Şike davasında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın yeniden yargılanmasına bugün başlanıyor. Yıldırım ve diğer 5 sanık, hüküm giymelerine neden olan tapelerin delil vasfını yitirdiğini belirterek beraat isteyecek.
AZİZ YILDIRIM, AKLANMAK İÇİN İKİNCİ KEZ YARGI KARŞISINDA
ŞİKE davasına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yeniden başlanıyor. Çağlayan Adliyesi’ndeki davada Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve yönetici İlhan Ekşioğlu’nun yanı sıra Olgun Peker, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi, Selim Kımıl hakim karşısına çıkacak. Trabzonspor Kulübü ise davaya müdahil olarak katılacak.

Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun telefon dinlemeyle delil elde edilmesini düzenleyen 135 ve 140. maddelerinde yapılan değişiklik sonrası Yıldırım ve 5 sanık  hüküm giymelerine neden olan tapelerin delil olma niteliğini yitirdiğini belirtip yeniden yargılama talebinde bulunmuştu. Örgüt kurmak, şike yapmak ve teşvik primi vermek suçlarından toplam 6 yıl 3 ay hapis cezası alan ve bunun 1 yılını yatan Aziz Yıldırım, Yargıtay’ın onamasından sonra 2 yıl 2 ay daha hapis cezasıyla karşı karşıyayken yeniden yargılama talebinde bulundu ve kabul edildi. Ve şimdi Türkiye, bundan sonra ne olacağı sorusuna odaklandı.

9 SORUDA YENİDEN YARGILAMA
1-Bu dava 3 Temmuz şike davasının sil baştan görülmesi anlamına mı geliyor?
Evet, eski Özel Yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama silbaştan görülecek. 
2- Sanıklar tapelerin hukuki olmadığına dair en büyük dayanağı nedir?
Sanıklar, tapelerin hukuksuzluğuna en büyük dayanak olarak, yolsuzluk iddiasıyla gerçekleştirilen ancak hükümetin ‘Parelel örgüt operasyonu’ olarak nitelendirdiği 17 ve 25 Aralık operasyonlarını delil gösterecek. 
3-Tapelere dair karar davanın kaderini nasıl etkileyecek?
Tapeler tek başına delil olamayacağı için başka delil olup olmadığına bakılacak. Müdahil taraf fiziki takipleri de delil olarak ortaya sürerse, mahkeme bunların tapelerle örtüşüp örtüşmediğine bakacak. 
4- Müdahil olan Trabzonspor nasıl strateji izleyecek?
Trabzonspor, yeniden yargılamanın hukuka aykırı olduğu tezini ortaya atacak. Ayrıca dosyada yeniden yargılamayı gerektirecek sahteliği ortaya çıkan delil olmadığını, kumpas iddiasının da yeniden yargılama kararı veren mahkemece reddedildiğini vurgulayacak. Ayrıca yeniden yargılamayı yapacak olan 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Metin Tamirci’nin Çarşı davasında tapelerin geçersiz sayılması talebini “Kararımızı daha sonra vereceğiz” dediği de hatırlatılacak.
5- Aziz Yıldırım’ın 3 Temmuz sürecinde rol oynayan savcı ve hakim dahil tüm yetkililer hakkında açtığı dava kabul edilirse ne olur?
İki dava birleştirilir ve Yıldırım’ın eli çok daha güçlenir.
6- Eski davada beraat eden Trabzonspor yöneticileri bu davada sanık olabilir mi?
Olabilir ancak bunun için Aziz Yıldırım ve diğer 5 sanığın yeni ve somut bir delil ortaya koyması şartı.
7- Yeniden yargılama sonunda ne tür kararlar çıkabilir?
Üç karar çıkabilir. 1-Daha önce verilen kararın aynısı çıkabilir. 2-Sanıklar örgütten suçsuz bulunup, şike ve teşvikten tekrar suçlu bulunabilir. 3-Sanıklar tüm suçlardan beraat edebilir.
8- Yıldırım beraat ederse TFF’nin verdiği kararlar değişir mi?
Hayır değişmez. Sportif yargılamanın işleyişi farklı. Buna karşın Yıldırım ve kulübü devlete karşı tazminat davaları açabilir. 
9- Yeniden yargılama ne kadar sürer?
Kesin bir tarih olmamakla birlikte 5 ayda sonuçlanan eski davadan daha uzun bir süreye yayılma ihtimali bulunuyor.


ÖNCE BOZMA DAVASI

ŞİKE davasında Yargıtay’ın haklarında bozma kararı verdiği ve aralarında Fenerbahçe yöneticisi Şekip Mosturoğlu ile Beşiktaş eski asbaşkanı Serdal Adalı’nın da bulunduğu 31 sanığın yargılanmasına da bugün 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 09.30’da devam edilecek.
‘ADİL YARGILANSIN’

ALİ Koç’un başkanlığını yaptığı 1907 Derneği, Yıldırım’ın yeniden yargılama sürecinin başlaması öncesinde yaptığı açıklamada ‘Yeniden adil bir şekilde yargılanma’ya vurgu yaptı. “Haksızlıklar tekrarlanmasın” denildi.