ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteğiyle Rakka'ya bağlı Tel Abyad kentinin kontrolünü ele geçiren PYD'nin, o tarihten bu yana Suriye'nin kuzeyinde sistematik etnik temizliğe devam ettiği öne sürüldü.

BASINA ZAFER GİBİ SUNUYORLAR

AA muhabirinin istihbarat birimlerince hazırlanan raporlardan derlediği bilgide, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bombardımanı nedeniyle Tel Abyad'da tutunamayan DAEŞ'in, Tel Abyad'ı boşalttıktan sonra bu bölgeye PYD'nin girdiği ve bunu basına bir zafer gibi sunduğu belirtildi.

KÜRT OLMAYANLARA YAŞAM HAKKI YOK

Tel Abyad'daki bu gelişme sonrası bölgede PYD'nin baskısı ve etnik temizlik yaptığı, her ne kadar PYD bunu yalanlasa da bölgeden gelen haberler PYD'nin Ayn el Arap ve Haseke arasındaki Kürt olmayan unsurları kendi kontrolündeki bölgelerden çıkarmak için baskı uyguladığı ifade edildi. Bu baskının uluslararası kamuoyunun ilgisinin azalmasıyla daha da arttığı vurgulandı.

TEHDİT VE BASKI

Raporda, PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde etnik temizliğe devam ettiği ve sadece Kürt nüfusun yaşadığı bir bölge oluşturmayı hedeflediği öne sürüldü.

Tel Abyad'ın kontrolünün PYD'nin eline geçmesinin ardından bölgede uyguladığı ifade edilen tehdit ve baskı, rapora şöyle yansıdı:

TÜRKMENLER BÖLGEYİ TERK ETTİ

"PYD, 22 Haziran'da Tel Abyad'ın 20 kilometre güneyinde yer alan Hammam Turkuman köyünde yaşayan Türkmenlere, 'bölgeyi terk etmeleri, aksi takdirde koalisyon uçaklarının köye hava saldırısı düzenleyeceği' şeklindeki tehdidi ve baskısı üzerine köy halkından 300'den fazla kişi Türkiye'ye sığındı.

Yine 8 Temmuz'da Haseke'nin batısında bulunan Abdulaziz Dağız Al Meşrafa köyündeki Arap kökenli 500 kişi göç ettirildi.

PYD mensupları 9 Temmuz'da, Tel Abyad'ın güneyindeki Al Habbal köyündeki çoğunluğu Arap olan halka, göç etmeleri amacıyla baskı uyguladı.

Yine Hammam Turkuman köyünde yaşayan 450 kişi, 13 Temmuz'da PYD'nin tehdidi nedeniyle Türkiye sığındı. Kamplara yerleştirilen Türkmenler, PYD mensuplarının kendilerine 'Burası tampon bölge olacak, burayı terk edin' dediklerini aktardı.

Son olarak 13 Temmuz'da Türkmen ve Arap ailelerin yaşadığı Al Iveyyid köyüne gelen PYD'li gruplar, buradaki insanları uzaklaştırmak amacıyla silah kullanarak baskı uygulamaya başladı."