İstanbul-

50.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun 121 kilometrelik İstanbul-İstanbul etabını Omega Pharma-Quick Step Takımı'nın Britanyalı sporcusu Mark Cavendish 2 saat 35 dakika ile kazandı. İkinciliği Cannondale Takımı'nın İtalyan Sporcusu Elia Viviani, üçüncülüğü de Astana Takımı'nın İtalyan sporcusu Andrea Guardini tekerlek farkı ile elde etti.

HEMEN ATAKLAR BAŞLADI

137 Bisikletçi saat 11.35'te Dünya'nın en ünlü yapıtlarının arasında gösterilen Sultanahmet'teki tarihi Ayasofya Camii'nin önünden start aldı. Damalı Bayrağı Turizm Kültür Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ve Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu birlikte verdiler. Sabahın erken saatlerinde İstanbul'da başlayan sağanak yağış parkuru doğal olarak kayganlaştırdı. Bisikletçiler bu nedenle bir süre Neutral Start (Fo Depar) olarak İstanbul etabını kat ettiler. Ve gerçek start Galata Köprüsü üzerinde verildi. Damalı bayrağın sallamasından sonra etap yüksek bir sürat ile başladı ve ardından ataklar baş gösterdi. Boğaziçi Köprüsüne çıkılırken Konya Torku Şekerspor De la Fuente Rasilla David ile Neri Sottoli Takımından Pozzo Mattia atak yaptı ama fazla kaçamayıp ana gruba yakalandılar. Ataklar Boğaz Köprüsü geçildikten sonra da devam etti.

SPRİNT PRİMİNİ KAZANANLAR

29'uncu kilometre geride kalırken etabın sprint primini kazananlarda belli oldu .. Sonuçlar şöyle: 1-CCC Polsat Polkowice Takımının Polonyalı sporcusu Tomasz Kıendys, 2-Caja Rural Takımın'dan İspanyol Mas Bonet Luis Guillermo 3- Drapac Cycling Takımından David Jai Crawford. Prim kapısı hemen geçilirken küçük çaplı bir kaza meydana geldi. Want Groupe-Gobert Takımından Habeaux Gregory ile Napolitano Danilo birbiriyle çarpışıp düştü. Ancak hemen müdahale edilerek yarışa devam ettiler.

7 KİŞİLİK YENİ GRUP

Finişe 78 kilometre kala 7'li bir kaçış grubu , ana gruptan 35 saniye kadar arayı açtı. Bu sporcular şu isimlerden oluştu. Lampre Merida'nın İtalyan sporcusu Conti Valerio, Bardiani CSF takımı'nın Paolo Colonna, Caja Rural'ın İspanyol sporcusu Aramendia Lorente Javier, CCC Polsat Polkowice'nin Polonya'lı sporcusu Tomasz Kiendys, Konya Torku Şekerspor'dan Nazım Bakırcı, MKN-Qhubeka Takımı'nın Cezayir'li sporcusu Youcef Reguıguı, Novo Nordsk Takımı'nın İspanyol sporcusu Javier Meıas Leal. Bu arada kaza geçiren sporculardan Danilo Napolitano'nun yarışı bıraktığı anons edildi. Etap 136 sporcuyla devam etti.

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ PRİMİ

Starttan bu yana 74 kilometre geride kalırken (Finişe 46 kilometre kala) etabın son prim kapısından geçildi. Türkiye Güzellikleri primi şu sporcular arasında paylaşıldı:

1-Caja Rural Takımı'nın İspanyol Sporcusu Aramendia Lorente Javier, 2- CCC Polsat Polkowice Takımı'nın Polonyalı Sporcusu Tomasz Kıendys, 3-Konya Torku Şekerspor'lu Nazım Bakırcı.

TURKUAZ MAYOYU ADAM YATES KAZANDI

Ve yarış bu biçimde devam ederken artık geri sayım başladı. Elbette gözler ilk 10'un içinde yer alan ve birinci ile 10'uncu sıradaki sporculardaydı. İlk 10 bisikletçinin arasında sadece 1 dakika 4 saniye vardı ve etap sonunda bakalım Turkuaz Mayo'nun sahibi Orica GrenEDGE'nin Britanyalı sporcusu Adam Yates Genel Ferdi Klasman birinciliğini koruyabilecek miydi?

Son 39 kilometre öndeki yedili grup tempo yaptı öve arayı biraz daha açtı. Ama bu fark 40 saniyeden öteye gidemedi. Turkuaz Mayonun sahibi Adam Yates'in ana grupta dinlene dinlene geldiği gözlendi. Bu arada ana grup tempoyu artırdı. Yarışın bitmesine 3 tur kala öndeki grup yakalanmak üzereydi. Yeni zaman farkı 15 saniye olarak anons edildi. Bu esnada bir kazada daha yaşandı. 4 kişilik bir bisikletçi grubu birbirleriyle çarpışıp düştü. Ana grup aralarından geçip yarışa devam etti. Çarpışma sırasında yaralanan MTN -Qhubeka'nın Eritre'li sporcusunun köprücük kemiği kırıldığı ve ambülansla hastaneye kaldırılarak yarışa devam edemiyeceğini bildirildi.Ayrıca Caja Rural Takımı'ndan Colombiya'lı Parra Bustamente Heiner'de yarış dışı kaldı. Böylece finişe pedal basan bisikletçi sayısı 135'e düştü. Son tur'a girildiğinde öndeki 7'li grupta parçalandı. Bu kez ön grubu Bardiani Takımı'nın İtalyan sporcusu Paolo Colonna, Caja Rural Takımı'nın İspanyol Sporcusu Aramendia Lorente Javier ve CCC Polsat Polkowice'nin Polonya'lı bisikletçisi Tomasz Kıendys oluşturdu. Ancak arayı bir türlü açamadılar. Diğer üçlü ve daha önce geriye düşen Torkuspor'lu Nazım Bakırcı ana gruba yakalandı. Öndeki üçlü 12 saniye kadar öndeydi ama bir türlü istedikleri tempoyu veremediler. Son 10 kilometrede grup yakalandı. Etabın geri kalan bölümünde grup artık tek parça olmuştu..5 kilometre kala grup müthiş bir süratle finişe doğru gelmeye başladı. Art arda sprintler geldi.İzleyenlerin zaman zaman yüreğini ağızlarına getirecek sahneler yaşandı. Atak üstüne atak geldi. Son metreler nefesleri kesti…Finişe metreler kala 50.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur'unun etap abonesi Omega Pharma-Quick Step'in Britanyalı sporcusu Mark Cavendish dördüncü zaferini elde ederek 2 saat 35 dakika birinci geldi. Ve Turkuaz Mayo'yu Genel Feri Klasmanda 1 saniye farkla üstün götüren Orica GrennEDGE Takımı'nın Britanyalı bisikletçisi Adam Yates kazandı.

KIRMIZI MAYONUN SAHİBİ DE MAAR MARC OLDU

Etap başlamadan önce Kırmızı Mayonun (En İyi Tırmanış yapan Sporcuya verilen Mayo) sahibi kesinleşti. Unıdethealtcare Presendet By Maxxıs'in Hollanda Antilleri bisikletçisi De Mar Marc Kırmızı Mayonun sahibi oldu.

YEŞİL MAYO VE BEYAZ MAYONUN SAHİBİ

Tur başından bu yana 3 etap zaferi yaşan Omega-Pharma-Quick Step'in Britanya'lı sporcusu Mark Cavendish Yeşil Mayonun (En iyi Sprintere verilen Mayo) sahibi oldu. Beyaz Mayoyu (Türkiye Güzellikleri Mayosu) ise Neri Sottoli Takımı'nın İtalyan bisikletçisi Pozzo Mattia kazandı..

ETAPTAN NOTLAR

İstanbul - İstanbul etabında 27,9 kilometrede de sprint kapısı, 72,1 kilometrede Türkiye Güzellikleri kapısı geçildi.

Cannondale Takımı İstanbul-İstanbul etabında başarılı sporcusu Elia Viviani ile üçüncü zaferini almayı umut ettiğini açıkladı.

Elia Viviani ise yağan yağmurun endişe verici olduğunu söyledi: "Yerler kuruyacak gibi görünüyor ama eğer tehlikeli olursa bugün atak yapmam ve bunun yerine takım arkadaşım Guillaume Boivin'e yardım ederim" dedi.

Belkin Pro Cycling Team Sporcusu Theo Bos: "Dünkü sprintimiz çok erken başladı. Umarım bugün kuru ve temiz sprint olur."

Omega Pharma-Quick Step'in İtalyan Sporcusu Alessandro Petacchi: "umarım Giro'da en yüksek form düzeyine ulaşırım ve sonrasında her şey olur." diye konuştu

Tur'da bir ara Turkuaz mayoyu giyen Cofidis'in Estonyalı bisikletçisi Rein Taaramäe 1 saniye ile TUR'u kaybetmenin büyük bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi

Omega Pharma-Quick Step'in ünlü sprinteri Mark Cavendish taraftarlarına bugün de kazanmayı deneyeceğine dair söz verdi.

Dünkü etabı 7. sırada tamamlayan Torku takımının sprinteri Ahmet Örken "yine iyi bir sonuç almak istiyorum" dedi.

Türkiye Güzellikleri mayosu sahibi Mattia Pozzo:"Herşey çok güzel, buraları görmek için 1 gün daha kalmayı isterdim

Cannondale'nin bir diğer sporcusu İtalyan Davide Formolo: " Türkiye'ye gelmiş olmaktan mutluyum. Formumdan şüpheliydim ama iyi bir neticeyle dönüyorum" diye konuştu.

Avustralyalı sprinterlerden Wesley Sulzberger ve Adam Phelan 2 kıta arasındaki bu son etapta güzel bir finiş şovu sözü verdiler.

UD (UD)