BEŞİKTAŞ Teknik Direktörü Slaven Bilic, BJK TV'de gündeme dair açıklamalarda bulundu. Hırvat hocanın açıklamalarında öne çıkan satır başları şöyle;
"FERNANDES VE ALMEİDA İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"
Manuel ve Hugo ile de görüşmeler yaptım. Yönetim de onlarla görüşüyor. Durumun çözüme kavuşması için elimizden geleni yapıyoruz. Bu durumdan dolayı performanslarında düşüş olmadı. Sözleşmelerinin uzatılması konusunda ellerinden geleni yapıyorlar.
"TÜRKİYE YÜKSELEN BİR ÜLKE"
"Daha önce Türk futbolunu hakkında bilgi sahibi değildim. Fakat bazı bağlantılarım vardı. Ben çok büyük bir futbol severim. Milli takımı çalıştırdığım dönemde Türkiye'ye rakip olduk. İki maç yaptık onlara karşı ve o maçlarda Türkiye'nin oyun yapısını çözmeye çalışıyordum. O zamandan beri Türkiye futbolu hakkında bilgi sahibi olmaya başladım. Türkiye ekonomik olarak yükselen bir ülke. Hem yabancı oyunculara hem de alt yapılara yatırım yapabilecek güce sahipler."
"SAHA İÇİNDE ÇOK BÜYÜK BİR ADRENALİNE SAHİBİZ"
"Ben teknik direktörlük kariyerime şans eseri başladım. Üst düzey profesyonel futbol oynayan bir çok kişi benim başladığım gibi başlar. Eğitim seviyemi bir kenara bırakacak olursak, yaptığım meslekten de kesinlikle mutluyum. Çok büyük baskı altında bir iş yapıyoruz fakat biz teknik direktörler bu durumdan şikayetçi olmamalıyız. Bu meslek hakkında bir çok olumsuz şey söylenebilir ama ne tarafından bakarsanız bakın saha içinde çok büyün bir adrenaline sahibiz. Yaptığımız işten para kazanıyoruz ve bunun için Tanrıya şükür etmeliyiz."
"FUTBOLA İLGİ DUYMAYAN ERKEKLERİ ANLAMAKTA ZORLANIYORUM"
"Kadınlar alınmasın ama dünyadaki en mükemmel şey futboldur" sözü hakkında, "Bu sözleri futbol sevgimi anlatmam için söylemişimdir ama en azından bunu söyleyen bir tek ben değilimdir. Bu konuda herkesle tartışabilirim. Futbola ilgi duymayan erkekleri anlamakta ciddi şekilde zorlanıyorum."
"FUTBOLCULAR GENÇ İNSANLAR MUTLAKA EĞLENMEK İSTERLER"
"Gece yarısı dışarı çıkıp uyuyup uyumadıklarını, evde olup olmadıklarını takip edemem. Bu doğru bir şey olmaz. Futbolcular genç insanlar, mutlaka eğlenmek istiyorlar. Önemli olan takımda bu durumu kontrol altına alabilmektir. Şunu söyleyebilirim ki bizim kulübümüzde aksayan bir durum yok."
"OYUNCULAR BU ŞEHRİN BÜYÜSÜNE KAPILIRLARSA YOK OLUP GİDERLER"
"Şunun çok iyi farkındayım, yaşadığımız bu şehir insana çok büyük imkanlar sunan bir şehir ve bunun esiri olursanız günün birinde sizi yiyip bitirebilir. Hafta sonunda yüzlerce etkinlik var oyuncularınızda bu şehirde yaşıyorlar ve bu onlar içinde ayrıcalık. Bahsettiğimiz insanlar ünlü insanlar. Bu şehrin büyüsüne kapılırlarsa yok olup giderler. Onların özel hayatlarıyla ilgileniyorum ama ben onların babaları değilim. Fakat mesleğim gereği onlarla ilgilenmek zorundayım. Oyuncularımla ilgili tek bir yanlış şey duyarsam gerekeni yaparım."
"FERNANDES ANTRENMANLARDA %100'ÜNÜ VEREN BİR OYUNCU"
"Fernandes hakkında "Manuel'le ilgili bir çok şey söylendi. Ben bu kulübün başına geçmeden önce de Manuel hakkında bir çok şey söyleniyordu. Ama ben onunla sık sık görüşüyorum. Onunla ilgili şunu söyleyebilirim ki antrenmanlarda %100'ünü veren bir oyuncu. Ayrıca genç oyunculara da yardım eden bir oyuncu."
"OYUNCULARIN YILLIK KAZANÇLARI BENİ İLGİLENDİREN BİR KONU DEĞİL"
"Oyuncuların yıllık kazançları benden ziyade yönetimi ilgilendiren bir konu bu. Çok hassas bir konu. Daha önce bir çok kulüpte ücretler arasındaki dengesizlik takım ruhunu zedelemiştir. Yönetim bazı fikirler geliştirmeye çalışıyor. Benimle de görüştüler. Şu anda bu yönetimin elinde olan bir şey. Az önce de söylediğim gibi her kulüpte bu durumla ister istemez karşı karşıya kalıyorsunuz. Yönetim benden bu konu hakkında fikir alıyor ve bana danışıyor."
"ÖNEMLİ OLAN FUTBOLCUYA İYİ VE KÖTÜ DURUMDA SİZİN DESTEKÇİNİZİM MESAJI VERMEK"
"Her teknik direktörün bir tarzı vardır. Bu tarzı oluştururken yedek kulübesinde kendinizi kontrol altında tutmanız gerekiyor. Esas mesele yedek kulübesinde oturmak değil, esas mesele vücut dilinizle yaptığınız konuşmalarla oyunculara verdiğiniz mesaj. Önemli olan sahada mücadele eden oyunculara 'Ben iyi durumda da kötü durumda da sizin destekçinizim' mesajı vermek. Bir çok teknik direktörün de bunu avantaja dönüştürmek istediğini çok çok biliyorum. Çizgiye yakın olmanın en büyük avantajı sahayı tamamen gözlemleyebiliyorsunuz. Az öncede söylediğim gibi kenardan onları doğru bir şekilde cesaretlendirebilmektir önemli olan. Özellikle deplasman maçlarında rakip takım 50 - 60 bin kişi taraftarıyla sizin üzerinize çullanıyor, ben ayakta olarak o canlı tepkiyi göstererek o baskının takım üzerinde değil de benim üzerimde kalmasına çalışıyorum."
"MUHAMMED İÇİN YABANCI OYUNCULARLA ANTRENMAN YAPMAK GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİ"
"Bu tamamıyla denge meselesi. Olumlu olumsuz tarafları var. Yabancı oyuncuların varlığı genç oyuncular için avantajdır her zaman. Takımımızdan örnek vermek gerekirse, Muhammed diyebilirim. Aramızda Mami diyoruz kendisine. Mami için yabancı oyuncularla antrenman yapmak onun gelişimi için çok önemli. Bu konu diğer takımlarda bulunan alt yapıdaki gençler için de geçerli."
"YABANCILAR PARA İÇİN OYNUYOR GÖRÜŞÜNE KATILMIYORUM"
"Güçlü bir lig oluşturmak istiyorsanız kesinlikle yabancı oyunculara ihtiyacınız var. Yabancı oyunculara yatırım yapmalısınız. Türkiye'de bir gelişimden bahsediliyor. Ama bugünkü duruma baktığınızda iskeletin ağırlıklı olarak Türkler üzerinden kurulduğu doğrudur. Bu olması gerekiyor zaten ama yabancıların para için oynadığı gerçeğini yansıtmaz. Hem, bizim kulübümüzde bulunan, hem de diğer kulüplerde bulunan yabancı oyuncular para için oynamıyor."
"PEDRO FRANCO GELECEĞİMİZİ OLUŞTURAN YAPITAŞLARINDAN BİRİ"
"Pedro çok yetenekli bir oyuncu. Yeni bir ülkeye geldi ve çok büyük bir gayret gösteriyor. Antrenmanlarda en iyisini yapıyor. Pedro'nun transfer edildiği dönem öncesinde 6+2 şeklindeydi daha sonra bu planlamayla ilgili bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklikten kaynaklanan bir durum var karşımızda. Bazı önemli oyuncularımızı bu yüzden kullanamadık. Pedro bu durumu anlıyor. Shakhtar maçında oynadı, İstanbul BB.'ye karşı da iyi oynadı. Pedro geleceğimizi oluşturan yapı taşlarından biri olacaktır."
"YABANCI OYUNCULARLA İLGİLİ SORUMLULUK BENİM"
"Sezon öncesinde planlamamızı yaparken UEFA Avrupa Ligi'ni de planlamıştık. Transferlerimizi ona göre yaptık. Ne yazık ki Avrupa'da turu geçtik fakat UEFA'nın kararıyla gruplara dahil edilmedik. Önümüzde Türkiye Kupası var. Oradan turu geçtiğimiz takdirde oynayamayan oyuncular daha yüksek süre alabilecekler. Ayrıca yabancı oyuncularla alınan kararla ilgili tek sorumlu benim. Burada da kararı verirken benim için en önemli kriter oyuncularımın antrenman içerisinde ki performansları oldu."
"ARA TRANSFER DÖNEMİNDE TAKVİYE YAPABİLİRİZ"
"Sezon öncesi transferde iyi bir iş çıkardık. Önder Özen ve yönetimimiz ile birlikte en iyisini yaptık. Ara transferde de gerekli araştırmalar yapıyoruz. Bu araştırmaları yaparken kriterleri gözden geçiriyoruz. İki bölge var. birincisi kaleciler, çok üst düzeydeler gerçekten. Tolga ve Cenk çok iyi kaleciler. İkinci bölge stoper bölgesi. O bölgede de yeterinden fazlası var elimizde. Söylemek istediğim şu, fırsat olursa ve bizim isteklerimizle örtüşürse eğer ara transfer döneminde bazı takviyeler yapabiliriz."
"OYUNCU İSMİ SÖYLERSEK FİYATLAR YUKARIYA ÇIKAR"
"Ayrıca bazı ilkeler doğrultusunda bir iş yapmaya çalışıyoruz ama bunu yaparken de yarışmacı tarafımızı da önde tutup ihmal etmemeliyiz. Yani Şampiyonluk için mücadele etmemiz gerekiyor."
"Avrupa'da genç ve yetenekli oyuncuları kadromuza katmak istiyoruz bunun için saatlerce çalışıyoruz. Örneğin Kerim Frei var kadromuza kattığımız. Yabancı oyuncu transferine gelecek olursak eğer, yapılacak bu transfer hem Türk oyunculara seviye atlatmalı hem de takımı ileriye taşımalı."
"Pozisyonlar ve isimlerden bahsedersek fiyatlar muazzam şekilde yukarı çıkar. Sır demeyelim ama isim ve pozisyon söylemeden bu şekilde bir yol çizmeliyiz. Aslında cevabı vermiş oldum çünkü biz çaresizce oyuncu arayan bir durumda değiliz. Bir çok pozisyonda hem nitelik hem de nicelik olarak oyunculardan memnunuz."
"OYNAMAYAN OYUNCULARIMIZI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"
"Oyunculardan gerçekten memnunum. Bazı maçlardan sonrada dile getirdim. Bir maçı hiç bir zaman sadece 11 oyuncuyla kazanılmayacağını defalarca dile getirdim. Bir çok maçta kenardan gelen oyuncularla mücadeleden galip ayrıldık. Örnek olarak Trabzon, Tromsö, Kayseri maçlarını gösterebiliriz. Bazı rotasyonlar olacaktır. Bunlar gayet muhtemel. Biz zaten oynamayan oyuncuları yakından takip ediyoruz. Onlara hazırlık maçlarında şans veriyoruz. Her an ilk 11'e girecekmiş gibi hazır olmaları gerekiyor. Almeida, Fernandes ve Gökhan gösterdikleri performanslarla ilk 11'de ki yerlerini hak eden isimler. Ben ve teknik ekibim en iyi ilk 11 ne olur en iyi ilk 18 nasıl olur diye düşünüyoruz."
"ESAS OLAN TAKIM OLARAK MÜCADELE ETMEK"
"4-4-2 benimde sevdiğm bir sistem. Bununla birlikte bu sistemin çok önemli olmadığını bildiren görüşler var. Esas olan takım olarak hep birlikte mücadele edebilmek. Ofansif performanstan bahsedersek eğer özellikle deplasmanda çok başarılıyız. Hatta Süper Lig'de en başarılı takımız diyebilirim. İç sahada Trabzon maçında, Galatasaray maçında çok fırsat yakaladık gol attık, öne geçtik. Son bir kaç iç saha maçlarında ise öne geçebilecek fırsatlar yakaladık. İç saha maçlarında oyuna egemen olabilmek için mutlaka öne geçmek gerekiyor. Ama şunu söyleyebilirim ki kadınlar ve çocuklardan gelen destekte, taraftarlarımızın çoğunluğundan eksik kaldığımızda bu futbolumuzu çok etkiliyor."
"İç saha maçlarında bunu etkileyen bir başka şey. Bize karşı geriye yaslanarak oynuyor rakip takım ve bu sistem bizi zorluyor. Bununla ilgili çalışmalarımız oluyor."
"ENERAMO VE ALMEİDA'NIN BERABER OYNAMA SEÇENEĞİNİ DÜŞÜNDÜK"
"Ben ve teknik ekibim 7/24 oyuncularla yaşıyoruz. Eneramo ve Almeida'nın beraber oynama seçeneğini düşündük. Eneramo ile ilgili imza süreci sıkıntılı seçti. Üstüne ameliyat oldu ve takım üst üste galibiyetler almaya başladı. Sonra Ramon Motta'yı transfer ettik. Escude'yi de çok beğeniyordum ama onu da yabancı kontenjanı dolayısıyla kesmek zorunda kaldık. Eneramo da sonradan kendisini rotasyon içine dahil etti. Her maçın koşuluna uygun hareket etmeye çalışıyoruz. Elimizde Mustafa ve Ömer var. Onları da kullanmaya çalışıyoruz."
"OĞUZHAN DUYGUSAL VE ÇOK GENÇ"
"Oğuzhan'da fiziksel bir düşüş söz konusu. Çok duygusal ve genç bir oyuncu. Kendisiyle bir konuşma yaptım. Oynama konusunda çok istekli. Neden maçların son bölümlerinde böyle bir düşüş yaşıyor? Oynama isteği yüzünden. Bazen stoperden topu alıyor ve pas yapıp oyun kurmaya çalışıyor. Ardından sürekli hücuma çıkıyor. O bir orta saha oyuncusu. Sonra geriye dönüp orada efor sarf etmesi gerekiyor. Bu mümkün değil. Kimse bunu yapamaz. Dolayısıyla fiziksel olarak düşüyor. Bunu nasıl engelleyebiliriz, bunun yolu Ozi'nin olgunlaşması. Hücuma çıkma isteğini koruyup daha dengeli bir hale getirmenin yolunu bulmalıyız."
"NEDEN CEZA ALDIĞIMI HİÇ ANLAYAMAYACAĞIM"
"Bana verilen cezalar şok ediciydi. Hakeme hiçbir kötü şey söylemedim. bugün anlayamıyorum neden 3 maç ceza aldığımı. İleride de anlayamayacağım. bizim taraftarlarımızı genetiğinde bu tür davranışlar göstermek yok. Nihayetinde ortaya çıkan görüntü çok nahoş. 2 maç daha bu cezayı çekeceğiz."
AYAKLARIMIZ YERE BASMALI
"Ayaklarımızı yere sağlam basmamız gerekiyor. Sıradaki maçımız neyse ona odaklanmamız gerek. Yüksek özgüven yakaladık sakat, oyuncularımız geri döndü. Konya maçını geçtikten sonra Fenerbahçe maçını düşünmeye başlayacağız. Her zaman sıkı çalışma prensibine sadık kalmamız gerekiyor."
"ÖNDER ÖZEN KULÜP İÇİN YAŞIYOR"
"Önder Özen'le çalışmaktan büyük keyif alıyorum. Beni bu kulübe getiren idareydi ama futboldan tamamen o sorumlu ve birlikte çalışıyoruz. Büyük bir futbol bilgisi ve vizyonu var. Altyapıda da böyle. Elinden geleni yapıyor, bu kulüp için yaşıyor ve her şeyi yapıyor." AD(GH/FG)