Dışişleri bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Avusturyalı mevkidaşı Kurz'la basın mensuplarının karşısına geçti. Kurz AB olarak Türkiye'ye teşekkür ettiklerini ve artık gereken yardımı yapacaklarını söyledi.

İşte basın toplantısından satırbaşları:

Türkiye mülteciler konusunda elinden geleni fazlasıyla yapmıştır. Bu konuda hiçbir takdir beklemiyoruz. Yalnız bu sorunla baş edebilmek için atılacak siyasi adımlar için ortak hareket etmeliyiz. Külfet bağlamında da birlikte bir karar almalıyız. 

AB ve ABD ile çalışmaya devam edeceğiz. İnsanların hayatta kalmak için umuda yaptıkları yolculukta hayatlarını kaybetmeleri insanlık onuruyla bağdaşmaz.

Hep birlikte bu soruna çözüm bulabilmek için çalışmalıyız. 

Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz: 

Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi. Türkiye'deki en büyük ikinci yatırımcı. Mülteci krizi çok önemli.

Suriye'de şiddetin sonu gelmeli. IŞİD'e karşı mücadele devam etmeli. Rusya ve ABD'nin rol alması gerektiğini biliyoruz. Tüm aktörlerin müzakere masasında olmalı ve herkes aynı ölçüde bakmalı. 

Mültecilerin tekrardan geldikleri bölgeye gelmesi ancak orada güvenli bölge olmasıyla olur. Güvenli bir bölgenin yaratılmasını son derece mühim görüyoruz. 

Başka ülkelere gelen mülteci akını sorunu var. Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum. 2 milyonu aşkın mülteciyi alan ülke Türkiye. 

AB bu bölgede daha büyük katkı yapmak istediğini biliyoruz. Türkiye'ye büyük destek sağlayacağını biliyoruz. Sınır güvenliğinin sağlanması şart. Aksi takdirde güvenlik zaafiyeti ortaya çıkar. 

Türkiye'yle Avusturya polisi arasındaki anlaşmalar önemli.