BEŞİKTAŞ Kulübü Başkanı Fikret Orman, Anadolu Beşiktaşlılar Derneği'nin düzenlediği sporda şiddet konulu panelde konuştu.

Anadolu Beşiktaşlılar Derneği tarafından Ankara Ramada Otel'de düzenlenen 'Sporda Şiddet ve Çözüm Yolları' konulu panele Başkan Fikret Orman'ın yanı sıra, Asbaşkan ve Futbol Transfer Komitesinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Atalay, Hukuk İşleri ve Finansmandan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Melih Sami Esen, Taraftarlar, Dernekler ile Basketbol ve Kürek Şubeleri'nden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özköse, TBMM eski başkanvekili Uluç Gürkan, eski devlet bakanı Ünal Erkan, emekli korgeneral Yıldırım Türker, emekli vali Cemil Serhatlı, emekli tuğgeneral Orhan Ballı, Anadolu Beşiktaşlılar Derneği Başkanı Yücel Biçer, dernek yönetim kurulu üyeleri, dernek üyeleri ve çok sayıda Beşiktaşlı taraftar katıldı.

Panelde bir konuşma yapan Başkan Fikret Orman, sporda şiddetin tanımının yapıldığını ancak sorunun kaynağına inilmesi gerektiğini belirtti. Orman, şöyle konuştu:

"Sorun, kısa vadede ancak yasal bir düzenlemeyle çözülebilir. Türkiye'deki statların yetersiz olması, şiddette ilk rolü oynuyor. Yeni stadımızda inanılmaz bir teknoloji uygulanacak. Artık eskisi gibi olmayacak. Kamera sistemi ve statta oturan insanların kimliğinin belli olmasıyla ilk sorun çözüme kavuşacak. Şiddet uygulayan taraftarı tespit ederek stadımıza almayacağız. Yöneticiler şiddete sebep oluyor. Futbol popüler bir spor. Yöneticiler ve başkanlar taraftarlara şirin gözükebilmek için popüler laflar kullanmayı tercih ediyor. El altından taraftarlara biletler verip, deplasmanlara gitmeleri için imkanlar sağlıyorlar. 'Büyük başkan geldi' diye tezahürat ettirenler var. Suçun ceza olmadığı bir yerde şiddeti engellemek mümkün değil. 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun revize edilmeli ve cezalar artırılmalı. Yapanın yanına kar kalmayacağı bir değişiklik şart. Beşiktaş Kulübü'nde el altından bilet dağıtımı asla söz konusu olamaz. Bununla ilgili teknik takip yapıldı ve yöneticilerimizin böyle bir şeyin içerisine girmediği görüldü."

Sporda şiddet düzenini yıkacak şeyin doğru yasa olacağını ifade eden Başkan Orman, "3 Temmuz sürecinden sonra artık kimse şikeye teşebbüs edemeyecek. Çünkü herkes gördü ki bunun sonucunda bir hapis var. Artık kim yönetici olursa olsun, bu gibi konularla alakalı bir aksiyon içerisine girmesi

mümkün değil" dedi.

Yeni statla gelirlerin artacak olmasından rahatsızlık duyanların bulunduğunu da vurgulayan Fikret Orman, "Şu anda duyumlar alıyoruz. İkinci devredeki ilk maçımızdan itibaren tekrar toplumsal olaylar ortaya gelecek. Son Kasımpaşa maçında Beşiktaş mağlup durumdayken bir taraftar atlayıp oyuncumu darbediyor. O taraftar bir gün sonra dışarı çıkıyor. Beşiktaş-Galatasaray maçında sahaya atlayan bir taraftara, 'Niçin atladın?' diye sorulmuş. 'Düğün davetiyesini dağıtmak için' demiş. Çünkü sonucunda ceza yok" diye konuştu.

Başkan Orman, sosyal medyayla ilgili de şunları söyledi:

"Kontrolsüz güç. Orada küfür etmeler, hakaret etmeler... İsteyen istediğini yazıyor. Sosyal medyanın şiddeti çok fazla körüklediğini, bundan sonra da çok fazla körükleyeceğine inanıyorum."

Orman, "Olaylı Beşiktaş-Galatasaray derbisinde sahaya atlayanlar arasında kongre üyeleri var mıydı?" sorusuna ise, "Atlayanlardan 6'sı kongre üyesi. Bunları disipline gönderdik. Disiplin kurulundan üç tanesi için kesin ihraç geldi. İlk genel kurulumuzda onları göndereceğiz. Diğer üçüyle ilgili de savunma alma durumu var Biz bu konuda duyarlılığımızı ortaya koyuyoruz. Maçtaki olaylara ilişkin düşüncemi ise İstanbul Valisi'ne ve emniyet güçlerine anlattım" yanıtını verdi.

Siyasetçilerin, sporda şiddet konusunda kulüp başkanlarından yaptırım beklediğini anlatan Orman, "Biz ne yapabiliriz, polisim mi var, devlet miyim?

Bizim elimizde bir gücümüz yok ki ancak savcılığa suç duyurusunda bulunabiliriz" dedi.

Orman, özel güvenlikle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine de "Özel güvenlik hikayeden başka bir şey değil. Üzerinde forma var adamın ancak ilk önce özel güvenlik kaçıyor. Bu dünyanın neresinde görülmüş. Özel güvenliği koruyacak bir sistem yok" değerlendirmesini yaptı.

Orman, son olarak kendisine yöneltilen "Başkan Çarşı'ya karşı mı?" sorusu üzerine şu ifadeleri kullandı:

"Beşiktaş'ın içinden gelme birisiyim. Beşiktaş'ta bir gruba karşı olmam mümkün değil. Çarşı'nın Beşiktaş'a çok büyük renk getirdiğini de düşünüyorum. Ancak çizginin bu tarafına geçildiği zaman öbür yüzüm ortaya çıkar. O da biraz sert olabilir ama bu aldığım sorumluluktan dolayıdır. Çarşı'nın siyasallaşmasından ise rahatsızım. Burası spor kulübü. Süleyman Demirel, Abdullah Gül, Devlet Bahçeli Beşiktaşlı. Her yelpazeden Beşiktaşlı var. Beşiktaş'a gönül veren herkese kapımız açıktır. Ancak Beşiktaş üzerinden siyaset yapılmasına izin vermem."

BEŞİKTAŞ KULÜBÜ ASBAŞKANI ATALAY: "BATALLA'NIN TRANSFERİ, MEVCUT KULÜBÜNÜN OLUMLU BAKMASI VE TEKNİK EKİBİMİZDEN TALEP GELMESİ DURUMUNDA OLABİLİR"

Beşiktaş Kulübü Asbaşkanı Deniz Atalay ise panel öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Batalla Beşiktaş'ın gündeminde mi?" sorusuna Atalay, "Bizim teknik ekibimizden böyle bir talep gelmedi. Batalla'nın transferi, mevcut kulübünün olumlu bakması ve teknik ekibimizden talep gelmesi durumunda olabilir" dedi.

Transfer konusunda çok acele etmelerini gerektirecek bir durum olmadığını vurgulayan Atalay, "Bazı girişimlerde bulunduk ve futbolculardan cevap bekliyoruz. Transferde hata yapmak istemiyoruz. İhtiyacımız olan stoper bölgesine bir takviye yapmayı düşünüyoruz. Lescott bunlardan biri. Doğru bir transferi gerçekleştirmemiz lazım. Devre arasındaki transferler hem zor, hem de tehlikelidir. Yapmış olmak için transfer yapılmaz. Herhalde önümüzdeki günlerde sonuçlanır" ifadesini kullandı.

Atalay, Manuel Fernandes'in takımdaki geleceğiyle ilgili soruya da, "Fernandes'le ilgili kontrat uzatmaya yönelik girişimlerimiz oldu. Bununla ilgili çalışmalar yaptık ama sonuç alamadık. Fernandes'in sözleşmesinin bitmesi için yarım dönem var. Performansını görmemiz lazım. O performansı bizim değerlendirmemiz lazım. Daha süremiz var, bekliyoruz" yanıtını verdi.

Deniz Atalay, sezonun ikinci yarısında iç saha maçlarını nerede oynayacaklarına ilişkin de şunları söyledi:

"Zaten iki tane statta oynama durumumuz var. Birisi Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan Stadı, diğeri Atatürk Olimpiyat Stadı. Onu değerlendireceğiz. Şu anda farklı bir stat gündeme gelmedi. Bu yüzden mevcut statlardan bir tanesinde oynayacağız." ea (os)