Mustafa AKIN/İSTANBUL, () - BEŞİKTAŞ Spor Kulübü'nün altyapı seçmeleri Beşiktaş Çilekli Tesisleri'nde bugün başladı. Bugün 2002-2003-2004 yıllarında doğan çocuklar ile başlanan seçmeler, yarın 2005-2006-2007 yıllarında doğan çocukların seçmeleri ile son bulacak.

Beşiktaş Çilekli Tesisleri'ne erken saatlerde kayıt için aileleri ile gelen genç yetenekler, yaş gruplarına ayrılarak kayıt işleminden geçti ve daha sonrasında yine yaşlarına göre ayrılarak 4 gruba ayrılıp aralarında maç yaptı. Yapılan maç esnasında başlarında bulunan hocalar tarafından dikkatlice takip edilen çocuklar, hocaların beğenisini kazanabilmek için kıyasıya mücadele ettiler. Hocaların beğenisini kazanan yeni yetenekler, Beşiktaş'ın altyapısına alınacak.

Beşiktaş U15 Teknik Direktörü Sarp Yiğit, seçmelerden önce yaptığı açıklamada, bu seneki seçmelerde 2002-2006 yıllarında doğan oyuncu grubu ile ilgilendiklerini ve sene içerisinde Türkiye genelinde seçmelerin devam ettiğini söyledi. Yiğit, Beşiktaş'a ve altyapıya kazandırabilecekleri yetenekli oyuncular aradıklarını belirterek, "Kriterlerimiz oyuncunun topa yatkın olması, gruplarımızda oynayabilecek düzeyde olması. Bizim bu yaş gruplarında takımlarımız var. Bizdeki oyunculardan ön planda olması lazım ki buradaki oyuncularımızı takımlarımızda değerlendirebilelim. Burada beğendiğimiz, seçtiğimiz oyuncuları takımlarımıza çağırıyoruz. Ayrı bir tarih veriyoruz. Mesela 2002 doğumlu bir oyuncu beğendik, iki takımımıza çağırıyoruz. Kendi yaş grubunda antrenmanlara çıkarıyoruz. Eğer takım içerisinde o takım hocası tarafından beğenilirse, kendi grubumuzda devam edebileceğini düşünüyorsak Beşiktaş'a kazandırıyoruz, lisans çıkarıyoruz. Haftanın her günü çalışmaları başlıyor. Hafta sonu da oyuncu lig maçı oynuyor. Bu şekilde oyuncuların gelişimini hızlandırıyoruz. Burada beğenip seçilen oyuncular tam anlamıyla Beşiktaş'a kazandırılmıyor. İstenilen süreçlerden geçmeleri bekleniyor. Kendi takımlarımızdaki antrenman ve deneme süreçlerinden geçiyorlar. Burada şanslı olup beğenilen oyuncular diğerlerine göre şanslı oluyor. Biraz daha kapsamlı gruplarda bakılmak üzere Beşiktaş Fulya Tesisleri'ne davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki sol bek sıkıntısı ile ilgili olarak görüşlerini belirten Yiğit, bu tarz bir sıkıntının büyük takımlara göre değerlendirildiğini ifade ederek, "Büyük takımlarda savunma ve ofansif anlamda eksikler olduğu zaman, 'Türkiye'de böyle oluyor' diye genelleme yapılıyor. X bir büyük takımda bir sağ bek yetersiz olduğu zaman Türkiye geneline yansıyor. 'Türkiye'de sağ bek ve sol bek yok' deniliyor. Ama Türkiye'de potansiyel bir oyuncu sermayesi var. Bunları geliştirmek çok önemli. O yüzden altyapılar çok önemli. Oyuncuyu yetiştirmek önemli. Bir oyuncu 19-20 yaşına geldiğinde bir şey elde edemiyor. Artık 6-8 yaşlarında başlaması gerekiyor. Futbolculuk yaşı çok düştü. Eskiden 25-26 yaşındaki oyuncuya genç oyuncu deniliyordu. Şimdi 20-21 yaşındaki oyuncuya tecrübeli oyuncu denmeye başlandı. O yüzden altyapılar çok önemli. Biz yetiştiriciyiz, eğitmenleriz. O yüzden bahsettiğim görevler de bize ait. Bu görevleri yaparken de oyuncuları yetiştiren iyi bir eğitmen de olması gerekir. Her şey eğitimden geçiyor. Beşiktaş'a ileriki yıllarda özellikle A takımımızda oynayacak oyuncular yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu durumun da farkındayız. Bunu yapacak güce sahibiz. Teknik kadromuz, üst teknik ekiplerimiz var. Önümüzdeki yıllarda Beşiktaş A takımına, kazandırabileceğimiz kadar oyuncu kazandırmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'de çok fazla tesisleşme ve yeşil alanın olmadığını ve bu yüzden yurt dışındaki oyuncuların fiziksel gelişimi ve mental gelişiminin daha farklı olduğunu söyleyen Sarp Yiğit, "Fiziki şartlar yabancı ülkedeki eğitim, tesisleşme, saha anlamında birçok faktör var. Türkiye'de maalesef çok fazla tesisleşme, oyuncuların oynayabileceği çok fazla yeşil alan olmadığı için yurt dışında 6 yaşında olan oyuncular çim sahaya çıkıyor. 6 yaşında oyuncu çim ile mücadele etmeye başlıyor. Yurt dışındaki oyuncuların fiziksel gelişimi, mental gelişimi daha farklı oluyor. Dışarıdaki oyuncular bizim oyuncularımıza göre daha güçlü oluyor. Buraya geldiğinde çok daha farklı geliyor, daha farklı yetişiyor. Eskiden sokak futbolu vardı. Biz de sabah 09.00'da çıkıp akşam 18.00'de eve girerdik. Sürekli mahalle maçları yapardık. Ama şimdi öyle bir alan kalmadı. Çocuklar haliyle bilgisayar başında bütün gün internette, o yüzden gelişimleri de etkileniyor. Sadece oradan oyuncu çıkıp buradan çıkmıyor diyemeyiz. Uzun uzun konuşulacak konular bunlar, araştırılmalı. O yüzden biz de elimizden geldiği kadar Türkiye'de altyapımızdaki futbolu geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yolda da iyi işler yaptığımızı düşünüyorum. Altyapı ekibi olarak söylüyorum, umut ediyorum ileriki zamanlarda Beşiktaş'ta oynayabilecek ve sadece antrenmana çıkacak değil altyapıda gerçekten kalacak oyuncular yetiştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

ma (os)