Tel Abyad kentinin Demokratik Birlik Partisi (PYD) tarafından IŞİD'in elinden alınmasına ilişkin en net değerlendirmeyi Dışişleri Bakanlığı yaptı.

İki ayrı güvenlik zirvesinde verilen brifinglerde sunulan değerlendirmeye göre Türkiye, IŞİD ile mücadeleye her platformda devam edecek. Aynı zamanda da PYD’nin Suriye ile ilgili kırmızı çizgileri aşmasına göz yumulmayacak.

Hürriyet, Dışişleri Bakanlığı’nın devletin zirvesi için hazırladığı Tel Abyad değerlendirmesine ulaştı.

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) da onayını alan değerlendirmeler şöyle:

-Türkiye, IŞİD’i ‘terör örgütü’ olarak görmektedir. Uluslararası Koalisyon’un IŞİD ile mücadelesinde görev almaya devam edilecek. 

-IŞİD’le mücadele, PYD ya da başka terör örgütleri ile kıyaslama yapılmaksızın, kendi mecrasında sürdürülecek. 

TÜRKİYE ŞARTLARINI HATIRLATTI

-Türkiye’nin şartları PYD’ye en üst düzeyde iletildi. Esed rejimi ile işbirliği yapmaması, Suriye’nin toprak bütünlüğüne aykırı hareket etmemesi, Suriye’nin geleceğine bütün Suriye halkının birlikte karar vereceği, PYD’nin bunun dışında kalmasının kabul edilmeyeceği anlatıldı.

-Buna karşın PYD, pragmatist hareket ederek bir taraftan Esad rejimi ile hareket etti, diğer taraftan çıkarları örtüştüğünde IŞİD ile pazarlık yaptı, Suriye’nin birliğine aykırı bir şekilde kantonlar ilan etti.

-PYD’nin IŞİD ile mücadelesi, bütün dünyanın sempatisini kazandı. Türkiye de IŞİD’in geriletilmesinden memnundur. Bu nedenle müttefiklerin IŞİD ile mücadelede PYD’ye destek vermesine itiraz etmedi.

-Ancak IŞİD ile mücadele ediyorlar diye herkes kendi amaçları doğrultusunda hareket edip, Suriye için yapılan yüzlerce toplantıda belirlenen ilkelerin dışına çıkamaz.  

TÜRKİYE RAHATSIZLIĞINI İLETTİ

-PYD’nin bölgedeki Türkmen ve Arap nüfusun boşaltılması, yerlerine Kürtlerin yerleştirilmesi gibi eylemlerine duyulan tepki ABD yönetimine, BM’ye, BM Güvenlik Konseyi’ne, Avrupa Birliği Komisyonu’na ve NATO Genel Sekreteri’ne iletildi. ABD Dışişleri, Türkiye’yi haklı buldu ve PYD’ye en üst perdeden iletti.

-ABD, Türkiye’nin Tel Abyad başta olmak üzere Kuzey Suriye’deki Kürt bölgesine ilişkin görüş ve isteklerine açık destek veriyor. 

-Ankara, muhataplarına, “PYD konusundaki algı operasyonu sürerken, bölgedeki insani trajedinin Türkiye’nin üzerine yıkılmasına göz yumamazsınız” mesajını da iletti. 

-Kuzey Suriye’de IŞİD’den ve Esed’den arınmış bir bölge Türkiye’nin Tampon bölge teklifinin hayata geçirilmesine zemin oluşturabilir. Gerçekleşirse; 1) Esed rejimine baskı, 2) Ilımlı muhalefeti birleştirme, 3) Göçü Suriye’de karşılayıp, insani yardımları Suriye topraklarında ulaştırmak mümkün olabilir.

PYD’YE NET MESAJ

PYD’nin Akçakale-Tel Abyad arasındaki sınırı; Türkiye’den Suriye istikametine doğru geçişlere kapatması kabul edilemez.

IŞİD’in Tel Abyad’dan çekilmesi, Halep ve İdlib üzerinden yeniden ilerleme potansiyelini ortaya çıkardı. TSK’nın askeri planlamasını buna göre yapması gerekiyordu. Son dönemde sınırda alınan önlemleri müttefiklerimize bu şekilde izah etmeliyiz.

Türkiye’nin IŞİD ile mücadele konusundaki samimiyeti hâlâ sorgulanıyor. IŞİD’in insan ve lojistik kaynağının Türkiye üzerinden gittiğine ilişkin algıyı ortadan kaldırmamız gerekiyor.