13 yıl aradan sonra koalisyon pazarlıklarının yapıldığı Ankara'da kulisler hareketlenmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile yaptığı görüşmenin ardından partiler arası ilk temas CHP ile MHP kurmayları arasında gerçekleşti.

AK PARTİ'YLE KOALİSYON

Genel başkan yardımcıları düzeyinde gerçekleşen temasta daha çok MHP-CHP koalisyonu üzerinde durulduğu kaydedildi. MHP'nin dışardan destekli bir koalisyon modeline sıcak bakmadığı, durumun “Tabanımıza nasıl anlatırız” ifadeleri ile dile getirildiği öğrenildi. MHP'li kurmayların HDP'yi kapsayan formüllere soğuk baktığı ve CHP'li kurmaylara, “Ya siz AK Parti ile koalisyon kurun biz anamuhalefet olalım ya da biz kuralım siz anamuhalefet olun” dediği belirtildi.

ERKEN SEÇİM İSTEMİYORLAR

Görüşmede CHP'nin de MHP'nin de erken seçimi öncelikli olarak gündemlerine almadıkları, görüşmelerin ilk tur görüşmeler olduğunun altını çizerek önümüzdeki hafta iki görüşmenin daha gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.
Öte yandan, MHP'nin, AK Parti'ye 3 temel parametre üzerinden dışardan şartlı destek veya en az iki yıl sürmesi kaydı ile koalisyon hükümeti seçeneği de olduğu belirtiliyor. MHP kurmaylarının, bugün akşam saatlerinde AK Parti'nin kurmayları ile bir araya gelmesi bekleniyor.

HDP, AK PARTİ İLE CHP SORUMLULUK ALSIN

HDP kulislerinde ise çözüm sürecinin devamı için AK Parti-CHP seçeneğine sıcak bakılıyor. HDP bugün CHP ile bir araya gelmesi bekleniyor. HDP'li kurmayların CHP'lilerle yapacağı görüşmede, AK Parti ile kendilerinin bir koalisyon ihtimalinin olmadığına vurgu yapılacağı ve CHP-AK Parti koalisyonun Türkiye için gerekli olduğunun mesajını vereceği öğrenildi. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “AK Parti ve CHP'nin sorumluluk üstlenerek, ilkeler çerçevesinde uzlaşmasını bekliyoruz. Hangi ilkeler çerçevesinde uzlaşmaya, tartışmaya çalıştıklarını bilirsek, biz de o ilkeleri partimizin ilkelerine uygun görüyorsak elbetteki öyle bir koalisyonun çalışmasını kolaylaştırırız. Hem muhalefet görevimizi yaparız hem de kolaylaştırırız, çalışmalarla teşvik ederiz” dedi.

Kaynak: Çetiner Çetin - Yeni Şafak