İZMİR, () - 50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun 183 kilometrelik Bodrum-Selçuk etabını Orica GreenEDGE takımından Adam Yates 4 saat 11 dakika 46 saniye ile kazandı. İkinciliği Cannondale takımının İtalyan bisikletçisi Davide Formola, üçüncülüğü de CCC Polsat Polkowice takımının İtalyan sporcusu Davide Rebellin elde etti.

İLK KAÇIŞLAR

Saat 11.40'da Bodrum kalesi önünden verilen startla 140 bisikletçi Selçuk'a doğru pedal basmaya başladı. Henüz Bodrum rampası çıkılırken ataklar başladı. Aralarında ünlü sprinter Lotto Belisol Takımı'nın Alman sporcusu Andrei Griepel'in de bulunduğu 6 sporcusu hemen ön grubu oluşturdular ve gittikçe artan bir tempo ile pedal bastılar. Kamyshev (Astana), Krizek (Cannondale), Greipel (Lotto Belisol), Aramendia (CAJA RURAL), Kurek (CCC POMSAT) ve Kreder (WANTY GROUPE-GOBERT) ana grupla arayı 6 dakika kadar açtı.

SPRİNT PRİMİNİ KAZANANLAR

86'ncı kilometre kat edilirken etabın ilk prim kapısından geçildi. Çizgiyi ilk geçen sporcu Caja Rural-Seguros takımının İspanyol sporcusu Javier Aramendia Lorente oldu. İkinciliği Cannondale takımından Avusturyalı Mattihas Krizek aldı. Üçüncü de CCC Polsat Polkowice'nin Polonyalı bisikletçisi Adrian Kurek oldu. Prim kapısı geride kalırken öndeki grup arayı 5 dakika 48 saniyeye çıkardı. "Türkiye Güzellikleri" prim kapısına yaklaşılırken ana grup tempoyu yükseltti ve farkı 1 dakika kadar indirdi. Yeni zaman net 5 dakika olarak ölçüldü. Etaba başlayalı 2 saat 33 dakika olmuştu ki yarış komiseri 106'ncı kilometreyi geçtiklerini duyurdu. Bu saat dilimi hesaplandığında iki grubun temposunun hayli iyi olduğu söylenebilirdi.

BEYAZ MAYONUN SAHİBİ DEĞİŞMEDİ

124'üncü kilometre geçilirken "Türkiye Güzellikleri" primlerini kazananlar belli oldu. Çizgiyi ilk geçen bisikletçi Lotto Belisol Takımı'nın Alman sporcusu ünlü sprinter Andrei Griepel oldu. İkinciliği Caja Rural takımından İspanyol Javier Aramendia Lorente, üçüncülüğü de CCC Polsat Polkowice takımının Polonyalı sporcu Adrian Kurek aldı. Ancak bu sonuçlar beyaz mayonun sahibini değiştirmedi. Selçuk-İzmir etabında beyaz mayoyu klasmanda 15 puanla liderliğini sürdüren Neri Sottoli takımının İtalyan sporcusu Mattia Pozzo giyecek. Bu kapı da geçildikten sonra ön gruba yetişmek için ana grup inanılmaz bir tempo yaptı. 143'üncü kilometre geçilirken ana grup ön gruba yetişmek üzereydi. Yeni zaman farkı 1 dakika 15 saniye olarak anons edildi. Finişe 30 kilometre kala ana grup, öndeki altılı grubu yakalamak üzereydi. Selçuk'taki Meryem Ana Tepesi'ne tırmanacak olan bisikletçiler şimdi bu finiş için toplu olarak gelmeye başladı.

TIRMANIŞ PRİMİNİ KAZANANLAR

161'inci kilometre geçilirken etabın tırmanış primini de kazananlar şu şekilde sıralandı:

United Healthcare Presented By Maxxis takımından Marc De Maar, aynı takımdan Davide Frattini, Caja Rural'dan Karol Domagalski.

Grup yine tırmanışlarda parçalanır gibi olduysa da Meryem Ana yokuşu toplu halde çıkılmaya başlandı. Finişe 5 kilometre kala Andrei Griepel, Mark Cavendish ve Elia Vivianı gibi elit sporcular tırmanış sırasında pek çok bisikletçi ile birlikte gerilerde kaldı. Doğal olarak tırmanış etaplarında başarılı olan bisikletçiler finişe doğru tempo yapmaya başladı. Finişe 1 kilometre kala Orica GreenEDGE Takımından Adam Yates atağa kalktı ve tek başına finişe gelmeye başladı. Yates, 4 saat 11 dakika 46 saniye ile Bodrum-Selçuk etabının galibi oldu.

TURKUAZ MAYO EL DEĞİŞTİRDİ

Turun genel ferdi klasman birincisi ise bu etapta el değiştirdi. Cofidis'in Estonyalı bisikletçisi Rein Taaramae'den 8 saniye geride olan Orica GreenEDGE takımının Britanyanlı sporcusu 1 saniye farkla rakibini geçerek birinciliğe yükseldi. Kuşadası-İzmir etabında turkuaz mayoyu Yates giyecek.

ETAPTAN NOTLAR

183 kilometre Bodrum-Selçuk etabında 1 sprint primi, 2 tırmanış primi ve 1 de "Türkiye Güzellikleri" primi kapılarından geçildi.

Turkuaz mayonun sahibi Estonyalı bisikletçi Taaramae, "Bacaklarımı çok iyi hissediyorum, bu yüzden hiç endişem yok" dedi. Bu sözler yarışın liderinin kendine güveninin tam olduğunu gösteriyordu.

MTN Qhubeka Takımı'nın Eritreli bisikletçisi Merhawi Kudus, "Bacağımda biraz ağrı var ama yine de deneyeceğim. Bugün podyumda olabilmek benim için yeterli olur" ifadesini kullandı.

CCC Polsat Polkowice takımının İtalyan sporcusu Davide Rebellin, "Elmalı'da çok zaman kaybettim, ama elimden geleni yapacağım" derken, rakibi Eritreli sporcu Kudus'un pedal çevirme tekniğini beğendiğini, kendisine Froome'u hatırlattığını söyledi.

Rebellin, "Kağıt üzerinde bu etap bana uygun görünüyor, kazanmayı deneyeceğim, ancak Taaramae herkesi geçebilir" şeklinde konuştu.

Merhawi Kudus, "2 gün önce yağmurdaki kazada bacağımı ve kolumu çarptım. Dün son sprintte durumumu görmek için atak yaptım" dedi.

Konya Torku Şekerspor'un İspanyol bisikletçisi Cobo Acebo Juan Jose, "Kendimi iyi hissediyorum, elimden gelenin en iyisini yapacağım ama korkarım Taaramäe'nin genel ferdi klasmandaki yerini koruması yeterli zaman farkı var" dedi.

Bodrum-Selçuk etabında Renshaw (Omega Pharma-Quick Step), Docker (Orica GrenEDGE), Belkov ve Paolini (Katusha), Colli ve Ponzi (Neri Sottoli) start almadı.

Genel ferdi klasmanda 8. sırada bulunan Bardiani CSF Takımı'nın İtalyan sporcusu Barbin, "Son tırmanışı bilmiyorum ancak genel klasmandaki 8'inciliğimi iyileştirmek istiyorum. Podyuma çıkmam ise zor görünüyor" dedi.

Dünya'nın sayılı sprinterleri arasında gösterilen Lotto Belisol'un Alman sporcusu Andre Greipel Ghent-Wevelgem'de köprücük kemiğini kırdıktan sonra Tour Of Turkey'de formunu test ettiği, çabuk bir iyileşme sürecinde olduğu gözlendi.

KUAŞADASI- İZMİR ETABINDAN SONRA KAFİLELER İSTANBUL'A GİDECEK

27 Nisan'da Alanya-Alanya etabı ile başlayan ve bugün 7'nci etabı koşulacak 50.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'na katılan bisikletçiler, yarın koşulacak Kuşadası-İzmir etabından sonra İstanbul'a hareket edecek.

136 kilometrelik bu etaptan sonra kafileler uçakla İstanbul'a gidecek ve Pazar günü İstanbul-İstanbul etabıyla yarış sona erecek.

os (os)