TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı veAK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan,İsrail ile görüşmelerde Gazze’ye yönelik ablukanın değil, ambargonun konuşulduğunu açıkladı. Özhan, “Şu an konuşulan şey ambargodur. Her türlü insani yardımların ulaşmasını müzakere ettik. Abluka başka bir tartışmadır” dedi.

TÜRKİYE 3 ŞART ÖNE SÜRMÜŞTÜ

İsrail’in 31 Mayıs 2010’da Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda müdahale edip 9’u Türk vatandaşı 10 kişiyi şehit etmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler kopmuştu.Türkiye o dönem herhangi bir uzlaşma sağlanabilmesi için İsrail’e; özür, tazminat ve Gazze’ye ablukanın kaldırılmasını içeren 3 şart öne sürmüştü. Bugün iki ülkenin teknisyenler düzeyinde görüşmeler yaptığı açıklanırken, Gazze’ye yönelik ablukanın değil, ambargonun konuşulması dikkat çekti. 

“KONUŞULAN AMBARGODUR” 

Konuya ilişkin gazetemize konuşan TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan, “Konuştuğumuz şey ambargo tabi ki. Onun dışında ablukanın kaldırılması bir süreci kapsıyor” dedi.

Özhan, şöyle konuştu: “İlk aşamada ambargo. Bu iki aşamalı. Siyasi olarak amaç, orada her şeyin tamamen kaldırılması ve Gazze’nin özgür şekilde yaşaması. Ama ilk aşamada temel ihtiyaçların karşılanması için gerekli olan şey ambargonun kaldırılması. Bu iki şeyin birbirinden ayrı olmasından ziyade bunlar ayrı aşamalar. İlk önce ambargo kalkacak ardından abluka kalkacak. Mümkün olsa tek seferde hepsi bir arada kaldırılır ama önce ambargo sonra abluka. Şu an konuşulan şey ambargo tartışmasıdır. Her türlü insani yardımların ulaşmasını sağlama tartışmasını müzakere ettik. Diğer tartışma başka bir tartışmadır. Şu an konuştuğumuz şey ambargodur.