Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, rejim adına görüşmelere katılan Suriye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi başkanlığındaki heyetle yaptığı görüşmelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.


Heyetle hazırlık mahiyetinde bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve bunun standart bir uygulama olduğunu kaydeden de Mistura, görüşmelerle Suriye'de barışın yanı sıra ateşkesin sağlanmasını da hedeflediklerini söyledi.

Yüksek Müzakere Komisyonu'nun (YMK), görüşmelerin neresinde olduğunun da kendileri için oldukça önemli olduğunu vurgulayan de Mistura, komisyonun kendi aralarında Cenevre'ye gelip gelmeme hususunda karar vermek için 3-4 gündür müzakere yürüttüklerini kaydetti.

De Mistura, YMK'nin kendileri açısından önemli hususlara dikkati çektiklerini ve görüşmelere katılmak için Suriye hükümetinden, tutukluların salıverilmesi, kuşatmaların kaldırılması gibi halkın durumunu iyileştirecek adımlar beklediklerini aktardı. Söz konusu isteklerin insan haklarına ilişkin olduklarına dikkati çeken de Mistura, bu isteklerin BM Güvenlik Konseyi kararlarında da yer aldığını ifade etti. 

YMK'ye şiddetle görüşmelere katılmaları tavsiyesinde bulunduklarını belirten de Mistura, doğrudan ya da dolaylı, formatı ne olursa olsun yol almak için yapılacak en iyi şeyin görüşmelere katılmak olduğunu söyledi. YMK heyetinin görüşmelere katılmayı ciddi olarak düşündüklerine inandıklarını ifade eden de Mistura, Suriye görüşmelerinde ilerleme kaydedebilmek için pazar günü büyük ihtimalle YMK heyetiyle görüşmeye başlayabileceklerini belirtti. De Mistura, durumu gözden geçirmek açısından pazartesi gününün oldukça önemli olduğunu söyledi.