TRABZONSPOR teknik direktörü Mustafa Akçay, "Eğer bir kulübü bir oyuncusu sevmiyorsa onu keseceksin. O kolu keseceksin" diyerek ikinci yarı öncesi futbolculara gözdağı verdi. Akçay, oyuncuların teknik adamları eleştirmesiyle ilgili olarak da, "O tür oyuncular gidip Mourinho ile çalışacak" ifadesini kullandı.
Teknik direktörü Akçay, bordo mavilierin kamp yaptığı otelde basın toplantısı düzenledi. İkinci yarıda takımda 3 önemli değişiklik olmasını planladıklarını vurgulayan Akçay, yapacakları transferlerin ardından takımın 'oyun yapısında değişikliğe gidileceğini' söyledi. Akçay, şöyle dedi:
"Yarın kondisyonerin kampımıza katılması sonrasında teknik anlamda da bazı değişikliklere gideceğiz. Bir de takımdan gidecek ve kalacak oyuncular anlamında değişiklikler olacak. Sezonun ikinci yarısında bu üç alanda değişikliği görebiliriz."
Akçay, Alanzinho, Giray, Batuhan, Volkan ve Aykut Akgün’ün sezonun ikinci yarısında kendileriyle olmayacağını da vurgulayarak, "Kulübümüzün yararına olabilecek olan her türlü hareketin sonucunda bazı arkadaşlarımızın daha takımdan gitmeleri söz konusu olabilir. Bunun sonucu kulüp menfaatidir" diye konuştu.
"YENİDEN YENİLENEREK İŞİMİZİN BAŞINDAYIZ"
Akçay, ligin ilk yarısının son maçının ardından istifa ettiğini, göreve döndüğünü hatırlatarak "Neler yaşandı o dönemde?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Büyük bir camianın yükünü taşımak kolay değil. Güçlü beklentilere cevap veren insanlarız. İşleyişle ilgili prensipleriniz varsa, bu prensipleriniz bazen karşınızdakilerle ters düşebiliyor. Başkanımızla ilk yarı değerlendirmesini yaptık. Bu doğal davranıştı. Oturduk ve herkes kendi heybesindekileri anlattı. Ortak bir yol izledik. Yeniden yenilenerek, bir rejenerasyon yaşayarak işimizin başında bulunuyoruz. Başkanımız İbrahim Haciosmanoğlu Trabzonspor için çok önemli bir başkanlık rolü üstendi. Zor bir operasyonu yönettiğini görüyorum. Şu ana kadar başkanımızın gösterdiği performansı da çok iyi buluyorum. Devam edip yararlı bir şey çıkarabilir miyiz diye düşündük. Para, mevki ve unvan beklentisi olmadan çalışıyoruz."
"1 FORVET, 2 ORTA SAHA VE 1 STOPER İSTİYORUZ"
Anlaşmaya vardıkları kondisyoner Miguel Peiro’nun yarın iş başı yapacağını kaydeden Akçay, transfer çalışmalarının da sürdüğünü anlattı. Teknik direktör Mustafa Akçay, yerli futbolcular konusunda transfer çalışmalarında bulunduklarını bildirirken şöyle dedi:
"Takıma yerli oyuncu katılımına hız vermemiz gerekiyor. Forvet oyuncusu dışında 1 yabancı oyuncu katılabilir. Şu anda transfer komitesi çalışmaları sürdürüyor. Problemli bir transfer dünyası var. Açıklanan isimler kulüpleri zor durumda bırakıyor. Bu nedenle transferde isimleri geçen oyuncuları saklamak zorunda kalıyoruz. Forvet kesinlikle istiyoruz. 2 orta saha oyuncusunun katılma durumu söz konusu. Giray’ın gidişiyle stoper mevkiinde eksiklik olabilir. İyi ve maliyeti uygun yerli bir stoper bulabilirsek alabiliriz."
"3- 4 TAKVİYE YAPMAYI PLANLIYORUZ"
Akçay, ara transferde takıma 3 veya 4 takviye yapmayı planladıklarını, belli noktalara oyuncu gelmesi halinde beklentilerinin önemli oranda karşılanacağını kaydederek şöyle konuştu:
"Transfer çalışmalarımız sürüyor. Ancak, netlik kazanan bir durum yok. Yeni transferlerin kampa katılmasını tabii ki ben de isterim. 25 Kasım’da yönetime transfer listemizi sunduk. Bu sunduğumuz raporda mevkiler ve oyuncuların isimleri vardı. 5-6 oyuncunun ismini verdik. Santrafor konusunda ağırlık yabancı, stoper konusunda ise yerli oyuncu üstünde durduk. Çözüm üretecek yerlerde yabancıların kullanılmasını istiyoruz. Her mevki için belli bir sayı verdik. Yönetimle diyalog içerisinde gidiyoruz. Trabzonspor’un şartlarını zorlayamam. Kulübüme yardımcı olma düşüncesini atlayamam. Yapacağımız takviyeler ciddi anlamda transferler olmalı tamamlayıcı oyuncular değil."
"TÜRK OYUNCULARIN GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR"
Akçay, Türk oyuncuların yetenek açısından Brezilyalı oyunculara yakın olduğunu, milli takımın uluslararası turnuvalara katılamadığını ifade ederken, "Türk oyuncuların geliştirilmesi gerektiği ortaya çıkmış durumda. Saha dışı ve içerisindeki çalışma davranışları ve meslek saygısı konusunda Avrupalı meslektaşlarına göre geride olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak yetenek olarak Brezilyalılara en yakın kitlenin Türk oyuncuların olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Akçay, sezonun ikinci yarısı için çok hayalci olmayacaklarını da ifade ederek, "Bazı doğru oyuncuların katılımı ile ikinci üçüncü bölgedeki hareketliğimiz cesaretimize katkı yapabilir. Taraftarlarımızı kandırma yerine olanları söylemeyi, gerçekçi mesajı vermeyi doğru buluyorum. Bundan dolayı beni ayaklarımdan ters asacaklarsa bir şey söyleyemiyorum. Takımının saldırgan olmasını kim istemez? Sonuçta karşınızda bir takım var ve ona saygı göstermek zorundasınız" ifadelerini kullandı.
Akçay, takımdaki yerli oyuncu sayısının azaldığını, bunun tersi olmasının gerekip- gerekmediğini soran bir gazeteciye şu yanıtı verdi:
"Aidiyet; önemli bir duygudur. Sanıyorum orta iki kitaplarında, 'Diyet' diye bir hikaye vardır. Kasap çırağının kolunu kesmesi olayı var orada; bir bedel, diyet ödemek için. Eğer bir kulübü oyuncusu sevmiyorsa onu, o kolu 'keseceksin.' Yabancı oyuncuların transfer edilemeyişi ya da taliplilerinin olmayışı, 'garanti paraya' anlaşmış olmaları onları rekabetin dışında bırakıyor. Rekabetin içine bunları sokamamış olmamız elimizi kolumuzu bağlıyor. Çelişki gibi görünen bu süreçte uygulamamız gereken bazı tavırları yönetim kurulu da biliyor. Bağlayıcı nedenlerden dolayı kulüp böyle bir fotoğraf veriyor olabilir. Ama kulübü yönetenler akıllı insanlar.”
Akçay, bir gazetecinin, "Malouda ve Bosingwa sizi şikayet etti mi?" sorusunu yanıtlarken, bunun duyumdan öteye gitmediğini, futbolcularla görüşmelerinde böyle bir şeyin olmadığını öğrendiklerini anlattı. Akçay, "Bosingwa ve Malouda ile tercüman aracılığı ile ilgili bu soruları siz de onlara sorabilirsiniz. Ben sporcuyu oynatmazsam o da benden hoşlanmaz, ‘Bu takım yapmasını, oyun okumasını, antrenman yapmasını bilmiyor' der. Bunlara tanık olduk. Öyle oyuncu var ki antrenörünü gazeteciye şikayet ediyor ve 'O hiçbir şeyden anlamıyor" diyor. Ama sizi sonuçta takip eden bir basın var" dedi. Akçay, daha önce de antrenörü şikayet eden oyuncular olduğunhu bildirirken şöyle konuştu:
"Buna zemin hazırlayan yönetim kurullarıdır. Sonradan o oyunculara teslim olanlar yine yöneticiler olmuştur. Oyuncuya dayalı sistem kurduğunuzda kesinlikle bundan en çok zararlı olan kulüpler ve yönetim kurullarıdır. Sizi bir süre sonra 'idare etmeye' başlarlar. Buna izin vermemelisiniz. Benim böyle bir kaygım yok. Bir oyuncu beni şikayet edebilir. Ben işimi yapmaya çalışıyorum. Adam, 'Oradan niye yapıyoruz da buradan yapmıyoruz. 'Bu da bir şey bilmiyor' diyebilir. O zaman gidecekler; Mourinho ile çalışacaklar. Sonuçta sporcuya dayalı düzeni desteklerseniz bir gün sizi imha eder."