BU yıl 35'inci kez gerçekleştirilecek olan ve adı Avrasya Maratonu'ndan Vodafone İstanbul Maratonu'na çevrilen organizasyonun tanıtım toplantısı yapıldı. Sarayburnu'nda bulunan Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleştirilen basın toplantısında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, VodafoneTürkiye Türkiye İcra Kurulu Başkan Vekili Gökhan Öğüt ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin ile davetliler hazır bulundu. Tarihin çeyiz sandığı olarak adlandırdıkları İstanbul'un, güzelliklerinin yanı sıra düzenlenen organizasyonlarla da dikkat çekmesi için çalıştıklarını kaydeden Topbaş, "Günümüz dünyasında şehirler, kendilerini daha fazla hissettirmek için çalışmalar yapmaktalar. Dünyada hiçbir şehre nasip olmayan coğrafi konumu itibariyle, kendimizin farklı bir konuma gelmesi için çalışmalarımızı hızlandırdık" diye konuştu. Vodefone Avrasya Maratonu adıyla geçtiğimiz yıl 34'üncü kez düzenledikleri yarışta isim değişikliğine gidildiğini aktaran Başkan Topbaş, "Adıyla hep İstanbul akla gelsin diye, bu yıl 35. kez düzenlenecek olan organizasyonun ismini Vodafone İstanbul Maratonu olarak değiştirdik. İstanbul Maratonu artık dünyada bir gündem oluşturacak, yakından takip edilecek. Dünyanın en saygın, en iyi takip edilen, başarılı atletlerin yanı sıra dünyada meraklılarının da izlemek için geleceği önemli bir etkinlik olacak" ifadelerini kullandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu organizasyona önemli fedakarlıklarda bulunduğunu aktaran Kadir Topbaş, şunları söyledi: "Seçkin sporcular gelsin diye ödülleri yükselttik. Türk sporcularımızı teşvik etmek için ayrı bir ödül sistemi uyguladık. Bu tip organizasyonlar, kent ekonomilerine önemli katkılar sunmakta. Şehir yönetimleri, bu tip organizasyonların getirilerini de değerlendirmektedirler. Nüfus olarak Avrupa'nın 23 ülkesinden büyük bir kentte yaşıyoruz ve şehrimizin 8500 yıllık mazisi var. Şehrimizin hak ettiği nokta çok daha farklıdır. Vodafone Avrasya Maratonu'nda 17 Kasım Pazar günü birlikte olacağız."
Öğüt: "Vodafone Türkiye için gurur verici bir olay" Maratonun ana sponsoru Vodafone Türkiye'nin icra kurulu başkan yardımcısı Gökhan Öğüt, ikinci kez isimlerini verdikleri organizasyonun kendileri için gurur verici bir olay olduğunu belirtti. Şirket olarak sadece teknolojik gelişmelerle değil, kültür, sanat ve özellikle spor alanındaki gelişmelerle ülkelerin ilerleyeceğine inandıklarını aktaran Öğüt, "Bu alanlarda da çok büyük yatırımlar yapmaya başladık. Vodafone Türkiye olarak İstanbul'un potansiyeline ve dünya sahnesinde olması gereken yere inanıyoruz. Amacımız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İBB Spor AŞ ile birlikte bu organizasyonu dünyanın en büyük maratonları arasına sokabilmek" diye konuştu.
Dünyanın önde gelen büyük maratonlarına bakıldığında, her yıl binlerce sporcu ve milyonlarca izleyicinin ilgisiyle karşılaşıldığını anlatan Öğüt, "Örneğin New York Maratonunu 2 milyonun üzerinde izleyici takip etti ve yapılan hesaplara göre şehir ekonomisine 340 milyon dolar katkı sağladı. Hedefimiz, organizasyonumuzu bu majör maratonlar arasına sokabilmek. İlk olarak katılımı artırmayı, ikinci olarak da İstanbulluların desteğini yükseltmeyi istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı hızlandırdık. Yurt içinde ve yurt dışında tanıtımlar yaptık" şeklinde görüş belirtti. Maratona olan ilginin yükselişini rakamlarla dile getiren Öğüt, 2011 yılında 8 bin, 2012 yılında ise 13 bin 400 olan katılımcı sayısının şu an ilk kayıtlarda 16 bin 400 ulaştığını ve 20 bine çıkmasını beklediklerini söyledi. Geçen yıl bağış amaçlı koşan 3 bin 500 kişinin, 550 bin lira seviyesinde bağış topladığını hatırlatırken, bu yıl ise toplanacak bağışların milyonlar seviyesine çıkacağına inandıklarını vurguladı.
-Göğüs numaralarını aldılar
Toplantının son bölümünde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve katılımcı bazı isimler göğüs numaralarını aldı.
Göğüs numarasının kaç olmasını davetlilere danışan Topbaş, 34 göğüs numarasında karar verirken, Gökhan Öğüt 542 göğüs numarasını, Alpaslan Baki
Ertekin 52 göğüs numarasını aldı. Ayrıca, toplantıda bulunan isimlerden Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Naci Arkan'a 2014 gös numarası, atletizmin duayen isimlerinden Selahattin Yıldız'a ise 8 göğüs numarası verildi. Öte yandan, TSYD'nin kuruluşunun 50. yılı nedeniyle oluşturulmak istenen hatıra ormanı için Kadir Topbaş da yetkililere destek sözü verdi.
-Yıldız'dan maratonun isminin değişmesine tepki Türk atletizminin duayen isimlerinden olan Selahattin Yıldız, maratonun isminde yapılan değişikliğe tepki gösterdi. Tepkisini kürsüde bulunduğu esnada Kadir Topbaş'a aktaran Yıldız, "İsim değişikliğine karşıyım. 35 yaşındaki bir çocuğun ismini değiştirirken babasına sorulmaz mı? Ben bu maratonun isim babasıyım. Çok zor şartlarda başladık. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyin belediye başkanlığı döneminde önemli aşama kaydettik. Sizinle de bu aşamalar devam ediyor. Tabii ki aldığınız karara uyarız ama ilerde hukuki süreç başlatabilirim" ifadelerini kullandı. Topbaş ise Yıldız'a, "Malum, günümüz reklam dönemi. Maratonlar da şehirlerle özdeşleşiyor. Şehrimizin adını duyurma ve reklamını yapma adına böyle bir yola gidildi" diyerek karşılık verdi. (MA/FG)