Ali DANAŞ/LEEDS, () - 2014-2015 sezonuna hazırlık için 4 etaplı çalışma programı belirleyen Beşiktaş, 24 Haziran'da İstanbul'da yaptığı sezon açılışının ardından 29 Temmuz'da başladığı 2 etaplı yurt dışı kamplarını tamamladı ve yurda döndü.

ALMANYA KAMPINDA KONDİSYON DEPOLANDI

12 gün süren Almanya kampında futbolculara kondisyon ve yükleme ağırlıklı bir çalışma programı hazırlayan teknik direktör Slaven Bilic, Gutersloh'a bağlı Marenfeld bölgesinde yapılan ilk kamptan inanılmaz derecede memnun kaldı. Hatta Bilic, Alman yerel polisinin yasaklı maça gelen Türk taraftarların çıkardığı taşkınlıklar yüzünden 2. maçı iptal etmesine bile aldırmadı ve bir yıl sonrası için aynı otelde rezervasyon yapılmasını istedi.

İNGİLTERE KAMPI OLAYLI BAŞLADI, AMA TAKIMI HİÇ ETKİLEMEDİ

Slaven Bilic'in kafasında plandığı sisteme yönelik antrenman programı uyguladığı ve çalışmaların taktik ağırlıklı geçtiği İngiltere kampı, hazırlık maçlarının yetersizliği ve Önder Özen'in istifası sürecinde yaşananlar haricinde tamamen sorunsuz geçti. Otel konaklaması ve antrenman sahasının mükemmele yakın olması Hırvat hocayı memnun eden faktörlerdi. Yalçın transferinde yaşananlar ve sonrasında Önder Özen'in istifası ile biten süreç takımın ve teknik direktörün havasını hiçbir şekilde bozmadı ve çalışmalar hiç aksamadan devam etti.

SLAVEN BILIC'İN SIKINTISI TRANSFERLERİN GECİKMESİYDİ

Kamp döneminde Hırvat Hoca'nın yaşadığı en büyük ve belki de hayati anlamı olan sıkıntı, transfer çalışmalarının çok fazla uzamasıydı. Lig bittiğinde 'İkinci kampa kadar transferler bitmiş olacak'' şeklinde yönetim tarafından verilen sözler tutulamamıştı. Transfer edilmesi düşünülen oyuncularla, kulüplerle, menajerlerle yapılan görüşmelerden, Demba Ba dışında bir sonuca ulaşılamadı ve kamp dönemi tek transferle bitirilmek zorunda kalındı.

HAZIRLIK MAÇLARI YETERSİZDİ

İkinci etap kampı için en az 4 tane güçlü takımla ve otele çok uzak olmayan mesafelerde hazırlık maçı alınmasını isteyen Slaven Bilic'in bu konudaki isteği ise tam olarak yerine getirilemedi. Daha önceden planlanan Notts Country maçı iptal oldu ve bu boşluk amatör bir takımla doldurulmaya çalışıldı. Diğer üç rakip ise Bilic'in sezon bitiminde basın mensuplarına söylediği kriterlere pek uymuyordu. En az 4 tane çok güçlü takım isteyen Bilic'in öğrencileri İngiltere 2. liginin 5'si Wigan, Belçika liginin 9'uncusu Oostende ve Bundesliga'nın 5'incisi Mainz ile hazırlık maçları oynadı. Üstelik bu maçlar için saatler süren otobüs yolculukları yapıldı.

BILIC'İN KAFASINDAKİ OYUN ŞABLONU HAZIR

Hazırlık maçlarında öne çıkan değerlendirmelerden en önemlisi, Bilic'in kafasında kurmuş olduğu bir oyun şablonu ve birkaç oyuncu harici ilk 11'ini bile belirlemiş olması olarak göze çarptı.

Mevkilere göre kamp değerlendirmesi şöyle:

KALE TOLGA ZENGİN'İN, CENK GÖNEN HER AN OYNAMAYA HAZIR

Siyah beyazlıların kalesini bu sezon kuşkusuz yine Tolga Zengin koruyacak. Geçtiğimiz sezonlarda eleştiri oklarına hedef olan Cenk Gönen ise bu kamp döneminin en çalışkan ve hırslı iki futbolcusundan biriydi. Cenk, Tolga'nın arkasında her zaman oynamaya hazır bir şekilde bekleyecek.

DEFANS: SERDAR (YENİ SAĞ BEK) PEDRO FRANCO-ERSAN-MOTTA

Geri dörtlüyü Serdar (yeni sağ bek)-Pedro-Ersan ve Motta'dan oluşturmayı düşünen Hırvat teknik adamı burada zorlayan tek isim İsmail Köybaşı. Sezonun açıldığı 24 Haziran'dan bu yana inanılmaz derecede hırslı ve istekli çalışan Köybaşı, bu isteğini hazırlık maçlarına da yansıttı ve Biliç'in aklına girmeyi başardı. Motta'nın yerine İsmail'in oynaması hiçbir zaman sürpriz olamayacaktır.

ORTA SAHA VELİ KAVLAK VE ATİBA

Orta sahada Veli Kavlak ve Atiba ile değişmeyecek bir ikili yaratmak isteyen Slaven Bilic, bu sebeple Atiba'yı sağ bekte oynatmamak için ısrarla sağ beke oyuncu alınmasını istiyor. Veli Kavlak ile Atiba'nın birinci alternatifi Necip Uysal olurken, 10 numara transferi ile geri plana düşmesi muhtemel Oğuzhan'ın bu sene zaman zaman orta ikilide kendine yer bulması sürpriz olmayacak.

KAMP DÖNEMİNDE SORUN OLAN TEK BÖLGE ÖNDEKİ ÜÇLÜ

Hırvat hocanın kafasındaki sistem olan 4-2-3-1 için defans ve orta saha oyuncuları hazır, ancak öndeki üçlüye 10 numara ve Gökhan Töre haricinde bir tane daha kanat oyuncusu alınmaması halinde uzun lig ve Avrupa maratonunun kaldırılması neredeyse imkansız. Geçtiğimiz sezon Oğuzhan, Olcay ve Gökhan Töre'nin düşüş yaşadığı dönemlerde yedek kulübesinde takımı ileri taşıyacak yeterli oyuncunun olmaması, Beşiktaş'ı çok büyük sıkıntılara sokmuştu. Bu bölgedeki diğer oyuncular Kerim Frei, Uğur Boral ve Filip Holosko kamp döneminde iyi çalışsalar da anlık parlamalarla bu beklentiyi karşılamaktan biraz uzak göründüler.

DEMBA BA'NIN GELİŞİ FORVETLERİ AYAĞA KALDIRIDI

Beşiktaş'ın ve teknik direktör Slaven Bilic'in bu sezon sorun yaşamayacağı tek yer forvet bölgesi. Demba Ba ve Cenk Tosun transferleri ile oldukça güçlenen forvet mevkisindeki rekabet adeta bir savaşa dönüştü. Öyle ki Hırvat teknik adamın gözüne girmek isteyen Ömer Şişmanoğlu, doktorların kendisine "çok yüklenme" demesine rağmen Almanya kampında antrenman sonraları yaptığı ekstra bireysel çalışmalar yüzünden sakatlandı ve bütün kamp dönemini koşu ile geçirmek zorunda kaldı.

MUHAMMED YANLIŞ STRATEJİ KURBANI OLDU

Beşiktaş'ın yıllardır beklediği yıldız adayı Muhammed Demirci ise her iki kamp döneminde de yıldız aday adayı olmaktan bile uzak kaldı. Özellikle kiralık verilmesi sürecinde yaşananlar, "Ne yaparız da bu futbolcuyu kiraya veremeyiz'' şeklinde büyük bir hataya dönüştü. İstifa eden Önder Özen'in Muhammed hakkında yaptığı, "Onu kiralık vereceğiz ama gittiği takımda oynamasını istiyoruz" şeklindeki demeçleri ve görüşülen takımlardan en az 20 maç garanti istenmesi Muhammed'i hiçbir takımın istememesine yol açtı. Bu yüzden İngiltere kampına geç katılan Muhammed, kendini antrenmanlara ve maçlara hiç veremedi.

TAKIM, FEYENOORD MAÇLARINA TAM OLARAK HAZIR DEĞİL

Sonuç olarak tam bir aydır yeni sezon ve Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu için hazırlanan Beşiktaş'ın kamp çalışmaları rahat ve huzurlu bir ortamda gerçekleşse de takımın öncelikli olarak Feyenoord maçlarına tam anlamıyla hazır olduğunu söylemek fazla iyimser olur. Rakip her ne kadar önemli oyuncularını kaybetmiş olsa da bir 'futbol ekolü' ülkesinin takımı olduğu gerçeği kesinlikle unutulmamalı. Beşiktaş'ın Feyenoord maçlarında özellikle Oğuzhan, Olcay, Cenk Tosun ve eğer oynarsa Demba Ba'nın futbol yeteneğine ve her iki maçta da "gününde olmalarına" ve defansın hatasız oynamasına oldukça fazla ihtiyacı olacak.