Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda ikinci gün müsabakaları, Trio Arena'da yapıldı.

Şampiyonanın ikinci gününde minderde kadınlarda 2, erkeklerde 2, toplam 4 sporcumuz mücadele etti.

Sezer Akgül ve Münir Recep Aktaş 2. Turda elenirken Hafize Şahin final, Burcu Kebiç ise bronz madalya için mindere çıktılar.

BURCU KEBİÇ BRONZ MADALYAYI KAÇIRDI

Akşam seansında mindere ilk olarak 53 kiloda Burcu Kebiç çıktı. Kebiç, ilk maçında Rus Maria Gurova'ya tuş olarak yenildi. Ancak Burcu'yu yenen Gurova finale çıktığı için repesaj 3-5'lik maçı oynama hakkı elde etti. Repesaj maçında Bulgar Evelina Nikolova Georgieva karşılaşan Burcu, karşılaşmayı 7-3 kazanarak 3'lük, 5.'lik maçına çıktı. Daha önce iki defa karşılaştığı ve bir galibiyet bir mağlubiyet aldığı, Moldovalı Natalia Budu karşısında Bronz madalya için mücadele etti. Burcu Kebiç maça iyi başladı ve 20'ci saniyede 4-0 öne geçti. Ancak Budu, erken toparlandı ve 8-0 öne geçti 45.'ci saniyede Burcu'yu tuş pozisyonunda yakalayan Natalia Budu, Tuş yaparak karşılaşmayı kazanan taraf oldu. Bu sonuçla Kebiç, şampiyonayı Avrupa 5.'si olarak tamamladı.

HELSİNKİ'DE HAFİZE ŞAHİN TÜRK GÜREŞ TARİHİNE GEÇTİ

Türkiye Kadınlar Güreş Milli takımı bu güne kadar Avrupa büyükler şampiyonalarında 3 bronz madalya kazanabilmişti. 2000 yılında Zarife Yıldırım, 2012 yılında Elif Jale Yeşilırmak ve 2013 yılında ise Hafize Şahin'den gelmişti.

2014 Avrupa büyük kadınlar güreş şampiyonasına ise Hafize Şahin damgasını vurdu. 60 kiloda mücadele eden Şahin, Türk spor tarihinde ilk defa final oynama hakkı elde eden ilk kadın güreşçi oldu.

Kilosunda az sporcu bulunan Hafize Şahin, direkt olarak çeyrek final müsabakasına çıktı. Belaruslu Mikhalkova Nadzeya karşısında 4-0 önde iken, tuş yaparak karşılaşmayı kazandı ve yarı finale çıktı. Yarı finalde İngiliz Olga Butkevycha'yı 15-14 yenen Hafize Şahin, finale adını yazdırdı. Finalde karşılaşmasında ilk defa karşılaştığı İsveçli Malin Johanna Mattsson karşısında Hafize Şahin, maça iyi başlayamadı. Ortada birbirini tartarak başlayan iki sporcuda birbirine açık vermemeye çalıştı. Ancak Malin Johanna maçta ilk atağını yaptı ve Hafize Şahin'i tuş pozisyonunda yakaladı. Hafize çizgi dışına kaçmaya çalışsa da tuş olmaktan kurtulamadı ve karşılaşmayı kaybederek gümüş madalyada kaldı.

125 KİLODA SON İKİ AVRUPA ŞAMPİYONU TAHA AKGÜL SAHNE ALIYOR

2012 Yılında Tiflis'te ilk Avrupa şampiyonu olan Taha Akgül, 2. Avrupa şampiyonluğunu ise 2013 yılında Begrat'ta kazanmıştı. Üçüncü defa peş peşe Avrupa şampiyonluğu kovalayan Akgül, yarın ilk defa karşılaşacağı Ermenistanlı Andranik Galstyan karşısında mindere 1. Tur ilk maçına çıkacak.

Öte yandan Avrupa Büyükler Güreş Şampiyonası üçüncü gününde yarın 4 sporcumuz mindere çıkıyor.

Kadınlarda: 55 kilo Bediha Gün, (İsveç) Sofia Makdelena Mattsson

69 kilo Burcu Örskaya, (Letonya) Laura Skujına

Erkeklerde: 74 kilo Soner Demirtaş, (Almanya) Georg Hart

125 kilo Taha Akgül, (Ermenistan) Andranik Galstyan

ERCAN ATA - HELSİNKİ /

ea(gh)