Fernandes : Shaktar Donetsk ile oynanan hazırlık maçında sakatlandı. Sağ karın kasığında ikinci derece bağ yırtığı tespit edildi. Fernandes'in ''iyileşmesi 1 ayı bulur '' denilirken, 11 gün sonra Fenerbahçe maçına çıktı. Zaman zaman ağrıları olan Fernandes, Bucaspor maçına götürülmezken takımın gidişinden bir gün sonra sabah ilk uçakla İzmir'e giderek Ertuğrul Karanlık'a tedavi oldu ve aynı gün İstanbul'a geri döndü.

Veli Kavlak : Fenerbahçe maçında sakatlandı. Çekilen MR'ında sağ kasığında 1.derece yırtık görülen Veli Kavlak'ın tedavisinin en az 2 hafta sürmesi bekleniyor.

Pedro Franco : Bucaspor ile oynanan kupa maçında ilk kez resmi olarak formayı giyen Pedro Franco, bu maçta sakatlandı. Diz iç yan bağlarında 2. derece yırtık olan Franco ligin ilk yarısını kapattı.

Cenk Gönen : Bucaspor kupa maçında sakatlandı. Sırtının sağ üst bölgesinde yırtık tespit edilen Cenk Gönen'in tedavisine devam ediliyor. Genç kalecinin sahalara dönme süresi 2-3 hafta arasında.

Ömer Şişmanoğlu : Sivasspor maçı öncesi yapılan son idmanda sakatlanan Ömer Şişmanoğlu'nun sol arka adalesinde 2.derece yırtık görüldü. Ömer Şişmanoğlu'da Pedro Franco gibi devreyi kapattı.

Tomas Sivok : Çaykur Rize maçına dakikalar kala, ısınırken sakatlandı. Sol arka adalesinde zorlanma olan Sivok 2 hafta sahalardan uzak kaldı.

Tomas Sivok'un ikinci sakatlığı Sivasspor maçı öncesi yapılan son antremanda oldu. Sağ dizindeki ağrılar sebebiyle idmanı yarım bırakan Sivok'un çekilen MR'ında sağ dizinde ödem tespit edildi ve kadrodan çıkarıldı.

TOLGA ZENGİN'İN SAKATLIĞI ESKİ

Beşiktaş'ta yaşanan bu sakatlıkların dışında Tolga Zengin'in geçen sezondan devam eden omuz sakatlığı bulunuyor. Trabzonspor'da iken Sivasspor ile oynanan lig maçında omuzunun üstüne düşen ve omuz bağları yırtılan Tolga ameliyat seçeneğini sürekli erteleyerek bir çok maça iğne ile çıkıyor.

Eneramo Beşiktaş'a gelmeden sakatlanmış ve sözleşmeyi imzalar imzalamaz menisküs ameliyatı olmuştu.

Filip Holosko'ya ise Avusturya'da yapılan sezon başı kampında fıtık teşhisi konuldu. İstanbul'a dönerek ameliyat olan Holosko ligin ilk 11 haftasında forma giyemedi.

SON ÇÖZÜM SPORCU KLİNİĞİ

Siyah-beyazlıların sakatlıkların azalması konusundaki son çözümü ve umudu ise, yakında tesislere kurulması planlanan spocu kliniği. AD(MA)